DESKANJE NA SNEGU

Seštevek sezone večji od naslova podprvaka na SP

Objavljeno 11. marec 2019 10.20 | Posodobljeno 11. marec 2019 10.20 | Piše: M. U.

Tim Mastnak s šestim mestom v paralelnem veleslalomu v Švici osvojil mali kristalni globus. Celjan napreduje iz sezone v sezono, verjame, da si lahko v prihodnosti prisvoji tudi veliki globus.

Tim Mastnak in Ester Ledecka sta si v Švici prideskala mala kristalna globusa za zmago v skupnem seštevku veleslaloma za letošnji svetovni pokal. FOTO: FIS
SCOUL – Deskar Tim Mastnak je postal zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu. Mali kristalni globus si je priboril s četrtfinalom na tekmi v švicarskem Scuolu. Po šestem mestu v kvalifikacijah je Mastnak v osmini finala ugnal Italijana Mirka Felicettija, v četrtfinalu pa ga je premagal Švicar Dario Caviezel. Celjan je na koncu osvojil šesto mesto. Žan Košir je tekmo končal v kvalifikacijah na 22. mestu, Gloria Kotnik pa je bila v kvalifikacijah na nehvaležnem 17. mestu, mesto od osmine finala. Mastnak je že po kvalifikacijah tekme v Scuolu, kjer se je lani veselil svoje prve zmage v svetovnem pokalu, vedel, da za zmago v skupnem seštevku veleslaloma v izločilnih bojih potrebuje le eno zmago, saj se njegov konkurent v boju za skupni seštevek Avstrijec Andreas Prommegger ni uvrstil v izločilne boje. Mastnak je v osmini finala na rdeči progi za 24 stotink sekunde premagal Italijana Mirka Felicettija in slavje se je lahko začelo, čeprav ga je še čakal boj v četrtfinalu. V skupnem seštevku bo Celjan na zadnjem paralelnem slalomu v Winterbergu branil tretje mesto. »To je bila povsem drugačna tekma, kot so bile prejšnje. Čeprav zadnjih 14 dni nisem gledal seštevke v svetovnem pokalu in prav nič računal, so me na vsakem koraku opozarjali, da imam veliko možnosti za mali kristalni globus. Zato sem čutil nekaj pritiska, čeprav je bila moja glavna naloga, da se zberem in osredotočim na svoje vožnje. Menim, da mi je to dobro uspelo, zelo sem zadovoljen s svojimi predstavami. Prva kvalifikacijska mi je odlično uspela, v drugi je bilo nekaj napak. Na žalost je bila ena proga spet hitrejša od druge, na tekmi je bilo težko izboljšati rezultat iz kvalifikacij, to dokazujejo tudi končni izidi,« je menil Tim Mastnak.

Scuol v srcu

»Caviezlu sem se močno približal, zaostal le za 14 stotink, več nisem mogel. Postavitev mi tokrat ni šla na roko, Švicarji so vratca postavili direktno, a tudi šesto mesto je lep rezultat, še posebno zato, ker mi je prineslo mali kristalni globus. S tem sem izpolnil veliki cilj sezone, to da si najboljši v seštevku sezone mi pomeni več kot posamičen rezultat na svetovnem prvenstvu, kjer je le ena tekma v posamezni disciplini,« je dejal svetovni podprvak. »Scuol se mi bo za večno vtisnil v moje srce. Lani sem tu zmagal, letos si zagotovil moj prvi globus. Verjamem, da ne zadnjega. Iz sezone v sezono napredujem, verjamem da lahko v prihodnosti osvojim veliki kristalni globus. Letos težko, za zdaj nisem še nič gledal, kje sem v skupnem seštevku. Tudi pred zadnjo tekmo v Winterbergu ne bom nič računal. Želel si bom le, da bi izboljšal svoje slalomske predstave, ki do zdaj niso bile najboljše, nato pa bomo videli, kam me bo to uvrstilo,« se pred zadnjo tekmo s skupnim seštevkom svetovnega pokala ne obremenjuje Mastnak, ki bo še kakšen dan ostal v Švici, predvsem zaradi tega, ker ga je spet prišlo spodbujat veliko navijačev, oddolžil pa se jim bo s kakšno pijačo, da bi proslavil velik uspeh. Nato pa se bo vrnil v domovino, kjer ga konec naslednjega tedna čakajo nastopi na Rogli, kjer bosta tekmi za evropski pokal in državno prvenstvo. Hkrati se bo tudi pripravljal za zadnjo tekmo, ki bo čez 14 dni v Nemčiji: »Čeprav je že skoraj konec sezone, si želim ujeti tudi slalomski ritem.«

Caviezel, krvnik našega tekmovalca, je prišel vse do dvobojev v malem finalu in tam premagal Rusa Dimitrija Sasembajeva ter zasedel končno tretje mesto. Veliki finale je bil povsem ruski, Andrej Soboljev je v njem premagal dvakratnega svetovnega prvaka Dimitrija Loginova. Med najboljšimi petimi moškimi so bili kar štirje Rusi, za popolno rusko zmagoslavje je poskrbela Natalija Bikova, ki je v finalu ugnala češko zvezdnico Ester Ledecko. Tretja je bila Nemka Cheyenne Loch, četrta pa Rusinja Natalija Soboljeva.
Deli s prijatelji