SKOKI

Timi v finalu postavil stvari na svoje mesto

Zajc po zmagi v Courchevelu znova v rumeni majici vodilnega v veliki nagradi FIS. Uspeh člana SSK Ljubno BTC dopolnil Bartol (4.), Slovenci prvi v pokalu narodov.
Fotografija: Timi Zajc leti od zmage do zmage. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Timi Zajc leti od zmage do zmage. FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA – Slovenski skakalni prvak Timi Zajc je ohranil vrhunsko formo z začetka poletja in po Visli, kjer je pred tremi tedni sploh prvič okusil slast zmage v veliki nagradi Mednarodne smučarske zveze (FIS), predvčerajšnjim v svojo korist odločil še drugo preizkušnjo v tem tekmovanju, potem ko je bil najboljši tudi v Courchevelu. Po novem podvigu je 19-letni član SSK Ljubno BTC spet oblekel rumeno majico vodilnega v skupni razvrstitvi poletne različice svetovnega pokala.
V uvodni seriji je na veliki napravi Le Praz (HS-135), na kateri je leta 1992 finski čudežni deček Toni Nieminen poletel do naslova olimpijskega prvaka, najboljši skok v spremenljivih razmerah uspel norveškemu rekorderju Robertu Johanssonu (132 m). Le poldrugo točko je za njim zaostajal Tilen Bartol (130 m), medtem ko je Zajc za tretjeuvrščenim Poljakom Maciejem Kotom (133 m) držal četrto mesto. V velikem finalu pa je Timi z največjo daljavo tekme (133,5 m) v nekoliko okrnjeni konkurenci (v odsotnosti Petra Prevca, najboljših Poljakov in prerojenega Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja) postavil stvari na svoje mesto in zanesljivo zmagal s 4,5 točke naskoka pred Johanssonom, ki je v drugo pristal pri 128 metrih.

»Zelo sem vesel, da sem tudi s slabim skokom na stopničkah, kar pomeni, da imam še precej rezerve. Moj prvi tokratni nastop res ni bil dober, tudi drugi ni bil brezhiben, vendar me je kljub temu odneslo daleč. Zares sem vesel, da mi je uspelo spet zmagati,« je bil dobro razpoložen najstnik iz Hramš v občini Žalec, potem ko je upravičil vlogo prvega favorita v Courchevelu. Vanj so ga postavili tudi ljubitelji skokov, ki so mu v anketi na spletni strani FIS pripisali največ možnosti za zmago; zanj je namreč glasovalo skoraj 35 odstotkov vprašanih.

Ne razmišlja o lovoriki

Zajc se je z drugo zmago, za katero je vnovič prejel 5000 švicarskih frankov, znova zavihtel na vrh točkovanja v veliki nagradi FIS. Čeprav bi bil po doslej prikazanem glavni kandidat za osvojitev lovorike, s katero se lahko med Slovenci pohvali le Jernej Damjan (2014), prav nič ne razmišlja o njej. »Ker ne bom skakal na vseh tekmah (zagotovo bo 23. in 24. t. m. izpustil preizkušnji v Hakubi), tudi ne gledam skupnega seštevka,« je Timi povedal za Smučarsko zvezo Slovenije (SZS), na novinarski konferenci pa priznal, da se že veseli prihodnjega konca tedna v Zakopanah. »Seveda bo tam lepo iti na start kot vodilni v skupni razvrstitvi,« je omenil nosilec rumene majice, ki se bo zdaj posvetil piljenju tehnike in poskušal izboljšati svojo zaletno hitrost. »Treba bo slediti temu, kar smo delali doslej, in iti iz tekme v tekmo,« je dal vnovič jasno vedeti, da njegov glavni cilj ostaja zima.

Zadovoljen je bil tudi Johansson (»Uvrstitev kaže, da so treningi obrodili sadove in da sem na pravi poti.«), na tretje mesto pa se je s petega po uvodni seriji presenetljivo zavihtel Japonec Naoki Nakamura (127,5 m in 131 m), ki je za pičle 0,6 točke na nehvaležno četrto potisnil Bartola (drugič je doskočil pri 127 metrih). »Škoda za drugi skok, pri katerem sem naredil manjšo napako, ta naprava pa sleherno hitro kaznuje. Tako sem za malo zgrešil stopničke, a sem zraven, kar me veseli,« je pod tekmo v Courchevelu potegnil črto 22-letni skakalec ihanskega Sama, vesel tudi za to, ker je poškodba kolena, ki ga je ovirala lansko poletje in zaradi katere je zamudil polovico zime, že pozabljena.

Do točk se je od naših dokopal tudi Domen Prevc (25.), medtem ko so bili Anže Lanišek (36.), Žiga Jelar (44.) in Anže Semenič (50.) prekratki zanje. Rok Justin je izpadel že v kvalifikacijah. Naslednji preizkušnji – moštvena in posamična – bosta konec tedna v Zakopanah, kjer se bo slovenski ekipi, ki vodi v pokalu narodov (!), znova pridružil tudi Peter Prevc.

Nika in Urša skupno tretji

Že v petek so se na veliki olimpijski napravi v Courchevelu za točke potegovale najboljše skakalke na svetu. Znova je vse tekmice preskočila Sara Takanaši, ki je slavila še drugo letošnjo in skupno 25. zmago za veliko nagrado FIS. Japonska zvezdnica, ki sta ji družbo na odru za najboljše delali drugouvrščena Avstrijka Chiara Hölzl in tretjeuvrščena Nemka Juliane Seyfarth, se tako nasmiha že osma lovorika za končno prvo mesto v tem tekmovanju, saj ima pred zadnjo preizkušnjo to nedeljo v Frenštatu zajetnih 75 točk naskoka pred Norvežanko Maren Lundby. Najvišje uvrščena Slovenka v Franciji je bila Urša Bogataj, ki je s četrtim mestom za 6,6 točke zgrešila stopničke. Dobro formo je potrdila tudi šestouvrščena Nika Križnar (v skupni razvrstitvi z Uršo delita tretje mesto), v zelo okrnjeni konkurenci (na startu je bilo le 29 tekmovalk) pa so se preostale naše reprezentantke zvrstile takole: 14. Špela Rogelj, 20. Maja Vtič, 21. Jerneja Brecl in 23. Katra Komar

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije