PLAVALNI USPEH

Naposled se je naspal, a ni zaspal za bron

Peter John Stevens na EP priplaval do odličja na 50 m prsno. Odisejada na poti iz ZDA v Glasgow ga ni vrgla iz tira.
Fotografija: Peter John Stevens je na 50 m prsno po srebru na SP v kratkih bazenih in na EP v velikih tokrat dobil bron na prvenstvu stare celine. Foto: AFP
Odpri galerijo
Peter John Stevens je na 50 m prsno po srebru na SP v kratkih bazenih in na EP v velikih tokrat dobil bron na prvenstvu stare celine. Foto: AFP

GLASGOW – Slovensko plavanje je na evropskem prvenstvu na Škotskem dobilo jubilejno stoto odličje na velikih tekmovanjih. Peter John Stevens je namreč osvojil tretje mesto in bronasto kolajno na 50 m prsno; zlato, že tretje na škotskem EP, si je s časom 26,09 sekunde priplaval Britanec Adam Peaty, srebro je s časom 26,79 osvojil Italijan Fabio Scozzoli. Stevens si je sicer žlahtno kovino pribojeval s 27,06 sekunde, kar je čas njegovega osebnega rekorda. Triindvajsetletni plavalec kranjskega Triglava je pred dvema letoma na EP v Londonu v isti disciplini osvojil srebro.

Kljub slabši pripravljenosti, imel je šolske obveznosti, zato je imel le posebne treninge za sprint, je varovanec trenerja Luke Berdajsa dokazal, da je ustvarjen za največja tekmovanja. Tudi na Škotskem je dvigoval formo, že v polfinalu popravil osebni rekord, v finalu pa to ponovil še enkrat. »Naposled sem se naspal in osvojil medaljo,« je povedal Peter John Stevens, ki si po zamudi na poti iz ZDA, kjer študira na univerzi Tennessee, še niti ni povsem odpočil, saj je bil v Glasgowu komaj nekaj dni. »Vem, da bi bil lahko še hitrejši, a v končnici sem plaval kot v transu in naredil nekaj napak,« je še pristavil slovenski plavalec, ki je osvojil že svojo tretjo člansko kolajno.

Adrenalinski človek

Peter John Stevens zase sicer trdi, da je najboljši prav pod pritiskom, letošnja sezona je bila zanj namreč polna drobnih težav. Poleti je na univerzi Tennessee obiskoval predmet gospodarskega prava in bil zaradi časovne stiske prisiljen spremeniti obseg in način treninga, prvenstva v Glasgowu se je udeležil le za nekaj dni. Nadaljevalo se je med prvenstvom, ko je na poti iz ZDA v Glasgow izgubil ves dan, saj je obtičal v Chicagu, na koncu je na Otoku ostal celo brez prtljage. A niti časovna razlika niti dolga pot ga nista oddaljili od uspeha. »Znam se osredotočiti na svoje delo. Zame je pomembno, da je vzdušje dobro in da imam svoje navijače. Takrat uživam in dobro plavam. Sem adrenalinski človek, takrat sem najboljši. Tudi v vsakdanjem življenju je tako. Težave znam odmisliti in tekmovati, kot je treba. Pomembno je tudi, da znam na tekmi ponoviti delo s treninga, kar nekaterim žal ne uspe,« je opisal pomemben del poti do nove kolajne.

Tekma v Glasgowu je bila tudi manjši eksperiment, saj je Stevens spremenil obseg treninga. »V vodi imam en trening na teden manj kot prej, a zato druge bolj intenzivne, kar se je izkazalo za dobro pri hitrosti. Zaradi šolskih obveznosti sem bil v to prisiljen,« je še razlagal sin slovensko-angleškega baletnega para. Po končani plavalni karieri na univerzi niti pot do olimpijskih iger v Tokiu še ni povsem začrtana. Stevens vsaj do novega leta ostaja na univerzi. »Kako bo po novem letu, še ne vem. Luka Berdajs je moj prvi trener in Triglav je moj klub, rad pa bi ohranil tudi sodelovanje z Mattom Kredichem v Tennesseeju, kjer imam sparing s tekmovalci svoje starosti,« je še dejal nekdanji mladinski svetovni prvak.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije