Kralj Roger velja za popoln zgled

Švicarski teniški as Roger Federer največji zaslužkar med športniki. V dvanajstih mesecih je v žep pospravil 106,3 milijona dolarjev.
Fotografija: Roger Federer je postal kot prvi teniški igralec najbolje plačani športnik na svetu. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Roger Federer je postal kot prvi teniški igralec najbolje plačani športnik na svetu. FOTO: Reuters

Potem ko so v zadnjih letih na lestvici najbolje plačanih športnikov kraljevali ameriški boksarski šampion Floyd Mayweather (2012, 2014, 2015 in 2018) ter nogometna zvezdnika, Portugalec Cristiano Ronaldo (2016 in 2017) in Argentinec Lionel Messi (2019), se je prvič na vrh zavihtel tudi teniški igralec. Na nedavno objavljeni Forbesovi lestvici namreč po novem kot številka 1 vlada Roger Federer.

Po izračunih novinarjev priznane ameriške poslovne revije je 38-letni Švicar v dvanajstih mesecih zaslužil 106,3 milijona dolarjev, 1,3 milijona več kot drugouvrščeni Ronaldo in 2,3 milijona več kot tretjeuvrščeni Messi. Zanimivo, da je Federer veliko večino te izjemne vsote (100 milijonov dolarjev) prejel od pokroviteljev, z denarnimi nagradami si je, denimo, priigral dobrih šest milijonov.

Kralj Roger je sicer šele prvi športnik po igralcu golfa Tigru Woodsu (ameriški zvezdnik je bil med letoma 2002 in 2013 kar enajstkrat največji zaslužkar med športnimi asi), ki je s sponzorji prebil mejo 100 milijonov. »Federerjeva znamka je brezhibna,« je za Forbes utemeljil strokovnjak David Carter, profesor na poslovni šoli USC Marshall v Los Angelesu. Kdor si lahko privošči, da z njim sklene pogodbo, to tudi naredi. Švicarski maestro namreč velja za popoln zgled, je še ocenil Carter.
A Federer je tudi izvrsten poslovnež. Skupaj z menedžerjem Tonyjem Godsickom je leta 2013 ustanovil agencijo Team 8, ki zastopa (teniške) igralce. Med drugimi ima Nemca Alexandra Zvereva in Argentinca Juana Martina Del Potra ter vzhajajočo ameriško zvezdnico – komaj 16-letno Cori Gauff - Coco. Za nameček je lani postal investitor pri švicarskem zagonskem podjetju On, ki proizvaja tekaške copate.

Blesteča kariera se bliža koncu

Kljub temu se je ob tem verjetno marsikdo vprašal, kako je prišel do 100 milijonov ameriških zelencev. Največ mu navrže sodelovanje z japonskim proizvajalcem oblačil Uniqlo, s katerim je predlani podpisal desetletno pogodbo; ta naj bi mu skupaj prinesla nič manj kot 300 milijonov dolarjev. Potem so tu Barilla, Credit Suisse, Mercedes in Rolex, od katerih naj bi letno prejel od pet do osem milijonov, Moët & Chandon, NetJets, Wilson, Jura, Lindt, Rimowa in Sunrise ga po ocenah Forbesa sponzorirajo s po najmanj tremi milijoni.

Federer, ki na svetovni lestvici ATP ta čas zaseda četrto mesto za Srbom Novakom Đokovićem, Špancem Rafaelom Nadalom in Avstrijcem Dominicom Thiemom, gleda dolgoročno. Ko sklepa pogodbe, ima pred očmi, da bo čez dva meseca (8. avgusta) dopolnil 39 let. »Vemo, da sem pri koncu športne poti, ne šele na začetku. Nekega lepega dne bom končal kariero, ne pa tudi življenja,« je olimpijski podprvak iz Londona 2012 in prvak med dvojicami iz Pekinga 2008 (z rojakom Stanom Wawrinko) izjavil ob podpisu pogodbe z Uniqlojem.


Švicarski šampion se je tako z večino pokroviteljev dogovoril za večletno sodelovanje. Po nekaterih ocenah je njegovo premoženje vredno 600 milijonov dolarjev, poznavalci pa ne dvomijo, da se bo v naslednjih letih še povečalo, potem ko bo Federer oplemenitil svoje bogastvo. O tem je navsezadnje prepričan tudi njegov menedžer. »Roger, ti si že zdaj izjemno uspešen. A obljubim ti, da boš po koncu teniške kariere še uspešnejši,« varovancu iz Basla zagotavlja Godsick. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije