ŠAH

Mondeni spektakel

V Miamiju udaren začetek Carlsena in Pragnanande.
Fotografija: Ramešbabu Pragnananda je v ZDA odlično začel. FOTO: facebook
Odpri galerijo
Ramešbabu Pragnananda je v ZDA odlično začel. FOTO: facebook

Luksuzna lokacija Miami Beacha je prizorišče prvega turnirja elitne spletne serije na ameriških tleh. Gre za eno zadnjih inovacij, kako združiti šah prek spleta in v živo in na ta način dodatno pritegniti publiko po vzoru tekmovanj v računalniških igricah. Osem protagonistov se namreč med seboj meri prek računalniških zaslonov, a vsi igrajo z istega prizorišča.

Pokrovitelj šestega turnirja tretje sezone serije je spletna borza s kriptovalutami FTX, ki je že drugo leto zapored eden od partnerjev serije. Slednja standardnemu nagradnemu skladu 210 tisoč dolarjev dodaja bonus 100 tisočakov v obliki bitcoinov. Od osmih nastopajočih si jih je šest moralo priigrati udeležbo na predhodnih turnirjih serije, dva pa naj bi prejela posebno povabilo organizatorjev. Načrt se je nekoliko izjalovil, saj kitajska igralca Ding Liren in Wei Yi, ki sta imela pravico nastopa, v domovini nista mogla pridobiti dovoljenja za potovanje.

Zamenjavi zanju sta postala dva izmed najboljših mladincev na svetu, Alireza Firouzja, številka ena s svetovne lestvice do 20 let, in domačin Hans Moke Niemann, peti z iste lestvice. Ob 17-letnem Indijcu Ramešbabuju Pragnanandi, ta je omenjenima tik za petami, lahko tako v Miamiju poleg aktualnega svetovnega prvaka Magnusa Carlsena spremljamo kar nekaj njegovih potencialnih naslednikov.

Prvak je tvegal

In prav Pragnananda je poleg Carlsena najbolje začel boj za prestižno zmago. Omenjenima je namreč edinima uspelo v uvodnih dveh minidvobojih zmagati že v pospešenem tempu, brez morebitnih hitropoteznih podaljškov.

ČRNI NA POTEZI

Giri – Pragnananda, Miami 2022. Kateri taktični udar črnemu prinese veliko prednost?

REŠITEV: 1…Tc2! in črni v vsakem primeru dobi vsaj kmeta. V partiji je sledilo 2.La3 Txe2 3.Lxb4 Txe1+ 4.Lxe1 Sxe4 in črni je v nadaljevanju prišel do zanesljive zmage.
ČRNI NA POTEZI Giri – Pragnananda, Miami 2022. Kateri taktični udar črnemu prinese veliko prednost? REŠITEV: 1…Tc2! in črni v vsakem primeru dobi vsaj kmeta. V partiji je sledilo 2.La3 Txe2 3.Lxb4 Txe1+ 4.Lxe1 Sxe4 in črni je v nadaljevanju prišel do zanesljive zmage.

Prag je v izjemno zanimivem dvoboju prvega kroga z najtesnejšim možnim rezultatom 2,5:1,5 ugnal prav Firouzjo. Da uvodni uspeh Indijca nikakor ni bil naključje, je ta nato dokazal tudi v drugem dvoboju, v katerem je z istim rezultatom ugnal devetega igralca sveta Aniša Girija. Ta je bil vsekakor zelo motiviran, da popravi spodrsljaj iz uvodnega kroga, ko ga je premagal Magnus Carlsen. Nizozemec je v živahnem poteku prvih dveh partij zamudil priložnost, da svetovnega prvaka kaznuje za njegov zelo tvegani pristop, v drugem delu minidvoboja pa je nato Carlsen z dvema zmagama stvari postavil na pravo mesto.

Z rezultatom 3:1 je slavil tudi v drugem minidvoboju, po porazu z belimi figurami v prvi partiji proti Niemannu mu je v nadaljevanju uspelo zmagati trikrat zapored in se je tako od samega začetka postavil na čelo turnirja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije