NOGOMET

Plojeva splošno znana resnica

Vodstvo nogometašev Olimpije ostro nad izjave nekdanjega sodnika. Privrženec Maribora trdi, da je Olimpija privilegirana pri arbitrih.
Fotografija: Predsednik Olimpije Milan Mandarić pričakuje ustrezen odziv sodniške organizacije na zadnje obtožbe. Foto: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Predsednik Olimpije Milan Mandarić pričakuje ustrezen odziv sodniške organizacije na zadnje obtožbe. Foto: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Kolegi s TV Slovenija so pošteno razkurili vodstvo nogometašev Olimpije in verjetno tudi šefe sodniške organizacije pri Nogometni zvezi Slovenije, ko so objavili prispevek, v katerem je nekdanji nogometni sodnik Boris Ploj, sicer odkriti goreči privrženec Maribora že za časa svoje sodniške kariere, ki je piščalko obesil na klin pred štirimi leti, krepko udaril po svojem cehu in izpostavil po njegovem mnenju privilegirano Olimpijo.
 

Zakaj sodniki molčijo?


»Zdi se nam skrb vzbujajoče in ponižujoče, da nekdanji sodnik brez pomislekov, in še huje, brez dokazov, mirno popljuva organizacijo, katere del je bil vrsto let. Da ji pripiše nepristranskost in nepoštenost, pa je sramotno. Zatrdi, da česa takšnega ni občutil, a je to po njegovi oceni splošno znana resnica v sodniških krogih,« so v obširnem sporočilu za javnost zapisali pri Olimpiji.

Predsednik Olimpije Milan Mandarić pričakuje ustrezen odziv sodniške organizacije na zadnje obtožbe. Foto: Uroš Hočevar
Predsednik Olimpije Milan Mandarić pričakuje ustrezen odziv sodniške organizacije na zadnje obtožbe. Foto: Uroš Hočevar

Ploj je bil sodnik 22 let, v prvi ligi pa kot stranski sodnik nikoli ni sodil na tekmah Maribora, ker je pač odkrito priznal, da od mladih nog navija za vijolične. Torej gre njegove trditve jemati s precejšnjo rezervo, zadržanosti oziroma neodzivnosti pa si ob njegovih obtožbah ne morejo privoščiti v sodniški organizaciji.

»Ne moremo verjeti, da se v urejenem nogometnem svetu nihče iz sodniške organizacije in Nogometne zveze Slovenije ne odzove na takšno grobo blatenje. Trditve, da so sodniki, ki ne sodijo v prid NK Olimpija Ljubljana, za to kaznovani, so resne obtožbe, mimo katerih v našem klubu žal ne moremo. Glede na to, da o tem, kdo sodi Olimpiji in drugim klubom, odloča izklljučno sodniška organizacija, je po tem prispevku mogoče soditi, da prav ona izvaja pritisk na sodnike in jih sili, da sodijo v korist Olimpije,« si razlagajo v ljubljanskem klubu.
 

Zamere z derbija še žive


Očitno se je zdaj nekdanji arbiter pridružil vodstvu Maribora, ki je po porazu v derbiju z Olimpijo v Ljudskem vrtu sprožilo pritisk na sodnike. Direktor Bojan Ban in trener Darko Milanič sta takrat med drugim dejala: »Nemogoče se je sprijazniti s tem, da se sodniške napake dogajajo zdaj že v serijah. Napak je preveč. In ne govorimo o majhnih, ampak o tistih, ki odločajo. Še posebno moteče je spoznanje, da se storjene nepravilnosti nato še preveč kompenzirajo. Iz ene napake sodniki potem naredijo še drugo ali tretjo, s tem, ko se odločijo za kompenzacijo po svoji presoji ali ugotovitvi drugačne vrste, da so pred tem ravnali napačno.«

Spomini na derbi 27. oktobra so še zelo živi, zeleno-beli so sicer osvojili ves plen, a z grenkim priokusom. »Več kot očitno je, da se nekateri sodniki in klubi trudijo dokazati, da je Olimpija privilegirana in da so njeni uspehi plod sodniških zarot. Posledice tovrstnih kampanj smo imeli priložnost videti na večnem derbiju, ko so se navijači Maribora spravili na vodstvo Olimpije s predsednikom Milanom Mandarićem na čelu zgolj zato, ker niso bili zadovoljni s sojenjem in porazom proti večnemu rivalu.


Predvsem pa zato, ker jim tega ni nihče preprečil. Konec koncev ni bilo mogoče nikjer zaslediti niti javnega opravičila za incident, ki bi se ga moral sramovati vsak nogometni klub. Še več, sporočilo z novinarske konference nekaj dni pozneje še dolije olje na ogenj in pritrdi navijačem NK Maribor, da je bil njihov napad na vodstvo Olimpije upravičen,« so še zapisali v izjavi za javnost pri Olimpiji. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije