ODŠTEVA DNEVE

Mišičnjak Žan brez ročne zavore

Veleslalomist Žan Kranjec odšteva dneve do začetka svetovnega pokala. V Argentini je optimalno izkoristil razmere, v prihodnjih dneh vadba v Švici.
Fotografija: Žan Kranjec optimistično zre v novo sezono. Foto: Iztok Pipan
Odpri galerijo
Žan Kranjec optimistično zre v novo sezono. Foto: Iztok Pipan

LJUBLJANA – Pripadnice nežnejšega spola so na včerajšnji novinarski konferenci takoj polaskale našemu veleslalomistu Žanu Kranjcu, da ima letos še več mišic, kot jih je imel lani. Petindvajsetletni as se ni pustil zmesti, ampak je le hladnokrvno odvrnil, da se počuti dobro pripravljenega (tudi tokrat je za to poskrbela ekipa dr. Mitje Bračiča) in da je letos nadaljeval, kjer je sklenil zelo uspešno lansko sezono. Petkrat se je uvrstil med najboljšo deseterico. Na veleslalomski klasiki v Alti Badii se je prvič zavihtel na zmagovalni oder s tretjim mestom, na olimpijskih igrah v Pjongčangu je bil četrti. Pred njim so bili le trije asi – Avstrijec Marcel Hirscher, Norvežan Henrik Kristoffersen in Francoz Alexis Pinturault, ki pa prav Kranjca vse večkrat omenjajo kot resnega konkurenta. Če bi bila pred letom ali dvema to ovira za našega asa, mu to danes godi in ga motivira. »Vidim, da me spremljajo, da jih zanima, kaj delam. Tudi sam pričakujem več od sebe, pa ne zaradi konkurence, ampak zaradi samega sebe. Hkrati je to dober znak, da vem, da spadam med elito,« nadaljuje Kranjec, ki bi rad ostal med najboljšo sedmerico veleslalomistov, kjer bo začel letošnjo sezono zadnji vikend oktobra na veleslalomu v Söldnu.

Slalom in superveleslalom

Za Kranjcem in ekipo so priprave v argentinski Ushuaii, kjer so imeli milo rečeno idealne razmere, kar 18 snežnih dni. »Imeli smo tudi kar veliko dela s testiranjem smuči različnih modelov, ki mi jih je pripravil Rossignol. S smučanjem sem zelo zadovoljen,« je povedal Kranjec, a se zaveda, da bodo imele njegove smuči letos verjetno manjšo prednost kot lani, ni pa se še povsem odločil, kdaj in kako bo uporabljal stari in novi model. Na južni polobli je bilo tudi nekaj časovnih primerjav, a si jih Kranjec ne žene k srcu. Se pa vidi, da ga zmagovalna miselnost spremlja na vsakem koraku. Najhitrejši želi biti tudi na treningu. »Trenirali smo z Nemci, Italijani, Francozi ... Če dobro smučam, lahko premagam marsikoga,« je na koncu malce omilil svojo misel. Zdelo se je, kot da je hotel reči vsakogar. A je previdno in skromno potegnil ročno zavoro, najboljše pa prihranil za sneg in tekmo. V novi sezoni bo poleg veleslaloma vozil slalom, pričakovati pa ga je tudi na startu kakega tehnično zahtevnejšega superveleslaloma. Med tekmami noče delati razlik, zato je povsem osredotočen na vsako posebej. Svetovnemu prvenstvu ne posveča pretirane pozornosti. »O prvenstvu še ne razmišljam preveč. Zame je sezona v svetovnem pokalu zelo pomembna. Že prvo tekmo do zadnje si želim biti vrhunsko pripravljen,« odločno pove Žan, ki se za šest dni odpravlja na snežni trening v Saas Feeju. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije