KOŠARKA

Zlata fanta znova v državnem dresu

Objavljeno 19. februar 2020 10.52 | Posodobljeno 19. februar 2020 10.52 | Piše: Eduardo Brozovič

Klemen Prepelič blesti v Španiji. Aleksej Nikolić opozarja na Madžare.

Klemen Prepelič bo eden od nosilcev slovenske igre. FOTO: Drago Perko
Klemen Prepelič in Aleksej Nikolić sta odigrala ogromno vlogo v slovenski reprezentanci v finalu EP 2017 s Srbijo, ko sta poškodovani Luka Dončić in izmučeni Goran Dragić spremljala zadnjo četrtino s klopi. V neuspešnih kvalifikacijah za lansko SP sta bila pogosto odsotna (Prepelič je igral na šestih od 12 tekem, Nikolić le na dveh), zato si je selektor Rado Trifunović ob njuni vrnitvi pod državno zastavo oddahnil pred jutrišnjim začetkom kvalifikacij za EP 2021.

»Vsi smo zadovoljni, ker smo se vnovič zbrali in za nekaj dni zamenjali okolje. Večina reprezentantov se pozna že dolgo, lepo pa je tudi videti nove obraze. Imam občutek, da smo dovolj samozavestni, da lahko dobro odigramo tekmi z Madžarsko v Sombotelu in Avstrijo v Kopru ter se zadovoljni vrnemo v svoje klube,« je zagotovil Nikolić, ki ima s Prepeličem še nekaj skupnega.

Oba sta v tej sezoni zamenjala klubsko okolje kot posojena košarkarja. Prvega je beograjski Partizan začasno odstopil novemu italijanskemu prvoligašu Trevisu, Prepeliča pa je madridski Real posodil Joventutu, pri katerem je drugi najboljši strelec evropskega pokala (povp. 17,1) za Milošem Teodosićem iz bolonjskega Virtusa in najučinkovitejši v španski ligi (22). »Osebno imam zelo dobro sezono, toda zadnji mesec dni igramo slabše kot moštvo. Premagali smo sicer Real v Madridu, a v naslednjem kolu izgubili doma s Fuenlabrado, česar si ne bi smeli privoščiti v boju za uvrstitev v končnico prvenstva. Trenutno smo šele 12. na lestvici,« je pojasnil Prepelič, ki se je prav tako razveselil vrnitve v izbrano vrsto.

»Ne smemo pozabiti, kako smo se opekli lani in predlani. To mora biti dodatna motivacija za vse. Imamo spoštovanja vredno moštvo z dvema kakovostnima košarkarjema na vsakem igralnem položaju, predvsem pa 14 fantov, ki so željni dokazovanja in srečni, da lahko nosijo dres slovenske reprezentance. Smo evropski prvaki in favoriti ne bomo le proti Madžarski in Avstriji, temveč tudi proti Ukrajini. Če se bomo vsake tekme lotili z vso potrebno vnemo, ne bi smeli imeti težav,« je dodal 27-letni ostrostrelec iz Slovenske Bistrice.
 

Morgan kot Vidmar


Tri leta mlajši organizator igre iz Postojne medtem vztraja, da si vsi tekmeci zaslužijo spoštovanje. »Madžari so na zadnjem EP povzročali preglavice vsem, v kvalifikacijah za lansko SP pa so premagali Hrvaško z 19 točkami razlike. Avstrije že dolgo ni bilo na kakšnem velikem tekmovanju, toda v kvalifikacijah za mundial 2019 so izgubili s Srbijo le s točko razlike po trojki v zadnjih sekundah tekme. Vsi znajo igrati košarko, zato se moramo dobro pripraviti in uveljaviti naše odlike,« je odločen Nikolić. Mimogrede je pohvalil tudi novinca v moštvu Jordana Morgana.

Klemen Prepelič se mu je pridružil, čeprav ni skrivnost, da je zadnji dve leti stiskal pesti za drugega naturaliziranega centra: »Verjetno mislite na Alena Omića. Je moj dobri prijatelj in soigralec pri Joventutu, toda verjamem, da se je vodstvo reprezentance odzvalo na pravi način. Jordan nas kot igralec spominja na Gašperja Vidmarja, za katerega je vprašanje, kako dolgo nam bo še pomagal zaradi težav s poškodbami. Od razpoložljivih igralcev je bil verjetno najboljša mogoča izbira, je pa tudi zelo dober fant.«
Deli s prijatelji