LIGA PRVAKOV

Judje proti Fiatovi družini

Ajax bo v četrtfinalu lige prvakov gostil Juventus. Ključ za amsterdamski uspeh je Dušan Tadić.
Fotografija: Dušan Tadić za Ajax igra kot grški mitološki junak. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Dušan Tadić za Ajax igra kot grški mitološki junak. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Drugi večer uvodnih četrtfinalnih tekem nogometne lige prvakov poleg obračuna med Manchester Unitedom in Barcelono drevi prinaša še dvoboj velikanov, ki v elitnem evropskem tekmovanju iščeta nekdanjo slavo. Juventus si je od dveh naslovov najboljšega zadnjega priigral leta 1996, Ajax pa je bil starocelinski klubski prvak štirikrat, nazadnje v sezoni 1994/95.
Dušan Tadić za Ajax igra kot grški mitološki junak. FOTO: Reuters
Dušan Tadić za Ajax igra kot grški mitološki junak. FOTO: Reuters

Nizozemski klub, imenovan po grškem mitološkem junaku, je sicer rasel v judovskem okolju Amsterdama, toda kljub judovski oznaki je v resnici le malo njegovih pristašev tega rodu. A zaradi antisemitizma nasprotnih navijačev so privzeli judovsko identiteto.

Po veličastnih dnevih je tudi politika prodaje nadarjenih klubskih zvezdnikov, Frenkie de Jong, denimo, po koncu sezone za 75 milijonov evrov (plus 11 v morebitnih dodatkih) odhaja v Barcelono, videti kot del športnega kapitalističnega sveta.

Za manjše vsote kupujejo igralsko vrednost, prihod oziroma vrnitev na Nizozemsko srbskega zveznega nogometaša Dušana Tadića iz Southamptona, za 11,4 milijona evrov, se je že zdaj izkazal za izvrstnega. Še posebno ko je Ajax v osmini finala, po zmagi s 4:1 v španski prestolnici, izločil trikratnega zaporednega evropskega prvaka Real iz Madrida.

Tadićev prihod, ob Daleyju Blindu iz Manchester Uniteda, je mladim ajaxovcem dal potrebne izkušnje. To se vidi tudi v boju za naslov domačega prvaka, Ajax in PSV sta pet krogov pred koncem poravnana na 71 točkah, amsterdamski klub pa lovi prvo krono, imajo jih sicer 33, v nizki deželi po letu 2014. Uvrstil se je tudi v pokalni finale, Tadić pa je z 20 goli in devetimi podajami po Luisu Suarezu (Ajax, sezona 2009/10) najodločilnejši igralski dejavnik v nizozemski ligi. Za 30-letnika iz Bačke Topole se že zanimata Milan in Manchester City.
 

Ronaldo bo igral


Ajaxovo vodstvo sicer trdi, da prodaja igralcev ni nuja, a je imel amsterdamski klub v lanskem letu, brez Evrope, 92 milijonov evrov prihodkov, Juventus pa denimo 400. Torinski klub je seveda iz drugačnega socialnega in poslovnega okolja, Fiatovega, na tekmo v Areni Johana Cruyffa pa je prišel z vprašajem o nastopu zadnje čase poškodovanega superzvezdnika Cristana Ronalda.

»Ronaldo se vselej čuti pripravljenega igrati, prepričani smo, da bo nastopil,« pove trener stare dame Massimiliano Allegri. Portugalec je sicer opravil ves ponedeljkov trening.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije