Vitranc v boju z grožnjo virusa

Kranjskogorski prireditelji upajo na tradicionalno lepo tekmo. Za dolino naj bi se začel peti letni čas.
Fotografija: Lani je najboljše smučarje med množico občudovala Meta Hrovat, nazadnje slovenska junakinja Zlate lisice. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Lani je najboljše smučarje med množico občudovala Meta Hrovat, nazadnje slovenska junakinja Zlate lisice. FOTO: Matej Družnik

Teden pred največjim dogodkom v moškem alpskem smučanju na slovenskem snegu se je Kranjska Gora zbudila v podobi, o kakršni prireditelji, turistični delavci Zgornjesavske doline in številni obiskovalci sanjajo že vso zimo, s snežinkami in končno v pravem zimskem ozračju. A pred 59. pokalom Vitranc je nova skrb: grožnja koronavirusa.

Tradicionalni spektakel na podkorenski progi je v tej zimi svetovnega pokala na koledarju zapisan kot predzadnja postaja sezone slalomistov in veleslalomistov. Med slednjimi bo pod posebnim drobnogledom seveda Žan Kranjec, ki ostaja v boju za mali kristalni globus. Sicer pa slovenski navijači že dobrih 21 let, od 6. januarja 1999 in takrat podviga Jureta Koširja, čakajo na domačo vitranško zmago.

»Težko je napovedati natančno število obiskovalcev, saj se mnogi zaradi zadnjih zapletov s koronavirusom še odločajo o prihodu v Kranjsko Goro, a realno pričakujemo od 4000 in 5000 navzočih na dan,« je poudaril Srečko Medven, generalni sekretar 59. pokala Vitranc. Tekmovanje za slovenske razmere ohranja lep proračun, z 1,6 milijona evrov je celo nekoliko višji kot v preteklosti, v primeru ukrepa ministrstva za zdravje, da bi morali prireditev izpeljati brez gledalcev, kot denimo v teh dneh biatlonski svetovni pokal v Novem Mestu na Češkem, bi to pomenilo pet odstotkov manjši znesek pri načrtovanem proračunu.


Seveda bi bil najhujši scenarij odpoved tekme, o tem pa vzneseni prireditelji nočejo niti razmišljati. »Ostanimo pozitivni, prav to v naši deželi prepogosto pogrešamo,« je teden pred začetkom tako imenovanega petega letnega časa v Zgornjesavski dolini, saj vitranški smučarski predstavi sledi še planiški praznik v poletih, poudaril Medven.
 

Kdor kašlja, naj ostane doma


A rdeča nit novinarske konference se je ob vsem spoštovanju razsežnosti športnega dogodka, tradicije in sedanjih asov, vključno z našim Kranjcem, sukala okrog nočne more zadnjih dni, zlasti v bližnji italijanski soseščini. Tako sta o ukrepih v boju z virusno grožnjo spregovorila tudi vodja zdravstvene komisije na tekmovanju Matej Andoljšek, kirurg iz jeseniške bolnišnice, in Irena Grmek Košnik, epidemiologinja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Odganjala sta preplah, hkrati pa opozarjala na varovanje zdravja.

»Kdor kašlja, kiha ali se bori s povišano telesno temperaturo, naj ostane doma,« sta poudarila. Vendar Kranjska Gora neučakano odšteva dneve do predstave, ob kateri oživi vsa dolina. Tako bo pestro tudi v petek in soboto zvečer, ko se bodo pred dvorano Vitranc zvrstili nastopi skupine Plavi orkestar ter Nine Pušlar in Jana Plestenjaka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije