BIATLON

Fak in Bauer s počasnimi smučmi

Slovenska biatlonca solidna na zaključku sezone na Norveškem. Urški Poje v zasledovanju spet ušla točka svetovnega pokala.
Fotografija: Večinoma bolni Jakov Fak je lahko zelo razočaran zaradi sezone. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Večinoma bolni Jakov Fak je lahko zelo razočaran zaradi sezone. FOTO: Reuters

OSLO – Norveški biatlonec Johannes Thingnes Bø je v domačem Oslu po petkovem sprintu dobil tudi sobotno zasledovanje za svetovni pokal in dosegel rekordno 15. zmago na 24 tekmah v sezoni. Prej je bil s 14 zmagami v eni sezoni rekorder Francoz Martin Fourcade. Mlajši od bratov Bø je vodil od starta do cilja, si po naskoku iz sprinta lahko privoščil celo tri kazenske kroge, a vseeno slavil prepričljivo zmago. Zadnje metre je zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala pretekel sproščeno z norveško zastavo, vseeno pa za 13 sekund ugnal brata Tarjeija. Tretje mesto je osvojil Nemec Arnd Peiffer.

Zelo solidno sta se predstavila tudi oba Slovenca. Jakov Fak je s 23. napredoval na 19. mesto, Klemen Bauer pa s 35. na 22. Vmes je kazalo še bolje. Bauer je po obeh streljanjih leže z ničlo napredoval na 14. mesto. Fak je nato popravil en zgrešen strel na tretjem postanku in bil celo 13., Bauer 15. Na koncu sta oba Slovenca grešila, ostala brez boja za deseterico in pokvarila svoj dosežek. »Uvrstitev je za Klemena zelo dobra, saj mora biti trenutno zadovoljen z dosežki okrog 20. mesta. Podobno glede na vse zdravstvene težave velja za Jakova. Če strnem z enim stavkom – solidno, ni pa bilo presežka,« je po tekmi povedal slovenski glavni trener Uroš Velepec in dodal, da sta tekmovalca potožila zaradi počasnih smuči. Žensko 10-kilometrsko tekmo je dobila Slovakinja Anastasija Kuzmina. Brez strelske napake je za kar 1:48 minute premagala Nemko Denise Herrmann, ki je morala v kazenski krog dvakrat, in za več kot dve minuti Švedinjo Hanno Öberg, ki je bila nenatančna enkrat. Edina Slovenka Urška Poje je bila vse do končnice v igri, da drugič letos osvoji točke. Potem ko so se ji v četrtek izmuznile za dve sekundi na 41. mestu, se je zgodba ponovila. Pojetova je bila odlična na strelišču in po dveh krogih napredovala na 33. mesto, pozneje je morala v kazenski krog, z novo ničlo pa se je vnovič prebila na 33. mesto. Spet pa je bila zanjo usodna smučina, saj je do cilja izgubila osem mest, na vnovič 41. mestu pa ji je do točk zmanjkalo pet sekund.

»Urška zaradi bolezni mesec in pol ni trenirala. Zdaj je dvakrat zelo dobro streljala, zmanjkalo pa ji je nekaj moči za točke, a lahko smo zelo zadovoljni s prikazanim. Dve enainštirideseti mesti na finalu sezone, kjer je konkurenca še močnejša kot sicer, sta res dobra popotnica za naprej in zasluži si vse pohvale,« je Velepec povedal o ženski predstavnici. Dekleta so sezono sklenila s tekmo s skupinskim startom, zmago je slavila Hanna Öberg, za Švedinjo sta se zvrstili Norvežanka Tiril Eckhoff in Američanka Clare Egan. Skupna zmagovalka svetovnega pokala je postala Italijanka Dorothea Wierer.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije