DESKANJE

Na kavču pripravil obliž za polom

Žan Košir zmagal v deskarskem veleslalomu za svetovni pokal na Rogli. Če bi bil na SP zlat in zdaj 20., bi vseeno domov odšel zelo potrt.
Fotografija: Žanu Koširju je počitek dobro del. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Žanu Koširju je počitek dobro del. FOTO: Marko Feist

Žan Košir se je hitro pobral po neuspehu na svetovnem prvenstvu v alpskem deskanju na Rogli. Le nekaj dni pozneje je na istem prizorišču dobil paralelni veleslalom za svetovni pokal, kar je bila njegova šesta zmaga v tem tekmovanju in prva na Rogli, kjer je bil doslej po dvakrat drugi in tretji. Deskar s Pristave pri Tržiču je v finalu ugnal Rusa Andreja Soboljeva, že zmaga v polfinalu proti Italijanu Edwinu Corattiju mu je zagotovila 21. stopničke v svetovnem pokalu in tretje letošnje.

»Po svetovnem prvenstvu sem bil razočaran, potrt. Odšel sem domov in tri dni ležal na kavču, počel nisem ničesar. To se je očitno izkazalo za dobro. Za SP sem se pripravljal kot še nikoli, a očitno mi je manjkal počitek. Tokrat sem bil sproščen, nisem vedel, kakšen je skupni seštevek, in uspelo mi je zmagati na domačem terenu, na kar sem dolgo čakal,« je bil zadovoljen imetnik treh olimpijskih kolajn. »Zdaj mi ni žal za vse naporne treninge v tej sezoni, iskreno povedano te zmage nisem pričakoval, sem pa vesel, da sem le premagal tudi Rusa,« je navrgel Košir. »V finalu se nisem obremenjeval s kvalifikacijskim dosežkom, progo in tekmeci. Osredotočen sem bil le na svoje nastope. V vsakem dvoboju sem moral reševati položaj, a mi je uspelo. Zmaguje se torej lahko tudi na takšen način, z napadalnimi, a hkrati zanesljivimi vožnjami. Če bi zmagal na SP, bi bilo do te tekme že vse pozabljeno. Če bi bil zdaj 20., bi vseeno domov odšel zelo potrt. Zgodba je zdaj v bistvu še boljša,« je še dodal Žan, ki je uporabil novo desko, z njo je deskal le en dan na treningu.

Boj za globus

Košir, imetnik treh globusov v sezoni 2014/15, velikega za zmago v seštevku svetovnega pokala in malih za skupno zmago v paralelnem slalomu in paralelnem veleslalomu, je z rogelskim uspehom napredoval na tretje mesto. Ima povsem realne možnosti, da si drugič v karieri zagotovi veliki kristalni globus. Pred zadnjo tekmo, paralelnim slalomom v Berchtesgadnu, ima za vodilnim Italijanom Aaronom Marchem 13 točk zaostanka. Razlike na vrhu so minimalne, tako da se bo za skupno zmago udarilo veliko tekmovalcev. V veleslalomu je Košir končal na četrtem mestu. V izločilne boje se je tokrat na progi Jasa s sedmim časom kvalifikacij uvrstil tudi Tim Mastnak, ki pa je izpadel v osmini finala. Zasedel je 11. mesto, ugnal ga je Poljak Oskar Kwiatkowski, ta je bil na koncu tretji. Rok Marguč in Jernej Glavan sta bila daleč od finala, prvi je zasedel 38. mesto, drugi pa je v kvalifikacijah ostal brez uvrstitve. Pri ženskah je rogelsko tekmo dobila vodilna v svetovnem pokalu, Nemka Ramona Theresia Hofmeister, Sara Goltes je bila 49.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije