MUNDIAL

Martinez: Mi imamo možnosti, Italijani ne!

Belgijski nogometaši ostajajo tihi favoriti svetovnega prvenstva v Rusiji. Bodo stopili iz sence rodu, zbranega okrog legendarnega vratarja Pfaffa?
Fotografija: Romelu Lukaku se je še utrdil na vrhu lestvice najboljših strelcev v belgijski reprezentanci. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Romelu Lukaku se je še utrdil na vrhu lestvice najboljših strelcev v belgijski reprezentanci. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Belgijska nogometna reprezentanca, ki že skoraj dve leti ni okusila grenkobe poraza, je dolgo lomila odpor izbrane vrste Paname, preden ga je v drugem polčasu tudi zlomila in pričakovano zmagala s 3:0. Mrežo moštva iz Srednje Amerike je v 47. minuti z lepim strelom načel Dries Mertens, zatem pa je na sceno stopil 190 centimetrov visoki Romelu Lukaku in z dvema goloma potrdil vlogo prvega strelca rdečih vragov. Zdaj je že pri št. 38, medtem ko sta se njegova najbližja zasledovalca, že pokojni Bernard Voorhoof in Paul Van Himst, ki je kopačke obesil na klin že pred štiridesetimi leti, ustavila pri tridesetih zadetkih.

Na vrhuncu moči

Belgijci so tako uspešno zagnali svoj stroj, za katerega mnogi menijo, da bo grmel zelo dolgo. Na prejšnjem svetovnem prvenstvu v Braziliji 2014 so se ustavili v četrtfinalu, v katerem so jih z 1:0 izločili Argentinci, enako daleč so pred dvema letoma prišli tudi na evropskem prvenstvu. A jih ni malo, ki menijo, da so sposobni (še) več. Zdajšnji zlati rod, v katerem ob Lukakuju, zvezdniku Manchester Uniteda, in Mertensu (Napoli) izstopajo tudi kapetan Eden Hazard (Chelsea), Kevin De Bruyne (Manchester U.), vratar Thibaut Courtois (Chelsea) itn., je dozorel in se dodobra uveljavil v močnih tujih ligah. Ker je zdaj na vrhuncu svojih moči, bi prav lahko stopil iz sence znamenite generacije iz osemdesetih let, zbrane okrog legendarnega čuvaja mreže Jeana Marieja Pfaffa, ki se je na svetovnem prvenstvu v Mehiki 1986 prebila vse do polfinala.

Odlično uigrani

Kakor koli že; belgijski selektor Roberto Martinez je bil zadovoljen z uvodno predstavo svojih izbrancev. »Prva tekma na prvenstvu je vedno težka. Vedeli smo, da moramo ostati mirni in potrpežljivi. V drugem polčasu smo videli, kakšno kakovost premore naše moštvo, vendar pa zaradi te zmage še nismo glavni favoriti turnirja,« je poudaril 44-letni


Španec, ki je vodenje rdečih vragov prevzel leta 2016. »Imamo igralce, ki natančno vedo, kaj pomeni, ko se jih vpokliče v reprezentanco; zanjo dajo namreč zmeraj vse od sebe. Ker že od mladih nog igrajo za izbrano vrsto in so na neki način rasli skupaj, so odlično uigrani. Otroci od takrat so se razvili v velike zvezdnike, ki se – ko se vrnejo k reprezentanci – spet prelevijo v otroke. Zares so veseli, ko se spet zberejo skupaj. Tega res nisem pričakoval, nekaj takšnega običajno doživiš le v južnoameriških izbranih vrstah. Evropska moštva so bolj pragmatična in strukturirana, medtem ko med Južnoameričani zelo pomembno vlogo še vedno igra ponos, da lahko predstavljajo državno reprezentanco,« je v pogovoru za nemški časnik Die Welt pojasnil Martinez.

Brez Nainggolana

Pred odhodom v Rusijo je sicer dvignil obilo prahu, ker je doma pustil Radjo Nainggolana. Zavrnil je namigovanja, po katerih naj bi bila med njima že dolgo nesoglasja. Kot je razložil, člana Rome ni vzel s seboj izključno iz taktičnih razlogov, češ da ne ustreza njegovemu sistemu igre oziroma da ga nima kam umestiti v napad ob Hazardu, Lukakuju in Mertensu. Na vprašanje, kaj pričakuje od tega prvenstva, pa je kot iz topa izstrelil, da ga bodo poskusili osvojiti. »Italijani ga ne morejo, Nizozemci tudi ne, mi pa imamo možnost! A naš glavni cilj je, da igramo kar najbolje. Zatajili bomo le, če ne bomo dali vsega od sebe,« je še dejal španski strokovnjak, ki že kuje taktiko za naslednja dvoboja – s Tunizijo (23. t. m.) in Anglijo (28. t. m.).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije