TENIS

Na božič od kriminalca do mučenika

Novak Đoković še vedno upa, da bo lahko igral na OP Avstralije. Številka 1 svetovnega tenisa čaka na odločitev v hotelu za imigrante.
Fotografija: Novak Đoković je pred letom osvojil deveti naslov v Melbournu, letos je njegov nastop vprašljiv. FOTO: Asanka Brendon Ratnayake/Reuters
Odpri galerijo
Novak Đoković je pred letom osvojil deveti naslov v Melbournu, letos je njegov nastop vprašljiv. FOTO: Asanka Brendon Ratnayake/Reuters

»To je moj najljubši turnir, vi ste najboljši navijači, to je fantastična dežela,« se je Novak Đoković že ponavljal, ko je devetkrat osvojil OP Avstralije v tenisu. Tega stavka verjetno nikdar več ne bo izrekel, potem ko je kot necepljen proti covidu-19 padel v nemilost pri avstralski vladi, ki mu je zavrnila vstop v državo. V njej naj bi lovil jubilejni deseti naslov v Melbournu in rekordni 21. na turnirjih za grand slam. Dan D za njegovo izkrcanje bo ponedeljek.

Zgodba številke 1 v tenisu ne bi mogla bolje odsevati duha pandemičnega časa, v katerem svet zaznamujejo delitve. Tudi Srb je razdelil javno mnenje, ko sta mu avstralska teniška zveza in lokalna oblast v državi Viktorija kot prebolelemu odobrili zdravstveno izjemo ter mu dovolili nastopiti na prvem od štirih velikih turnirjev, zvezne oblasti pa so mu ob prihodu zavrnile vizum ter ga zadržale na letališču in hotele deportirati. Po posredovanju odvetnikov je lahko ostal v deželi tam spodaj in bil premeščen v hotel za imigrante.

Sage ne bo konec najmanj do ponedeljka, ko bo okrožno sodišče obravnavalo njegovo pritožbo na razveljavitev vizuma. Lahko bi se zavleklo več tednov, če bo pravna bitka šla na vrhovno sodišče. A v tem primeru ne bo mogel nastopiti na turnirju, ki se bo začel 17. t. m.

Đoković, ki – malce ironično – prisega na zdrav način življenja, je veliko covidnega prahu dvignil, ko je predlani v Zadru organiziral revijalni turnir, ki je zaradi okužb doživel polom, na Noleta pa se je vsul plaz kritik. Dolgo je tajil svoj cepilni status in se zavzemal za pravico do izbire. Slednjo mu priznava tudi veliki tekmec Rafael Nadal, a mu hkrati očita naivnost. »Žal mi je, kar se dogaja, žal mi je za Novaka. Ampak več mesecev je vedel, kakšne so okoliščine, in se je sam tako odločil, zato mora zdaj nositi posledice. Če bi hotel igrati, bi lahko, samo cepiti bi se moral,« je povedal Španec.

Novaka želijo križati

Đoković ima v Avstraliji veliko privržencev, zlasti med srbskimi priseljenci, ki so na pravoslavni božični večer prišli pred razvpiti hotel Park v melbournski četrti Carlton. Izolirani ljubljenec jim je z okna z dlanmi pokazal srce. V Srbiji je podpora narodnemu junaku skoraj soglasna, vmešal se je predsednik Aleksandar Vučić in zaplet, ki je bil prej omejen na odnose med oblastmi v državi Viktorija in zvezno administracijo v Canberri, dvignil na diplomatsko raven. Srbski mediji poudarjajo, da gre za zaroto proti najboljšemu igralcu na svetu, ki v domovini dobiva status mučenika.

Verjetno tudi zaradi božiča je bil še bolj slikovit kot običajno prvakov oče Srđan: »Jezusa so pribili na križ, ampak je zdržal in še zdaj živi med nami. Novaka želijo križati, ga spustiti na kolena, obravnavajo ga kot kriminalca, čeprav ni prekršil nobenega zakona. Vsi smo z njim, ves svobodni svet in mati Srbija.« Novaku je uspelo poslati poduhovljeno sporočilo prek brata Đorđa. »Bog vidi vse, moja molitev je duhovna, njihova je materialno bogastvo,« je zapisal zvezdnik, ki je samo s tenisom zaslužil 225 milijonov evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije