Slovenci verjamejo v nepozabno izkušnjo

Nocoj se bo začelo 14. evropsko prvenstvo v rokometu. Naša vrsta prispela v Göteborg, za začetek jutri s Poljsko.
Fotografija: Ljubomir Vranješ, novi selektor slovenske rokometne reprezentance, bo v ospredju zanimanja. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Ljubomir Vranješ, novi selektor slovenske rokometne reprezentance, bo v ospredju zanimanja. FOTO: Tomi Lombar

Evropsko prvenstvo v rokometu, 14. po vrsti, bo prelomno. Prvič bo sodelovalo 24 reprezentanc in prvič bo potekalo v treh državah – v Avstriji, na Norveškem in Švedskem. Začelo se bo danes v Trondheimu in Gradcu, Slovenijo na njenem 12. euru start čaka jutri ob 18.15 v Göteborgu proti Poljski.

Lovoriko branijo Španci. Danci bodo želeli olimpijskemu in svetovnemu naslovu dodati še evropskega, na stavnicah najvišje kotirajo Francozi. Med favorite sodijo še Nemci, Švedi, Norvežani, Hrvati in na 8. mestu Slovenci, ki bodo imeli poseben motiv, saj še nimajo zagotovljenega nastopa v kvalifikacijah. Na voljo sta le še dve vstopnici za tri aprilske turnirje, ob Slovencih nanjo resno računajo še Madžari, Islandci, Rusi, Srbi, Severni Makedonci, Čehi in vse boljši Portugalci.

Vse tri gostiteljice so že samostojno izvedle EP, tokrat so združile moči. Najmanj možnosti za odmeven rezultat ima Avstrija, ki jo vodi naš nekdanji reprezentant Aleš Pajovič. Po dve reprezentanci iz šestih skupin bosta napredovali v glavni del, v katerem bo 12 ekip odigralo še štiri tekme v dveh skupinah (Dunaj, Malmö), nakar se bodo najboljši štirje uvrstili v sklepni del v Stockholmu. Slovenci bodo turnir začeli in končali na Švedskem, od koder prihaja tudi novi selektor Ljubomir Vranješ. Najprej se bodo v njegovem rojstnem mestu naši rokometaši merili s Poljsko, Švedsko in Švico, če bodo prvi ali drugi, se bodo preselili v Malmö, kjer jih bodo čakale velesile, kot so Danska, Francija in Norveška.

Sanjaj, zmagaj, zapomni si

Na sever Evrope, kjer so temperature ta čas višje kot pri nas, so iz Zreč odpotovali včeraj in se v Göteborgu pozno zvečer nastanili v hotelu Scandic Opalen, lučaj oddaljenem od dvorane Scandinavium, ki sprejme 12.000 ljudi in je razprodana za vse tekme domače reprezentance. Ta se bo v nedeljo v derbiju skupine F udarila s Slovenijo, ki jo bo spodbujala skupina 50 navijačev. V prvem delu bosta pravico delila slovenska sodnika David Sok in Bojan Lah.

V ospredju zanimanja bo Vranješ, ki je s seboj vzel 18 rokometašev, saj nova pravila dovoljujejo vsaki reprezentanci po dve menjavi v vsaki fazi tekmovanja. Na katera dva igralca ne bo računal proti Poljakom, se bo odločil na dan tekme.
Slovenija se lahko pohvali s kolajno z EP, osvojila jo je leta 2004 na domačem euru. Najuspešnejša je Švedska s štirimi zlatimi odličji, sledijo Francija (3), Danska in Nemčija (po 2) ter Španija in Rusija (po 1).

Švedska je edina, ki je osvojila rokometni Mt. Blanc na svojem prvenstvu (leta 2002). Vse štiri naslove je osvojila s selektorjem Bengtom Johanssonom, eden od znamenitih Bengan Boys pa je bil Vranješ, prvak v letih 1998, 2000 in 2002. Če bi prišel s Slovenijo do konca, bi bil prvi prvak kot igralec in trener, a na to računa tudi francoski selektor Didier Dinart. Pajovič in Edi Kokšarov, selektor Rusije, sta kot igralca osvojila srebro.

Doslej je bilo najbolj gledano EP leta 2016 na Poljskem, ko je bilo na tribunah 400.815 navijačev. Prvenstvo bo potekalo pod sloganom Sanjaj, zmagaj, zapomni si (Dream, win, remember). Tudi Slovenci verjamejo, da bo to zanje nepozabna izkušnja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije