NOGOMET

Gliha z navezo iz Italije in Anglije

Novi velikanski izziv za mlade Slovence (U21). Po Francozih drevi v Ljudskem vrtu še Angleži.
Fotografija: Jan Mlakar odlično pozna Ljudski vrt iz časov igranja za Maribor. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Jan Mlakar odlično pozna Ljudski vrt iz časov igranja za Maribor. FOTO: Tadej Regent

MARIBOR – Kaj lahko opravi mlada slovenska reprezentanca (U21) v današnji prijateljski tekmi z angleškimi vrstniki? Upoštevaje tržno vrednost tekmecev bi morali izbranci selektorja Primoža Glihe ob 18. uri priteči v Ljudski vrt z belimi zastavami v rokah, tako močna razlika zeva med Slovenijo in Anglijo.

»Pripravljeni moramo biti tudi za največje izzive. Fantom pogosto pravim, da je igrati proti tako močnim ekipam resnični privilegij, ki ga ni imel na voljo še noben rod v zgodovini samostojne Slovenije. Vsak, ki bo dobil priložnost za igro, bo moral dati od sebe 120 odstotkov moči. Tak pristop pričakujem od njih in le tako bomo konkurenčni najboljšim v Evropi tudi na euru, ki bo leta 2021 prav pri nas in na Madžarskem,« je Gliha opisal položaj mladih slovenskih nogometašev pred novo prijateljsko tekmo. Slovenci do eura 2021, ki bo največji nogometni turnir na naših tleh, ne bodo igrali kvalifikacij.

Gliha je od vodstva NZS dobil, kar je želel: Anglija bo že peti močan preizkus zanj in za njegove upe, od štirih so izgubili le z Gruzijo, zmagali pa v Švici in remizirali s Francijo. Močni otoški selekciji, v kateri mrgoli upov iz premier league, bodo v prihodnje sledile podobno neugodne tekme, med njimi s Portugalsko in Nemčijo.
 

Napadalni par Celar-Mlakar


Slovenci se pripravljajo pod Pohorjem, oktobra jih čakata tekmi z Anglijo v Mariboru (danes, 18.00) in štiri dni pozneje v Celju (18.00) še z Madžarsko. V selekcijo A, ki je sinoči gostovala v Skopju, sta se začasno preselila Jaka Bijol in Adam Gnezda Čerin, večino drugih ima Gliha na voljo tudi na Štajerskem.

Danes bi lahko prišli na svoj račun tudi gledalci v Ljudskem vrtu. Selektor napoveduje napadalni par Celar-Mlakar: prvi je posojeni igralec Rome v majici Cittadelle v serie B, drugi je nekdanji član NK Maribor, ki zbira minute kot posojeni igralec Brightona v majici londonskega kluba QPR. Slovenci bodo igrali v postavitvi 3-5-2, v njej pa naj bi začeli tekmo vratar Frelih, branilci Zec, Zaletel in Rom, bočna branilca Karić in Rogelj, vezisti Valenčič, Sever in Kryeziu ter Celar in Mlakar.

Kako velik izziv čaka Glihove upe pod Kalvarijo, govori primerjalni podatek o tržni vrednosti reprezentanc: Anglija premore kar 12 igralcev, katerih tržna vrednost presega celotno tržno vrednost slovenske reprezentance (devet milijonov evrov). Najdražji med njimi je 18-letni Chelseajev dragulj Callum Hudson-Odoi (35 milijonov evrov), konec tedna strelec tudi v Southamptonu.

»Veseli me, da naši igralci redno igrajo v klubih, kar se prej ni dogajalo. V Mariboru pričakujem zahtevno tekmo, zaprto postavitev Slovencev in resničnostni test naših sposobnosti na enem od prizorišč eura 2021,« je ocenil angleški selektor Aidy Boothroyd

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije