ŠPORTNIK LETA 2022

Mešana skakalna ekipa: skakali, kot da bi bili z drugega planeta

Mešana postava v smučarskih skokih najboljša slovenska ekipa v letu 2022. Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj in Peter Prevc razred zase na OI.
Fotografija: Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj in Peter Prevc (na fotografiji z leve) so bili najboljša mešana ekipa v Pekingu.
FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj in Peter Prevc (na fotografiji z leve) so bili najboljša mešana ekipa v Pekingu. FOTO: Matej Družnik

Na premierni tekmi mešanih ekip na olimpijskih igrah so se februarja slovenski smučarski skakalci Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj in Peter Prevc (v takšnem vrstnem redu so nastopili) z zlatimi črkami vpisali v zgodovino. Na srednji napravi v Zhangjiakouu so upravičili vlogo velikih favoritov ter zanesljivo opravili z vso konkurenco na Kitajskem. In zdaj še z domačo v izboru članov Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) za najboljšo slovensko ekipo leta 2022 (pred moško reprezentanco v odbojki in moško skakalno ekipo).

A najprej je bilo treba – kot pravi stara modrost – skočiti in šele nato reči hop. V smučarskih skokih se lahko hitro kje zalomi, tako da se potem napovedi v trenutku postavijo na glavo. Ali z drugimi besedami: še tako vročim favoritom se znajo v delčku sekunde ponesrečiti nastopi na skakalnici, lahko jim račune prekrižajo tudi neugodne vremenske razmere, lahko pa jih ustavi tudi neustrezna oprema oziroma njen strogi kontrolor pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS).

Krstna tekma mešanih ekip na OI je namreč minila v znamenju številnih diskvalifikacij, kar je znala naša četverica s pridom izkoristiti. Slovenci, ki so bili tik pred odhodom na največjo zimskošportno prireditev na Kitajskem v drugačni zasedbi razred zase na olimpijski generalki v Willingenu, so tudi v Aziji skakali, kot da bi bili z drugega planeta.

V Zhangjiakouu so že z uvodnim nastopom Nike Križnar skočili v vodstvo, ki ga Timi Zajc, Urša Bogataj in Peter Prevc v nadaljevanju niso več izpustili iz rok. Njihova zmaga tudi zaradi diskvalifikacij Norvežank Anne Odine Strøm in Silje Opseth, Avstrijke Daniele Iraschko Stolz, nemške olimpijske podprvakinje Katharine Althaus ter japonske zvezdnice Sare Takanaši niti enkrat ni bila ogrožena.

Izklopil naprave

Koliko so bili izbranci glavnih trenerjev slovenske ženske in moške reprezentance Zorana Zupančiča in Roberta Hrgote boljši od tekmecev, zgovorno kaže tudi velikanska razlika, ki si jo je naša četverica priskakala pred najbližjimi zasledovalci. Na koncu so imeli namreč Nika, Timi, Urša in Peter nič manj kot 111,2 točke naskoka pred presenetljivo drugouvrščenimi Rusi, medtem ko so Kanadčani, ki so se senzacionalno veselili tretjega mesta, za slovenskimi zmagovalci zaostali že 156,9 točke.

»Končno nam je uspelo. Slovenci smo bili vse od leta 2013 med favoriti ekipnih preizkušenj, zdaj pa smo vendarle prišli do prve kolajne na velikih tekmovanjih,« si je po zmagoslavju oddahnil najizkušenejši slovenski skakalec Peter Prevc in v isti sapi pohvalil mlajše reprezentančne kolege. »Dekleti sta bili izjemni, Timi odličen in ni kaj dosti za dodati. Nihče od nas ni naredil večje napake,« je pojasnil slovenski rekorder, ki je priznal, da je čutil precejšen pritisk. Kot je razkril, je izklopil marsikatero napravo, da bi bilo čim manj motečih stvari.

Križnarjeva je pristavila, da so bili zaradi diskvalifikacij še dodatno živčni. »Upali smo, da ne bo doletela tudi nas. S trenerjem sva se sicer dogovorila, da takoj popeljem Slovenijo na prvo mesto in da njem tudi ostanemo, kar nam je tudi uspelo. Zelo sem ponosna na Timija, Uršo in Pera, res se je čutil ta ekipni duh,« je še poudarila nasmejana skakalka iz Poljanske doline. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije