NOGOMET

Mariborčani bodo luč na koncu predora iskali na evropski sceni

Slovenski nogometni prvak je izgubil v štajerskem derbiju s Celjem. Vijolične v četrtek čaka play-off za evropsko ligo z Ludogorcem.
Fotografija: Branilec Maribora Špiro Peričić (desno) je v Celju nizal napako za napako. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Branilec Maribora Špiro Peričić (desno) je v Celju nizal napako za napako. Foto: Reuters

LJUBLJANA – Kot smo napovedali pred tekmami šestega kroga Prve lige Telekom Slovenije, se nadaljuje trpljenje nogometnih prvakov iz Maribora. Vijolični so tokrat doživeli poraz v Celju, kjer so tradicionalno sicer osvajali točke, praviloma z zmagami.
Napadalec Maribora Luka Zahović tokrat ni zatresel mreže Celja, zapravil je celo enajstmetrovko. Foto: Tadej Regent
Napadalec Maribora Luka Zahović tokrat ni zatresel mreže Celja, zapravil je celo enajstmetrovko. Foto: Tadej Regent

Da je sobotni poraz z 1:2 še bolj boleč, sta poskrbela veliki osmoljenec štajerskega derbija, branilec Špiro Peričić, ki je zakuhal oba zadetka Celjanov – prvega z nespretnim preigravanjem, v drugo pa je lastno mrežo zatresel kar sam –, in druga tragična figura, Luka Zahović, ki je pri izidu 1:0 zapravil enajstmetrovko s ponesrečenim strelom panenka, po katerem je žoga zletela čez vrata.
 

Kdo je čigav v Ljudskem vrtu?


V taboru Maribora nismo priča samo bledemu pristopu in neverjetnim napakam v igri, temveč tudi zgrešenim strateškim potezam, ki lahko moštvo dvignejo ali pa ga zabijejo globoko pod raven želene samozavesti in suverenosti v igri.

Povedano drugače: športni direktor Zlatko Zahović in trener Darko Milanič v zadnjem obdobju nista ravno pomagala svojim varovancem, da se bi lahko ustrezno odzvali na slabe rezultate v državnem prvenstvu in izpad iz kvalifikacij za ligo prvakov. Zahović si je celo privoščil žaliti del mariborskih navijačev, kar bi se mu lahko vrnilo kot bumerang.


V poznejšem opravičilu na klubski spletni strani, tik pred tekmo s Celjem, je pisalo: »Spoštovani navijači! Namerno sem odlašal z opravičilom, da se izlijejo vse kritike, ki jih sprejmem kot povsem upravičene. Moje sporočilo v pogovoru po sobotni prvenstveni tekmi niti po naključju ni želelo biti posredovano v tej smeri. Bilo je zelo napačno povedano, še slabše interpretirano. Moj namen ni bil nikogar užaliti, nisem govoril o posameznikih, ampak o prispodobah, ki pa so bile prenešene preveč neposredno in povsem zgrešeno. Iskreno se opravičujem vsem, ki so jih moje neprimerne besede prizadele. Vsi dobro veste, da sem eden od vas oziroma od nas.«

V resnici je Zahović s svojo lahkomiselno izjavo povzročil delitev privržencev Maribora na »naše« in »vaše«. Ob tem je moral prepričati pri navijačih nepriljubljenega trenerja, da nadaljuje svoje poslanstvo v Ljudskem vrtu, čeprav se ne moremo znebiti vtisa, da Milanič ne zmore več povezati vseh niti pri vodenju ekipe, ki je dobila štiri novince (Rok Kronaveter, Rudi Požeg Vancaš, Andrej Kotnik, Špiro Peričić).


Spomnimo, zadnji je v Maribor prestopil iz Mure, transfer pa so v Ljudskem vrtu objavili že spomladi, in to tik pred obračunom z Muro v Murski Soboti (?!), zato so bili črno-beli prisiljeni predčasno odsloviti enega od stebrov svoje obrambe. Kot da so s to negosposko potezo Mariborčani okrepili slabo karmo; Peričić se potrjuje kot najšibkejši člen vijolične obrambe.
 

Napake, napake, napake


Po obračunu s Celjem, kjer je zasedba izpod Kalvarije doživela drugi prvenstveni poraz ob eni zmagi in treh remijih, je Milanič ugotavljal: »Grobe, usodne napake, ki smo jih naredili, so odpeljale tekmo v neželeno smer. Če jih narediš toliko, ne moreš zmagati. Prvi polčas smo igrali napačno, krilne napadalce imeli preveč v sredini in ni nam steklo. Kljub temu smo imeli priložnost, da bi zadeli z enajstmetrovke. Nasprotnik ni igral drugače kot običajno v dvobojih z nami, imel je ritem proti naprej, zgostil je prostor pred svojim golom. V drugem polčasu smo naredili korekcijo, bili konkretnejši, zadeli in poskušali še dvigniti ritem, potem pa spet velika napaka, ki je odločila tekmo.«

Niti to ni pomagalo, da je primorski strateg aktiviral prvokategornike Kronavetra, Dina Hotića in Marcosa Tavaresa. Na drugi strani se trener Celja Dušan Kosić ni prepustil evforiji: »Fantje so garali, igrali so disciplinirano in srčno, drug za drugega. Ob tem smo imeli tudi kanček sreče, da se je vse obrnilo v naš prid. Seveda smo trpeli, kar je tudi razumljivo za dvoboj s tako kakovostnim tekmecem, kot je Maribor. Dober občutek je, da se nam je vse izšlo, kar smo pogrešali v nekaterih prejšnjih tekmah.«


V kritičnem obdobju Maribor čaka play-off za uvrstitev v skupinski del evropske lige. V četrtek bodo slovenski prvaki igrali prvo tekmo z osemkratnim zaporednim bolgarskim prvakom Ludogorcem v gosteh. V Razgradu jih čaka legija tujcev v zelenih dresih iz Romunije, Poljske, Brazilije, Afrike in drugod, ki se ponaša s tržno vrednostjo 48,4 milijona evrov po transfermarktu (Maribor 14,18 milijona evrov). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije