FORMULA ENA

Ferrari izginil z radarja

Italijanski mediji zagnali preplah zaradi blede predstave ekipe iz Maranella Sebastian Vettel razloge za neuspeh pripisal predvsem novim gumam.
Fotografija: Sebastian Vettel se je po nedeljskem četrtem mestu v Barceloni držal za glavo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Sebastian Vettel se je po nedeljskem četrtem mestu v Barceloni držal za glavo. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – V formuli ena se je, če je mogoče soditi po nedeljski veliki nagradi Španije, očitno zgodil zasuk, saj je Mercedes po nekoliko slabšem startu v sezono znova prevzel vajeti v svoje roke. Lewis Hamilton in Valtteri Bottas sta namreč s srebrnima puščicama W09 EQ Power+ po stezi v Montmelu pri Barceloni letela, kot da bi bila z drugega planeta.

Potem ko sta bila najhitrejša že v sobotnih kvalifikacijah, sta 24 ur pozneje slavila še prvo letošnjo dvojno zmago, z njo Mercedesovo moštvo spet postavila na vrh konstruktorske razvrstitve in obenem Ferrariju, do nedelje še vodilnemu moštvu v točkovanju, prisolila krepko zaušnico.

Izčrpana Vettlova Loria

V italijanskih medijih, v katerih kajpak ne skrivajo naklonjenosti ekipi iz Maranella, so že zagnali vik in krik. »Alarm! Ferrari je izginil z radarja. V Maranellu ne morejo držati koraka z Mercedesovo hitrostjo in zanesljivostjo,« so sprožili preplah v včerajšnji izdaji časnika Corriere dello Sport, medtem ko so pri La Repubblici opozorili, da je Ferrari po osmih zaporednih dirkah (če upoštevamo še zadnje štiri v lanskem prvenstvu) sestopil z zmagovalnega odra.

»Sebastian Vettel se je moral sprijazniti s četrtim mestom, njegova Loria (tako je sam poimenoval svojo letošnjo rdečo boginjo SF71H) je bila po postanku v boksih že izčrpana, Kimi Räikkönen pa je izpadel brez boja. Zdaj se sezona šele zares začenja in Ferrari bo moral dokazati, da lahko daje odpor Mercedesu,« je še opozoril novinar rimskega dnevnika. Precej kritični so bili tudi pri torinskem časopisu La Stampa: »Hamilton je zmagal le zaradi Ferrarijevih napak. Za moštvo iz Maranella se je velika nagrada Španije razpletla katastrofalno. Dieter Zetsche (prvi mož Daimlerja oz. Mercedes-Benza) se je smejal, to pa zagotovo ni prizor, ki si ga želijo gledati pri Ferrariju!«

Obtožbe zoper Mercedes

Vettel je razloge za neuspeh na prvi letošnji preizkušnji v Evropi pripisal predvsem novim gumam, ki naj bi bile nekoliko trše in naj bi bolj ustrezale Mercedesu. Glede na to, da sta imeli srebrni puščici prej določene preglavice z njimi, se mu zdi čudno, da je Pirelli prav v Barcelono pripeljal novo zmes črnega zlata. Odgovornim pri nemški ekipi je posredno očital, da naj bi pritisnili na proizvajalca, zahtevajoč nove pnevmatike, kar pa je vodja moštva Toto Wolff že zanikal.

Kakor koli že; Vettel se na drugi strani zaveda, da so gume bolj ali manj enake za vse in da se jim bodo morali pač čim hitreje prilagoditi, če bodo želeli ostati v boju za lovoriko. »Če potegnem črto, minuli konec tedna preprosto nismo bili dovolj hitri. Kdor tega ni opazil, je slep!« je poudaril 30-letni Nemec in pristojne pri Ferrariju pozval, naj čim prej odkrijejo vzroke za pomanjkanje hitrosti na dirkališču v Montmelu, za preveliko obrabo pnevmatik in okvaro Räikkönenovega pogonskega agregata. Še kako dobro se namreč zaveda, da bi se lahko to, kar je doživel 38-letni Finec, ki je nemočen odstopil v 25. krogu, zgodilo tudi njemu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije