KOŠARKA

Vedel je, kaj čaka Dončića

Za Pauja Gasola je Slovenec razred zase. Španec z dvema točkama dvakrat zmagal.
Fotografija: Luka Dončić ima marsikaj skupnega s Paujem Gasolom. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Luka Dončić ima marsikaj skupnega s Paujem Gasolom. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Luka Dončić 56, Pau Gasol 2. Takšen je bil strelski učinek odličnih košarkarjev različnega rodu ob njunih prvih soočenjih v ligi NBA. Kar 19 let mlajši Ljubljančan je bil v obeh teksaških derbijih prvi strelec Dallasa, a zmag so se obakrat veselili igralci San Antonia. V domači dvorani so zmagali po podaljšku, zdaj še v gosteh s 105:101, čeprav so zaostajali z 19 točkami razlike.
Luka Dončić ima marsikaj skupnega s Paujem Gasolom. FOTO: Reuters
Luka Dončić ima marsikaj skupnega s Paujem Gasolom. FOTO: Reuters

Dončić (v revanši 25 točk, 8 skokov, 4 asistence in 6 izgubljenih žog v 40 minutah igre) ima kljub veliki starostni razliki marsikaj skupnega s starejšim od slovitih bratov Gasol, vsaj pod ameriškimi obroči. V Evropi je bil uspešnejši Slovenec, ki je lani osvojil vse možne lovorike v evroligi v Realovem dresu, na reprezentančni ravni pa je bržkone nedosegljivih 11 kolajn na velikih tekmovanjih 213 cm visokega Španca, ki se je uveljavil pri Barceloni in se preselil v ZDA pri 21 letih.

V ligi NBA sta bila oba tretja izbranca nabora, za oba se je najprej odločila Atlanta in ju nato prepustila drugemu moštvu. Gasol je v prvi sezoni od sedmih pri Memphisu prejel lovoriko za novinca leta – kot prvi tujec nasploh. Zdaj je na potezi Dončić. Pau je eden od tistih, ki se jim lahko današnji zvezdniki evropske košarke zahvalijo, da so jim na stežaj odprli vrata elitne ameriške lige. Bil je prvi košarkar s stare celine, ki se je prebil med prvo peterico na naboru, za njim je to uspelo le Srbu Darku Miličiću (drugi leta 2003), Italijanu Andrei Bargnaniju (prvi 2006), Latvijcu Kristapsu Porzingisu (četrti 2015), Hrvatu Draganu Benderju (četrti 2016) in lani Dončiću.

Od vseh je doslej pustil največji pečat španski as, saj je kot član LA Lakers osvojil dva šampionska prstana v letih 2009 in 2010. Na tekmah All-Star NBA je nastopil šestkrat. Zadnje tri sezone brani barve San Antonia, ki je imel zaradi svoje zasedbe in igralnega sloga vedno močan evropski pridih. Ob Gasolu za ostroge igrajo Italijan Marco Belinelli (na zadnji tekmi v Dallasu 17 točk), Latvijec Davis Bertans (12) in Avstrijec Jakob Pöltl (6). A Gasol meni, da je Dončić razred zase.
 

Mladi se ničesar ne bojijo


»Vedel sem, da bo igral tako dobro v ligi NBA, imel je tudi kanček sreče, ker so ga v Dallasu lepo sprejeli. Niso se ozirali na njegovo mladost, pred očmi so imeli le njegovo nadarjenost. Videli so, da ni le spreten, natančen strelec in odličen podajalec, ampak tudi pogumen v odločilnih trenutkih. Kar ima v svojem DNK, je redkost, še posebno med novinci, uspehi, ki jih je dosegel v Madridu in s slovensko reprezentanco, so mu še okrepili samozavest,« pravi Gasol o Dončiću, ki je na zadnjih petih tekmah dosegel vsaj po 25 točk in se vključil v razcvet Evropejcev v ZDA.

»Ob Luki so izjemni talenti tudi Giannis Antetokounmpo, Nikola Jokić, Bojan in Bogdan Bogdanović, Porzingis ... Ničesar se ne bojijo, uživajo v igri in dokazujejo, da so vsaj tako dobri kot Američani: na njihove predstave sem tudi jaz ponosen,« priznava najuspešnejši španski košarkar.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije