NBA

Luka je počasen, a neulovljiv za tekmece

Z Dončićevim trojnim dvojčkom je Dallas ugnal prvake lige NBA. V senci slovenskega zvezdnika ostal tudi sloviti Stephen Curry.
Fotografija: Luka Dončić in Stephen Curry (desno) sta se udarila na vso moč. FOTO: Kevin Jairaj/USA Today Sports
Odpri galerijo
Luka Dončić in Stephen Curry (desno) sta se udarila na vso moč. FOTO: Kevin Jairaj/USA Today Sports

V drugi polovici novembra so se Luki Dončiću kar vrstili spopadi z odličnimi moštvi in vrhunskimi zvezdniki. Dvakrat se je udaril z Nikolo Jokićem (in Vlatkom Čančarjem), nato so prišli na vrsto Boston z Jaysonom Tatumom in Jaylenom Brownom, za katera pravi, da tvorita najboljšo navezo v ligi NBA, Milwaukee z Giannisom Antetokounmpom in slednjič še branilec šampionske lovorike Golden State s Stephenom Curryjem. Pred prehodom v december je napočil tudi trenutek za prekinitev niza štirih porazov košarkarjev Dallasa.

Ob domači zmagi s 116:113 se je Dončić izkazal z 41 točkami, 12 skoki, 12 asistencami in 4 dobljenimi žogami. Pri vseh prvinah je prekosil Curryja (32 točk, po 5 skokov in asistenc), štirikratnega prvaka lige NBA, dvakratnega MVP sezone in junaka junijskega finala z Bostonom. Slovenski as je dobil delno zadoščenje za poraz z Golden Statom (1:4) v zadnjem finalu zahodne konference in tudi v merjenju moči s tekmečevim krilom Andrewom Wigginsom. Zanj je obveljala ocena, da je z 201 cm višine, gibljivostjo in obrambnimi sposobnostmi odlično onemogočal najnevarnejšega Dallasovega napadalca.

»Tokrat je naše celotno moštvo prikazalo odlično predstavo. Bojevniki so sicer dosegli 113 točk, a svoje delo je opravila tudi naša obramba, saj je bila na drugi strani odlična napadalna zasedba. Obramba in dobro kroženje žoge v napadu sta bila ključ do uspeha. Na koncu tekme sem bil zares utrujen, toda potrebovali smo to zmago,« je ocenil Luka Dončić in posebno pohvalil krilnega soigralca Tima Hardawaya (22 točk, za tri 5:11), ki po februarski operaciji zlomljene kosti v stopalu igra vse bolje, in nadomestnega branilca Josha Greena, saj je prispeval 13 točk. Golden State je imel šest strelcev z dvomestnim učinkom, toda drugi najučinkovitejši je bil Jonathan Kuminga s 14 točkami. Manjkali so koši tretjega najboljšega strelca moštva Klaya Thompsona. Dosegel je le pet točk in tik pred koncem zgrešil pri poskusu za tri točke, s katerim bi lahko izsilil podaljšek.

Zakaj ne igra hitreje?

»Zelo sem se razveselil, ko je njegov met zletel mimo. To je vendarle Klay, ne zgreši prav veliko neoviranih metov. Sam sem denimo zapravil šest prostih metov, kar je nesprejemljivo. Nenehno moram odgovarjati tudi na vprašanje, zakaj naše moštvo ne igra hitreje in se ogne večnemu mučenju proti postavljeni obrambi tekmecev. Drži, a težava je v tem, da sem počasen. Morali pa bi najti urnejši ritem,« je priznal Dončić, ki je petič v sezoni dosegel več kot 40 točk; v teh tekmah je Dallas štirikrat zmagal.

Petič v dosedanjih 19 nastopih je razveselil navijače teksaškega moštva tudi s trojnim dvojčkom in povišal svojo prednost na sezonski razpredelnici lige NBA. Več kot enega sta dosegla zgolj še Nikola Jokić (3) in Pascal Siakam iz Toronta (2), sledi jim skupina enajstih košarkarjev z enim. Med njimi so najbolj razvpiti Stephen Curry, Giannis Antetokounmpo in Kevin Durant iz Brooklyna.

 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije