Z novimi upi in novim Američanom

Selektor Rado Trifunović izbral 14 košarkarjev. Ognjeni krst za Morgana, Hodžića in Kramplja.
Fotografija: Jordan Morgan je v sezoni 2017/18 nosil dres Petrola Olimpije in bil njen prvi strelec v ligi ABA. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Jordan Morgan je v sezoni 2017/18 nosil dres Petrola Olimpije in bil njen prvi strelec v ligi ABA. FOTO: Roman Šipić

Senzacije ni bilo in je niti ni moglo biti. Selektor slovenske reprezentance Rado Trifunović v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2021 pričakovano ne bo mogel računati na košarkarje iz lige NBA in evrolige, v uvodnih tekmah z Madžarsko (20. t. m.) v Sobotelu in Avstrijo (23. t. m.) v Kopru niti na Gašperja Vidmarja. V moštvo se vračajo nekateri aduti, ki so predčasno zapustili barko v boju za uvrstitev na lansko svetovno prvenstvo, pridružili pa so se jim trije novinci.

Trifunović je povabil na zbor v Mariboru 14 igralcev. Med njim ni Matica Rebca, čeprav je edini odigral vseh 12 tekem v kvalifikacijah za mundial, saj je obveljala ocena, da sta Aleksej Nikolić in Luka Rupnik v boljši formi. Na seznamu ni niti Mihe Lapornika in Saša Zagorca, ki sta pri poskusu preboja na Kitajsko nastopila po sedemkrat, zato pa sta na njem Jaka Blažič in Klemen Prepelič, ki sta izpustila celoten drugi krog kvalifikacij za SP. Ognjeni krst se medtem obeta nekdanjemu Olimpijinemu centru Jordanu Morganu, kapetanu Kopra Primorske Alenu Hodžiću in krilnemu centru Martinu Kramplju, čeprav še ni odigral niti sekunde za Cedevito Olimpijo.


»Zaradi pomanjkanja visokih igralcev smo se odločili za izredno naturalizacijo Američana Morgana in preizkus Kramplja. Hodžić se je že izkazal v koprskem dresu, odlikujeta ga tudi pozitiven značaj in zelo dobra igra v obrambi, ki bo imela tokrat poseben pomen. Pred tekmo z Madžarsko bomo imeli na voljo le tri dni za pripravo, zato pravega uigravanja v napadu ne bo,« je pojasnil selektor.
 

Morgan kot Hines?


Največji del pozornosti razumljivo pripada Morganu. V vlogi naturaliziranega reprezentanta je nasledil Alena Omića in Anthonyja Randolpha, na katerega vodstvo Košarkarske zveze Slovenije potihem računa v junijskih olimpijskih kvalifikacijah.

»Lani in predlani nas je teplo pomanjkanje centrov, zato smo morali tik pod obroč premestiti celo krila. Razmišljali smo tudi o drugih košarkarjih, med drugimi o Ivanu Marinkoviću, toda ko sem se pogovoril s številnimi trenerji, sem dobil najboljši odziv glede Morgana. Bil sem tudi pri njem in zelo zadovoljen sem bil z razpletom pogovora,« je zagotovil Trifunović, ki ga prav nič ne moti, da je novi center visok »le« 203 cm in šele peti po višini med njegovimi izbranci: »Vsi najprej pogledamo na igralčevo višino, a pri košarki sta pomembnejša razpon rok in dosežna višina. Pri centru šteje tudi, da dobro teče in skače, je močan in stabilen v bojih v raketi. V sodobni košarki veliko moštev igra z nizkim centrom, ne nazadnje je pri prvaku evrolige CSKA zelo uspešen Kyle Hines, čeprav meri le 199 cm.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije