KOŠARKA

Dončić bo igral pod Sekulićevo taktirko

Stari novi selektor slovenske moške reprezentance v košarki. Igralce bo zbral že čez en mesec pred novim poskusom uvrstitve na OI.
Fotografija: Aleksander Sekulić ostaja za krmilom slovenske reprezentance. FOTO: KZS
Odpri galerijo
Aleksander Sekulić ostaja za krmilom slovenske reprezentance. FOTO: KZS

Poltretji mesec je minil, odkar je slovenska košarkarska reprezentanca uradno ostala brez selektorja, saj se je z zadnjim nastopom v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2022 končala začasna epizoda Aleksandra Sekulića. V času brezvladja so krožila imena številnih kandidatov, med katerimi je sprva izstopal strateg CSKA Dimitrios Itoudis, nato se mu je pridružil trener Zenita Xavi Pascual, a predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec ni skrival zadovoljstva nad Sekulićevim delom. Včeraj ga je nagradil z dveletnim podaljšanjem mandata.

Kako resno sta bila pravzaprav v igri Itoudis in Pascual, ki na evropski klubski sceni sodita v zgornji cenovni razred, bi lahko še vedno le ugibali. Erjavec je zaupal, da je bil že decembra 2019 v stiku tudi z Željkom Obradovićem in Aleksandrom Đorđevićem, ki sta nemudoma zavrnila ponudbo. A zdaj je pomembno le, da si bo lahko Sekulić hitro zavihal rokave, saj evropske prvake čaka cela vrsta pomembnih izzivov: od 29. junija do 4. julija olimpijske kvalifikacije in nato morebitni krstni nastop na OI, jeseni se bodo začele kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2023, prihodnje leto bodo branili naslov najboljšega na stari celini ...

»V minulih mesecih smo imeli težko nalogo, saj smo si želeli privabiti strokovnjaka, ki bi lahko vodil Slovenijo pri vseh naslednjih projektih, zaradi neusklajenosti tekmovalnih koledarjev pa je bilo nerealno pričakovati, da bi lahko trener evroligaškega kluba sedel na klop reprezentance. Na Itoudisa ali Pascuala bi lahko zato računali le v poletnih mesecih, ne pa jeseni in spomladi. Pričakujem, da bomo zdaj imeli mir vsaj za dve leti, z Aleksandrom pa smo se dogovorili, da bo vodil Slovenijo tudi na SP, če se bo nanj uvrstila,« je pojasnil Erjavec.
 

Kdo namesto Morgana?


Sekulić je prevzel krmilo izbrane vrste 6. novembra lani ter s tremi zmagami in enim porazom potrdil 14. zaporedno uvrstitev na EP. Kljub pohvalam je lep čas ostal v negotovosti. »Pred reprezentanco, s katero sodelujem že 15 let, je kar nekaj ciljev. Za začetek bomo vse misli in sile usmerili v olimpijske kvalifikacije v Kaunasu, kjer nas bo pričakalo več kakovostnih tekmecev, med drugimi gostiteljica Litva. Časa za pripravo ne bo veliko, pričakujem pa, da bomo zbrali vse najboljše razpoložljive košarkarje in dosegli nov zgodovinski uspeh,« je poudaril Sekulić, ki bo zbral kandidate 7. junija. Zelo resno računa tudi na Luko Dončića in Vlatka Čančarja, a če se bosta z Dallasom oziroma z Denverjem uvrstila v finale zahodne konference lige NBA, ne bosta mogla igrati v kvalifikacijah za OI.

Zapletle so se tudi razmere med centri, saj bo moral Jordan Morgan na operacijo kolena, po njej pa ga čaka vsaj šest mesecev okrevanja. Možni rešitvi sta dve: poiskati alternativo med visokimi igralci s slovenskim potnim listom in morda otopliti stike z Alenom Omićem ali priskrbeti državljanstvo novemu naturaliziranemu košarkarju v (pre)hudi časovni stiski. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije