KOŠARKA

Legenda in začetnik v eni osebi

Steve Nash, nekdanji mentor Gorana Dragića, se mora braniti pred očitk Uspešno je prestal prve samostojne trenerske korake na klopi moštva Brooklyn Nets.
Fotografija: Steve Nash se je ambiciozno lotil tudi nove poti. FOTO: Wendell Cruz/USA Today Sports
Odpri galerijo
Steve Nash se je ambiciozno lotil tudi nove poti. FOTO: Wendell Cruz/USA Today Sports

Marsikateri ljubitelj košarke je nejeverno namrščil obraz ob pogledu na lestvice favoritov 75. sezone lige NBA. Na večini prevladujejo branilci naslova LA Lakers, med njihovimi možnimi izzivalci v finalu pa se najpogosteje pojavljata Milwaukee in Brooklyn. A slednji je po osvojitvi 7. mesta v vzhodni konferenci v prejšnjem prvenstvu in gladkem izpadu v prvem krogu končnice nekaj posebnega.

Končno je dočakal okrevanje Kevina Duranta in Kyrieja Irvinga, krmilo moštva pa prepustil možu, ki naj bi bil kos velikim pričakovanjem. Steve Nash ni kdor koli v ligi NBA. V njej je igral 18 let in dvakrat (v letih 2005 in 2006) osvojil lovoriko za najboljšega košarkarja prvenstva, petkrat je bil tudi prvi podajalec sezone, po številu asistenc je tretji v zgodovini tekmovanja za Johnom Stocktonom in Jasonom Kiddom, po igralski upokojitvi leta 2015 pa se je hitro uvrstil v košarkarski hram slavnih v Springfieldu. Igralska legenda po eni strani in trenerski začetnik po drugi, ki ga v Sloveniji poznamo tudi kot mentorja Gorana Dragića, ko si je ta utiral pot pri Phoenixu.

Ko je 46-letni Kanadčan 3. septembra letos postal glavni trener ekipe Brooklyn Nets, so se našli tudi dvomljivci, da je do službe prišel po bližnjici in brez pravih izkušenj, medtem ko so na cesti ostali številni afroameriški trenerji; od 30 moštev v ligi NBA jih ima le pet temnopolte glavne stratege. Ob vesti, da je Nash sedel na klop mrežic, se je zdrznil tudi Dragić. »Presenetil me je, a Steve je bil dolgo eden od najpametnejših košarkarjev v ligi NBA. Zato sem prepričan, da se bo izkazal tudi v Brooklynu. Ne nazadnje se je odlično razumel z Durantom, ko je bil svetovalec pri Golden Statu v njegovem šampionskem obdobju,« je zatrdil Miamijev as, ki se dobro zaveda, da bo začetek trenerske kariere njegovega prijatelja v dobršni meri odvisen od zdravja glavnih adutov mrežic.

Durant je namreč izpustil celotno prejšnjo sezono zaradi strgane ahilove tetive, a po okrevanju dosega 26,7 točke na tekmo, Irving, ki je zaradi operacije rame lani igral le na 20 tekmah, pa jih je ob gladkih zmagah nad Golden Statom in Bostonom ter tesnem porazu s Charlottom dodal v povprečju 29,3.
 

Moštvo je še vedno moštvo


»Priznam, po svoje sem se vrinil mimo dolge vrste. A dejstvo, da sem bil skoraj dve desetletji organizator igre pri Phoenixu, Dallasu in LA Lakers ter si delil slačilnico s številnimi velikani košarke, tudi nekaj šteje, mar ne? Res je, nisem ubral klasične poti in se nisem najprej kalil kot pomočnik trenerja, a za nekdanje uspešne košarkarje z močnim značajem bi morali znati narediti izjemo.

Lep dokaz so bili pred mano Steve Kerr, Doc Rivers in drugi,« meni Nash, ki pričakuje, da bo v trenerski vlogi tako uspešno sodeloval z Durantom in Irvingom, kot je v igralskih dneh z Dirkom Nowitzkim, Shaquillom O'Nealom in Kobejem Bryantom. »Kevin in Kyrie sta neverjetna igralca z izjemno visokim IQ. Nočem pa ju primerjati z zvezdniki starih časov, ki so bili moji soigralci in prijatelji. A nanju še vedno gledam kot na zanimivi osebnosti in uživam, ko ju poskušam razumeti. Človek je pač še vedno človek in moštvo še vedno moštvo,« je prepričan Nash.
 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije