DVOJNA PODAJA

Messi in Ronaldo lahko imata svoj finale

Na svetovnem prvenstvu nogometašev narašča temperatura pred tekmami osmine finala.
Fotografija: Lionel Messi je v tretji tekmi zabil svoj prvi gol na letošnjem mundialu. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Lionel Messi je v tretji tekmi zabil svoj prvi gol na letošnjem mundialu. Foto: Reuters

Argentinski nogometaši so se na krilih Lionela Messija, ki je s svojim prvim zadetkom na letošnjem svetovnem prvenstvu v dvoboju z Nigerijo potrdil svojo genijalnost, skozi šivankino uho prebili v izločilne dvoboje. Vsaj do obračuna s Francijo v osmini finala, ki bo v soboto, je prekinjeno trpljenje argentinskega naroda. Iz domovine so po klavrnem začetku turnirja za gavče z vso silo domov pošiljali selektorja Jorgeja Sampaolija in nekatere igralce, ki ne kažejo predstav dostojnih mundialu, v tem pa prednjači iztrošeni Javier Mascherano. Štiriintridesetletnik še vedno predstavlja enega izmed šefov argentinskega moštva, ker pač Sampaoli nima niti avtoritete niti karizme, da bi lahko kdaj celo kaj pojasnil tako njemu kot Messiju. In potem je zavladal kaos, ki ga iz VIP-lože tako lepo dopolnjuje legendarni Diego Maradona s svojimi čustvenimi in primitivnimi izbruhi. Tudi on, menda bivši odvisnik od kokaina, vsakič znova zmaga, ko ga ne odpeljejo v bolnišnico.

Vprašanje je, kako se bodo gavči iz Južne Amerike spoprijeli z galskimi petelini iz Francije. Ti so se v lahkotnem drncu sprehodili do osmine finala, izbranci selektorja Didierja Deschampsa niso bili niti blizu svojemu maksimumu. Prav zanimivo bo videti, kaj zmorejo, ko gre zares, ko je nad glavo nogometna giljotina. Francozi delujejo bolj sveže, bolj uigrano, bolj samozavestno in bolj kompaktno kot Argentinci. Toda zaradi izkušenj, ki jih sicer premorejo oboji, in pravljične spretnosti Messija je v eni tekmi možno še eno vstajenje Argentine.

V drugem sobotnem četrtfinalu se bodo Urugvajci udarili z evropskimi prvaki Portugalci. Morda je Cristiano Ronaldo v zadnjem dvoboju z Iranom že potrošil ves negativni kredit (brez doseženega zadetka, zapravljen kazenski strel in prekršek na robu za rdeč karton, a je prejel rumenega). V vsakem primeru je Portugalska že izkoristila prvi poljub sreče, saj je bila v obdobju iranskega juriša tik pred izpadom. Urugvaj, ki je v najlažji skupini turnirja (še Rusija, Savdska Arabija in Egipt) zabeležil tri zmage brez prejetega zadetka, je kljub kakovosti napadalcev Luisa Suareza (dva gola) in Edinsona Cavanija (en zadetek), skromnejša ekipa kot Portugalska.

Ne pozabimo: če v osmini finala uspe tako Argentini kot Portugalski, bomo v četrtfinalu gledali nov epski dvoboj med Messijem in Ronaldom, tokrat na največjem reprezentančnem odru. To bi bila izjemna poslastica 21. svetovnega prvenstva.

Španci ne bi smeli imeti posebnih težav z nadpovprečno motiviranimi Rusi, ki so že presegli vsa pričakovanja z uvrstitvijo med 16 najboljših ekip. Toda hočeš nočeš se v furiji čuti šokantna odpoved selektorju Julenu Lopeteguiju tik pred začetkom turnrija, ko je objavil sodelovanje z Real Madridom po SP. Vajeti ekipe je prevzel športni direktor Fernando Hierro, ki jo je skozi tri tekme že lahko toliko stabiliziral, da ne bi vidno trpela v obračunu z zbornajo komando.

Vzneseni Hrvati samozavestno pričakujejo dvoboj z Dansko, potem ko so osvojili vseh devet točk v obračunih z Nigerijo, Argentino in Islandijo. Ognjeni so v tem trenutku pravzaprav največji nasprotnik sami sebi. Premorejo kakovost, izkušnje, odlično tehnično-taktično znanje, samozavest in širok izbor igralcev. V svojih vrstah imajo vrhunske posameznike, kot so Dejan Lovren, Ivan Rakitić, Luka Modrić, Mario Mandžukić, Ante Rebić. Če bo pristop kockastih na ravni njihovega ugleda, bo padla tudi Danska. 

 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije