PLEZANJE

Tokio po Tokiu, vse v olimpijskem duhu

Janja Garnbret v finalu kombinacije na SP in do norme za OI. Korošica si je v kvalifikacijah hitrosti priplezala 23. mesto.
Fotografija: Janji Garnbret se svet ni obrnil na glavo, obrnila ga je sama. FOTO: PZS
Odpri galerijo
Janji Garnbret se svet ni obrnil na glavo, obrnila ga je sama. FOTO: PZS

TOKIO – Janja Garnbret je v celoti izpolnila svoj načrt na letošnjem svetovnem prvenstvu v športnem plezanju, ki poteka v enem od predmestij japonske metropole Tokia Hačiodžiju. Z uvrstitvijo v jutrišnji finale nove discipline olimpijske kombinacije si je zagotovila nastop na poletnih olimpijskih igrah, ki bodo prihodnje leto v Tokiu.

»Super se je razpletlo, saj sem se že kvalificirala za olimpijske igre, tako da res neverjetno. Tokrat je bilo malce naporno, hitrost je bila v redu, balvani so bili super, s smerjo v težavnosti nisem najbolj zadovoljna, kako sem jo odplezala, a bom lahko to popravila. Vendar to ni pomembno, ker sem se že kvalificirala za olimpijske igre. Komaj čakam, da bom čez eno leto spet tu, do takrat pa bomo trenirali, da bomo dobro pripravljeni,« se je veselila 20-letna Korošica, ki je na tem svetovnem prvenstvu osvojila že dve zlati medalji, v težavnosti in na balvanih.

Za svoje tretje odličje na prvenstvu se bo potegovala jutri. Kot branilka naslova je prva favoritinja za najžlahtnejše odličje. V boju za finale kombinacije in olimpijske kvote je 20 športnih plezalk nastopilo v treh disciplinah – najprej v hitrosti, nato so jih čakali štirje balvanski problemi, kot zadnja pa smer v težavnosti.

Zmnožek uvrstitev v vseh disciplinah je določil končno razvrstitev. Slovenska superšampionka (112) je bila v hitrosti sedma, na balvanih druga, v težavnosti nepričakovano osma, kar je bilo vseeno dovolj za skupno tretje mesto. Najboljši zmnožek je uspel Britanki Shauni Coxsey (42) in Japonki Akijo Noguči (80).
 

Osebni rekord


V finalu kombinacije bodo nastopile štiri Japonke, vsako državo pa lahko na olimpijskih igrah zastopata največ dve tekmovalki. Japonska kot gostiteljica olimpijskih iger ima eno kvoto že zagotovljeno. Na podlagi takšnega razpleta kvalifikacij je ena vozovnica za olimpijske igre že z uvrstitvijo v zadnji krog prvenstva pripadla zvezdnici vertikale iz Šmartna pri Slovenj Gradcu.

Garnbretova je za zdaj edina Slovenka z olimpijsko normo. V kvalifikacijah kombinacije so nastopile tudi Mia Krampl, Vita Lukan in Lučka Rakovec, a so ostale brez finala najboljše osmerice in kvote. Kramplova si je priplezala 14. mesto, Lukanova 16. in Rakovčeva 17. mesto. V kvalifikacije olimpijske kombinacije v Hačiodžiju se je v moški konkurenci med Slovenci uvrstil le Jernej Kruder. Med slovenskimi plezalci se na SP nihče ni prebil med najboljših 16 v disciplini hitrost.

Najboljša med njimi je bila Janja Garnbret, ki je kvalifikacije končala na 23. mestu. S časom 9,157 je za 31 sekund izboljšala svoj osebni rekord v hitrosti in postavila nov najboljši slovenski ženski dosežek v tej disciplini. Poleg nje so v kvalifikacijah hitrosti nastopile še Lučka Rakovec, ki je bila 47., Vita Lukan, ki je bila 65., in svetovna podprvakinja v težavnosti Mia Krampl, ki je hitrostno plezalno disciplino končala na 69. mestu med 83 tekmovalkami. Pri moških je bil najboljši Slovenec Jernej Kruder na 50. mestu, Anže Peharc je bil 76., Domen Škofic pa 83. med 96 športnimi plezalci. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije