V deveto je Bedenetu vendarle šlo

Najboljši slovenski teniški igralec prvič v drugem kolu. OP Avstralije Uspešna tudi Polona Hercog, poraz Kaje Juvan.
Fotografija: Polona Hercog je zaradi težav s hrbtom šele na OP Avstralije odigrala prvi dvoboj sezone, in to uspešno. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Polona Hercog je zaradi težav s hrbtom šele na OP Avstralije odigrala prvi dvoboj sezone, in to uspešno. FOTO: Reuters

Za najboljša slovenska teniška igralca tačas, Polono Hercog in Aljaža Bedeneta, je OP Avstralije prepričljivo najslabši turnir za veliki slam. Oba sta na vseh preostalih treh igrala že v tretjem kolu, v Melbournu pa sta do letos skupno dobila en dvoboj. Hercogova se je namreč leta 2010 prebila med 64, Bedene je bil vedno znova neuspešen. Tokrat pa sta oba preskočila prvo oviro in se v drugem kolu pridružila Tamari Zidanšek.

Okoli nastopa Polone Hercog na OP Avstralije je bilo kar veliko vprašanj, saj je morala zaradi težav s hrbtom odpovedati oba predvidena pripravljalna turnirja, s trenerjem Željkom Krajanom sta se odločila, da bosta raje vse stavila na Melbourne. To se je obrestovalo, saj je s 6:3, 6:3 ugnala Rebecco Peterson, Švedinjo, ki je 44. na lestvici WTA, torej štiri mesta pred Štajerko.

»Rezultatsko je bila partija lahka. V vseh prvinah sem bila boljša od tekmice. Je pa to vsekakor zelo pomembna zmaga, saj letos nisem odigrala še nobenega dvoboja. Zato je bilo prisotne kar precej živčnosti, a sem jo uspešno nadzorovala,« je ocenila Hercogova, ki se je ponoči po srednjeevropskem času v drugem kolu že merila s prvo nosilko in domačo favoritinjo Ashleigh Barty.
 

Ne Auger-Aliassime, ampak Gulbis


Kar devet poskusov je v Melbournu potreboval Aljaž Bedene, da je zmagal na glavnem turnirju. Od leta 2012 je enkrat obstal v kvalifikacijah, nato po vedno izgubil v prvem kolu, pri čemer je nekajkrat res imel smolo z žrebom, saj se je meril z Novakom Đokovićem, Rogerjem Federerjem, Aleksandrom Zverevom … Nekajkrat pa so bili tekmeci veliko manj uveljavljeni, a ni izkoristil priložnosti, tokrat jo vendarle je.

V dvoboju z Jamesom Duckworthom, 94. igralcem svetovnega zaporedja, je bil favorit, a Avstralec je na domačem slamu že pokazal, da je lahko zelo neugoden tekmec, kar je potrdil tudi tokrat. Ljubljančan resda ni izgubil niti ene igre na svoj servis, vendar je skoraj štiri ure lomil Duckworthov odpor – 6:4, 6:7 (5), 6:7 (5), 6:2, 6:4. »Načeloma sem bil veliko boljši od tekmeca, a v drugem in tretjem nizu nikakor nisem mogel do breaka. Boril sem se, a ni in ni šlo. Podaljšane igre pa so pač podaljšane igre. Četrti in peti niz sem dobro odigral, dejstvo pa je, da bi lahko zmagal tudi v treh. No, v vsakem primeru sem seveda vesel te zmage,« je ocenil Bedene, ki je pričakoval, da mu bodo razmere v Melbournu tokrat bolj povšeči, a so igrišča hitrejša, kot je mislil, da bodo.

Po prvi zmagi je za Bedeneta prišla še ena nagrada. V drugem kolu se namreč ne bo meril z mladim kanadskim upom Felixom Auger-Aliassimom, ampak z Ernestsom Gulbisom, ki je izločil 20. nosilca. Gre seveda za Latvijca z izjemnim talentom, ki pa ga ni nikdar do konca uresničil. Tačas je 256. na ATP, lani je na turneji dobil šest dvobojev, v glavni žreb OP Avstralije pa se je prebil skozi kvalifikacije. Kar presenečenje bi bilo, če bi Gulbis nanizal pet zmag.

»Vsekakor gre za zelo zanimivega igralca. Lahko igra zelo dobro, lahko pa tudi ne. Osredotočiti se moram na svojo igro, upam, da bom izkoristil priložnosti, ki se mi bodo ponudile,« pravi pred jutrišnjim dvobojem Bedene, ki se je doslej enkrat meril z Latvijcem, ko se mu je ta na OP ZDA 2015 vdal.
OP Avstralije pa je končala Kaja Juvan, saj jo je s 6:1, 6:1 premagala 23. nosilka Danaja Jastremska.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije