BIATLON

Napočil čas domače premiere

Anamarija Lampič danes na Pokljuki med biatlonkami prvič na slovenskem snegu.
Fotografija: Anamarija Lampič se veseli izziva na pokljuškem prizorišču. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Anamarija Lampič se veseli izziva na pokljuškem prizorišču. FOTO: Črt Piksi

Pred slabima dvema letoma, torej v začetku februarja 2021, je Pokljuka nazadnje gostila biatlonsko elito. Takrat celo drugič v svoji pisani zgodovini biatlona svetovno prvenstvo. Vendar, žal, tudi z lepotno napako. Brez občinstva in z bivalnimi mehurčki za vse udeležence, saj je takrat pandemija koronavirusa vladala v vsej svoji globalni razsežnosti. Zdaj je drugače. Na tekmi svetovnega pokala bo živahno tudi na tribunah, domači navijači bodo že danes v sprintu (14.20) prvič med biatlonkami pozdravili Anamarijo Lampič.

Njen močni adut je izjemno hiter tek, ne nazadnje – pa četudi gre za drugo športno panogo – ima za seboj kopico tekmovalnih izkušenj, ki ji lahko pomagajo tudi v teh pokljuških dneh. Na Rudnem polju, kjer je prestala večji del priprav, bo zdaj prvič nastopila na tekmi svetovnega pokala, domače okolje je nekoč kot tekačica občutila na planiških preizkušnjah najvišje tekmovalni ravni, torej v lovu na točke svetovnega pokala.

»Ha, seveda gre v domačem okolju vselej za poseben pritisk. Obenem pa tudi veselje, ker ti toliko navzočih na tribunah in ob progi želi uspeh. V smučini se bom potrudila, bom videla, kako mi bo šlo na strelišču,« še malce ugiba o svojih sposobnostih s puško, a se nikakor ne prepušča objemu preplaha. Še manj pa glavni trener Ricco Gross. Nemec nam je namreč že večkrat v zadnjih tednih dejal: »Moramo ohraniti potrpežljivost, zlasti pri streljanju stoje pot k uspehu ne vodi kar čez noč.«

Na tribunah 3000 šolarjev

Zdi se pa, da s svojim pozitivnim pristopom in dobrimi občutki novega ekipnega duha – Lampičeva je v zadnjih letih v teku vadila samostojno – marsikatero oviro lažje preskoči. Obenem pa ji bodo posebno energijo vlili številni otroški obrazi. Četrtek je namreč na pokljuški prireditvi že tradicionalno otroški dan, okrog 3000 šolarjev iz vse Slovenije gre pričakovati na prizorišču, ki so ga tako temeljito urejali za omenjeno svetovno prvenstvo pred dvema letoma, pa nato v tistih dneh zoprne širitve koronavirusa ni bilo zelene luči niti za omejeno število gledalcev. In eden tistih, ki si Pokljuke 2021 prav zaradi okužbe ni ohranil v lepem spominu, je prav sedanji glavni trener slovenske vrste. Gross je takrat vodil Avstrijce in očitno staknil virus že pred prihodom v Slovenijo, saj je bil pozitiven že ob uvodnem testiranju na Bledu. Med 770 testi so bili le trije pozitivni, poleg njega še dva ruska poročevalca.

Prvi dan Pokljuke 2023 bo tako v znamenju biatlonk, poleg Anamarije bodo na startu sprinta predvidoma še Polona in Živa Klemenčič ter Kaja Zorč. Jutri pa se bo tu v sprintu pomerila moška karavana. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije