NOGOMET

Naš Jojo kot Lionel Messi

Slovenski nogometni reprezentant Josip Iličić se je s trojčkom golov zapisal v zgodovino serie A.
Fotografija: Trener Atalante Gian Piero Gasperini si najbolj želi, da bi bil Josip Iličić (na fotografiji) zdrav. Foto AP
Odpri galerijo
Trener Atalante Gian Piero Gasperini si najbolj želi, da bi bil Josip Iličić (na fotografiji) zdrav. Foto AP

LJUBLJANA – Josip Iličić je sezono začel v bolniški postelji, končal pa v velikem slogu s klasičnim trojčkom v zadnji letošnji tekmi. Slovenski nogometni reprezentant pri Atalanti je bil osrednji mož 19. kola italijanskega prvenstva, v katerem je postavil nove mejnike. O 30-letnem Kranjčanu, rojenem v Prijedoru, tudi v Italiji govorijo s presežniki.
Trener Atalante Gian Piero Gasperini si najbolj želi, da bi bil Josip Iličić (na fotografiji) zdrav. Foto AP
Trener Atalante Gian Piero Gasperini si najbolj želi, da bi bil Josip Iličić (na fotografiji) zdrav. Foto AP

V sobotni zadnji letošnji ligaški tekmi v Sassoulu je vstopil v igro šele v 63. minuti – pri izidu 3:2 za gostujoče moštvo iz Bergama. Kazalo je, da bi lahko povsem zapravili prednost z 2:0. Toda v zaključnem delu tekme se je izjemni Iličić strgal z verige. Med 74. in 90. minuto je zabil tri gole. Atalanta je zmagala s 6:2 in povrhu prvi del sezone sklenila kot najučinkovitejše moštvo v serie A. Zabila je gol več od Juventusa (39:38) s prvim strelcem Cristianom Ronaldom na čelu.

Zdaj pa k Iličiću. Poletne zdravstvene težave so se skoraj spremenile v kalvarijo. Infekcija je Joja še za kakšen mesec dni oddaljila od vrnitve na igrišče. Ogrozila je tudi njegovo kariero. V tekmovalni ritem se je vrnil 17. septembra in bolj ali manj vso jesen lovil formo. Tudi na reprezentančnih tekmah, ki so bile zanj bolj trpljenje kot dobrodošle po izgubljenem prvem delu sezone, je razkril svojo človeško poduhovljeno podobo, ki so jo sprožile resne zdravstvene težave. Na igrišče se je vrnil igralec z močno osebnostjo, zrelostjo in obrisi vodje reprezentance. Tudi v zasebnem življenju uživa v sreči s srčno izbranko, ženo Tino, in dvema hčerkama, Victorio in Sofio.
 

Kot Messi in Agüero


Sobotni klasični trojček je Iličića postavil ob bok slavnima Argentincema, Lionelu Messiju in Sergiu Agüeru. Samo Josip, Lionel in Sergio so v letu 2018 trikrat zabili po tri gole na eni tekmi. Iličić je v jeseni dosegel šest zadetkov in tudi prve tri je zabil na eni tekmi, proti Chievu, za katerega igrata Valter Birsa in Boštjan Cesar.

Tudi v tem je Iličić eden od posebnežev. Takšen sloves ima tudi pri trenerju Gianu Pieru Gasperiniju. »Po vsakem treningu je povsem uničen. Zato mu pravim, da je kot starček. Ni ga treba vprašati, kako je, saj se vedno počuti slabo in utrujeno. Poskušam ga tolažiti, dopovedujem mu, naj bo vesel in da je vse v najlepšem redu. Je pa res, da zaradi številnih bolezni ne more stalno trenirati. Če bi bil tega sposoben, bi bilo to, kar se mu je posrečilo, sad dela. Ampak on je naš dobri duh, povezan je z moštvom, se bori in je tekmovalen,« je po sijajni tekmi z izbranimi besedami izpostavil svojega varovanca italijanski trener.

Iličić je jeseni odigral le trinajst ligaških tekem, 794 minut, in je tretji najboljši klubski strelec. Pred njim sta le najboljši Kolumbijec Duvan Zapata z desetimi goli in Italijan Francesco Caputo z devetimi. Ob tem je še trikrat podal za gol.

V klubski in trenerjevi hierarhiji je Iličić v vrhu. Čeprav bo že konec prihodnjega meseca dopolnil 31 let, je še vedno izjemen talent, ki bo šele z zrelostjo v tridesetih letih dosegel vrhunec. Ker je nogomet jemal kot igro in resnejšo zabavo, se tudi še ni prebil v kategorijo igralcev z več milijoni evrov letne plače. Pri Atalanti zdaj zasluži 1,5 milijona na leto, a kaže, da bo pozimi dobil povišico, po kateri bo postal najbolje plačani igralec v klubu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije