NOGOMET

Vijolični spet na vrhu po razdejanju med zmaji

Nogometaši Olimpije so v 12. krogu DP Mariboru nespretno podarili zmago. Junak tekme Rok Kronaveter, tragična figura kapetan Olimpije Nejc Vidmar.
Fotografija: Darko Milanič se je s svojimi bojevniki veselil šeste zaporedne ligaške zmage in vzpona na vrh lestvice. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Darko Milanič se je s svojimi bojevniki veselil šeste zaporedne ligaške zmage in vzpona na vrh lestvice. FOTO: Leon Vidic

LJUBLJANA – Kar 12 krogov državnega prvenstva 2019/20 so potrebovali nogometaši Maribora, da so splezali na vodilni položaj prvoligaške lestvice. Ta vzpon je po zgodnjem izpadu iz evropskega in domačega pokalnega tekmovanja toliko slajši, ker so si vijolični prvo mesto priigrali v dvoboju z največjim tekmecem v zmajevem gnezdu.
...
...

Zanemarljiv ni niti finančni detajl; vijoličnim manjka le še zmaga proti Muri prihodnji vikend, pa si bodo prislužili 500.000 evrov ekstra klubske nagrade.
 

Viole: Vidmar, Viola


Olimpija je padla z 2:4, navijači Maribora pa so z južne tribune z razlogom zbadali ljubljanskega vratarja Nejca Vidmarja z vzkliki: "Vidmar, Viola!" Ta si je namreč pri izidu 2:2 v zadnjih minutah tekme privoščil hudo napako, slabo sprejel vrnjeno žogo ter podaril žogo dvakratnemu strelcu in enkratnemu asistentu na tej tekmi, še lani soigralcu Roku Kronavetru, ki je poskrbel za pomembno zmago prvaka. "Najraje bi se vdrl v zemljo. Prevzemam svoj del odgovornosti, ekipo sem pustil na cedilu. Upam, da se bom lahko v prihodnje odkupil. Iz tega se moramo nekaj naučiti, delati in v naslednjem krogu pokazati pravi obraz."
Darko Milanič se je s svojimi bojevniki veselil šeste zaporedne ligaške zmage in vzpona na vrh lestvice. FOTO: Leon Vidic
Darko Milanič se je s svojimi bojevniki veselil šeste zaporedne ligaške zmage in vzpona na vrh lestvice. FOTO: Leon Vidic

Maribor je presenetil Olimpijo z vstopom v igro, saj je z visokim presingom in ritmom povsem prevladoval prve pol ure, ko je nizal napad za napadom, zeleno-beli pa so stežka prešli polovico igrišča. Že v prvi minuti je Luka Zahović po podaji Dina Hotića z glavo zatresel domačo mrežo, obramba Olimpije je bila še naprej na težkih preizkušnjah.

Vidmar je z obrambami reševal zmaje, s parado je posredoval tudi ob zelo natančnem strelu Kronavetra z razdalje, v dvoboju z Mariborčanom, ki je preteklih sezonah nosil dres Olimpije, pa je klonil v 16. minuti, ko je bil ta natančen po strelu z glavo (spet je podal Hotić). "Naš začetek je bil res fenomenalen, dosegli smo dva gola, imeli pa smo še dve lepi priložnosti. Nato smo Olimpiji prepustili posest žoge, kar so gostitelji izkoristili in je bilo potem bolj napeto," je ocenil junak derbija Kronaveter.


Po golu Luke Menala v 33. minuti za 1:2 se je razmerje moči na igrišču res spremenilo, v gostujočem taboru pa so še bolj zaskrbljeni postali v 54. minuti, ko je Ante Vukušić zabil za 2:2. Kazenski strel je zakrivil Nemanja Mitrović z vlečenjem Mirala Samardžića. Kenan Pirić je strel z bele točke sicer obranil, a Vukušić je odbito žogo le pospravil v mrežo.
 

Krona jim je dal vetra


Bolj ko je šla tekma proti koncu, verjetnejši se je zdel remi. Seveda, če Vidmar ne bi storil kardinalne napake že v sodnikovem podaljšku. "Res je vse kazalo na remi, a mi smo vztrajno čakali na napako tekmecev. Spremljal sem, kako so Vidmarju vrnili žogo, tista podaja ni bila ravno idealna. Zato sem pričakoval, da bo imel Vidmar težave, odbila se mu je od kolena, to sem izkoristil in zadel. Igralci Olimpije so bili v nokdavnu, zato smo s pridom izkoristili še en nasprotni napad," je komentiral Kronaveter, ki je Rudiju Požegu Vancašu podal za četrti zadetek Maribora.

Vseeno ni kazal pretiranega navdušenja: "To je lepa zmaga, za nami je naporen ritem, zato se moramo malce spočiti. Prvenstvo po tem derbiju ni zaključeno, treba se je osredotočiti na naslednje tekme. K nam prihaja Mura, to pomeni nov derbi. Zdaj smo v dobrem momentu, šest zaporednih zmag nam je dalo veliko samozavesti, menim, da se je to videlo tudi tokrat."


Kronaveter se prvega gola ni veselil iz spoštovanja do svojega bivšega kluba, pri drugem si je dal duška: "Razveselil sem se kot igralec, ki je odločil zmagovalca. Menim, da je bilo vse v mejah normale, da sem pokazal spoštovanje do kluba, za katerega sem igral. Odločilni gol sem dosegel ravno pred našimi navijači, zato je bilo toliko več veselja."
 

Premagali sami sebe


Še oceni trenerjev. "Odigrali smo zelo dobro tekmo in zasluženo zmagali. Kakovostnega tekmeca smo ustavili v tistem, v čemer je najboljši. Priigrali smo si več priložnosti, hitro povedli, tudi dobro igrali. Nato smo popustili, saj še nismo na želeni ravni. Tako smo nasprotniku spet dovolili v igro. V drugem polčasu smo spet garali, to pa nas je nagradilo z dvema goloma. Zadovoljni smo tako s tekmo kot tudi z rezultatskim nizom," je povedal Darko Milanič, njegov kolega na ljubljanski klopi Safet Hadžić pa je bil z razlogom močno poklapan: "Čestitam Mariboru. Mi smo premagali sami sebe, s čimer pa nočem tekmecu ničesar vzeti. V določenih trenutkih je bil zagotovo kakovostnejši kot mi. Tudi mi smo imeli nekaj dobrih trenutkov, izgubili pa smo zaradi naših napak. Maribor je zasluženo zmagal. Kar zadeva tretji gol, pa je to velika napaka vratarja. Tega se preprosto ne sme delati." 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije