ZIMSKI BOJEVNIK

Hoče premagati Hirscherja

Najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec nabira kondicijo pred novo sezono. Konec julija gre z ekipo prvič na sneg, sredi avgusta selitev v Argentino.
Fotografija: Žan Kranjec želi krojiti svetovni vrh v veleslalomu. Foto: Drago Perko
Odpri galerijo
Žan Kranjec želi krojiti svetovni vrh v veleslalomu. Foto: Drago Perko

LJUBLJANA – Dobre tri mesece in pol nas še loči od začetka nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju. Veliki mojster in šestkratni dobitnik velikega kristalnega globusa, Avstrijec Marcel Hirscher, je napovedal, da bo še tekmoval. Med tistimi, ki mu bodo poskušali vzeti mero na veleslalomu, pa bo zagotovo tudi 25-letni Žan Kranjec. Ni mu ušlo, da ga je Marcel pred dobrim tednom javno pohvalil in mu napovedal bleščeče čase ter rezultate.
 

Zanima ga vrhunstvo


»To godi, a vrhunski rezultati kar sami od sebe ne bodo prišli. Trdo bo treba delati. Zadal sem si visoke cilje, za njih sem pripravljen garati,« je jasen Kranjec. Po lanski sezoni – bil je četrti na olimpijskih igrah, v Alta Badii je 17. decembra prvič v karieri skočil na stopničke za zmagovalce in postal standardni član veleslalomske elite – se tudi letos odkrito spogleduje s stopničkami. »Vrhunski športniki vedno stremimo k najboljšemu. A tudi če bodo prišla mesta, kot so peto, šesto ali sedmo, to ne bo slabo,« ostaja realen in miren. Po lanski sezoni si je vzel 14 dni zase, sedmega maja pa začel vadbo, dva meseca trdega dela ima že za sabo. Julijske dneve preživlja na kondicijskem treningu pri dr. Mitji Bračiču v Ljubljani. »Z Mitjo sodelujem od leta 2013, že po prvi sezoni so bili rezultati dobri. Vsi smo se v teh letih veliko naučili in napredovali. Program, ki ga pripravi Mitja, mi zelo ustreza. Počutim se dobro, nisem pretreniran,« pojasni Žan razloge, da v glavnem mestu dela dober in močan temelj za sezono. Po navadi začenja ob devetih zjutraj, izmenjaje se pa trenira v dvorani in na prostem, najraje v Mostecu. Vmes tudi preverjajo stanje in občutke, zadnji testi pa so vzpodbudni. Žan ne skriva, da je vadba naporna, količina pa obsežna.
 

Dobra kondicija za mirno glavo


»Če nisem fizično pripravljen, potem ne morem samozavestno v novo poglavje. Zdaj bo bistveno, da bom tole fiziko prenesel na sneg,« se Kranjec veseli prve smuke. Konec meseca, točneje 29. julija, ekipa odhaja v švicarski Saas-fee, sredi avgusta pa se seli na južno poloblo, takrat bo vnovič pod komando Klemna Berganta, ki je vse od začetka velik podpornik in zagovornik Žana Kranjca. Izkazalo se je, da je imel prav. »Smučanje že pogrešam. Nisem pa ravno fen ledenikov. Traja precej časa, da spraviš vso opremo na ledenik. Zato se toliko bolj veselim dela v Argentini,« še izvemo od Žana, ki opreme ni menjal, ga pa čaka nekaj testov smuči, saj mu je Rossignol pripravil nekaj izboljšav svojih, torej tudi Žanovih modelov. Ti bodo na preizkušnji tudi na svetovnem prvenstvu, ki bo med 5. in 19. februarjem v švedskem Åreju, kjer je zadnjo sezono sklenil s spodbudnim petim mestom. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije