KONEC KARIERE?

O nadaljevanju se bo odločila spomladi

Smučarska tekačica Katja Višnar se spogleduje s koncem kariere. Nikoli ne bo pozabila seefeldske popolne sreče z Anamarijo Lampič.
Fotografija: Katja Višnar se je takole veselila srebrne kolajne v Seefeldu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Katja Višnar se je takole veselila srebrne kolajne v Seefeldu. FOTO: Reuters

SEEFELD – Najizkušenejši slovenski smučarski tekačici Katji Višnar bo na 52. nordijskem SP, na katerem se je skupaj z Anamarijo Lampič veselila srebrne kolajne v sprintu dvojic v klasičnem slogu, najbolj v spominu ostal trenutek, ko je Lampičeva kot druga pritekla v cilj.
Katja Višnar se je takole veselila srebrne kolajne v Seefeldu. FOTO: Reuters
Katja Višnar se je takole veselila srebrne kolajne v Seefeldu. FOTO: Reuters

»Te najine popolne sreče nikoli ne bom pozabila. Vedno bom imela pred očmi tudi veselje mojih fantov (življenjskega sopotnika Ole Vigna Hattestada in sina Ludviga, op. p.), to nam je namreč uspelo skupaj, smo družina in ena ekipa,« je Višnarjeva podoživela imeniten podvig, ki ji je skupaj z Lampičevo uspel v Seefeldu. Prvenstvo na avstrijskem Tirolskem bo seveda ohranila v čudovitem spominu.

»V glavnem smo imeli lepo vreme z obilo sonca, ob progah, ki so bile izvrstno pripravljene, nas je spodbujalo veliko gledalcev, imeli smo dobre nastanitve. Pika na i je seveda kolajna, zelo sem ponosna na ekipo, s katero smo jo skupaj osvojili. Zagotovo je to eden najlepših trenutkov v moji karieri in zapomnila si ga bom za vse življenje,« se je razgovorila 34-letna Blejka, ki ni mogla mimo tukajšnjega dopinškega škandala, ko so policisti pri krvnem dopingu zasačili avstrijskega tekača Maxa Haukeja.

Ob njem so prijeli, zaslišali in medtem že izpustili tudi njegovega rojaka Dominika Baldaufa, Kazahstanca Alekseja Poltoranina ter Estonca Andrusa Veerpaluja in Karla Tammjärva. »To je črna pika in hud šok za vse, tudi zame. Ne morem verjeti, kako so se to šli,« je zmajevala z glavo in glede prevlade Norvežanov, ki so tudi na tem nordijskem SP najuspešnejša reprezentanca, pojasnila, da v tej državi vrhunsko delajo iz roda v rod.
 

Norveščino se je naučila s TV


Za nameček imajo na Norveškem še vedno zime v pravem pomenu besede in povrhu ogromno tekačev na smučeh. »V Sloveniji imamo težave že s sestavo štafete, preprosto nimamo štirih vrhunskih tekačic za razdalje. Želim si, da bi imeli tudi pri nas bogatejše zime, kar zadeva sneg, in da bi imeli več smučarskih tekačev, navsezadnje bomo leta 2023 nordijsko SP gostili v Planici,« si je zaželela svetovna podprvakinja v ekipnem sprintu, ki si je pred leti skupaj s Hattestadom kupila hišo v Lillehammerju.

Zdaj živijo v Sloveniji, toda Katja ne verjame, da bodo tudi prihodnjo zimo preživeli na sončni strani Alp. »Moram reči, da smo letos zelo trpeli. Raje imamo mraz, če ga ne bi imeli tako radi, bi si izbrali kateri drug šport,« je poudarila nasmejana Gorenjka, ki tekoče govori in odlično razume norveščino.

»Naučila sem se je s pomočjo televizije oziroma podnapisov. Preden sem šla rodit, sem si rekla, da se moram tako dobro naučiti, da ne bom imela težav s sporazumevanjem. Pravijo, da govorim dobro,« je zaupala in dodala, da se je medtem navadila tudi na skandinavsko hrano.

»Zdaj pojemo dosti več rib, predvsem lososa, a tudi losa. V Hattestadovi družini so namreč lovci,« je razkrila Višnarjeva in namignila, da je SP v Seefeldu njeno zadnje veliko tekmovanje. »Nisem se še odločila, ali je to tudi moja zadnja sezona. A o tem zdaj niti nočem razmišljati, saj si želim dobro odteči še preostale tekme do konca zime v svetovnem pokalu. Zato si do nadaljnjega s tem ne bom belila glave. Na vprašanje, ali bom nadaljevala še eno sezono ali ne, bom odgovorila spomladi,« je sklenila. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije