MOTOGP

Bo Marc Marquez kmalu vozil kar vzvratno?

Objavljeno 08. julij 2019 17.22 | Posodobljeno 08. julij 2019 07.27 | Piše: Eduardo Brozovič

Španski as desetič zapored zmagal na VN Nemčije, sedmič v motoGP. Njegova mlada izzivalca sta kmalu padla, Italijani so se ukvarjali sami s seboj.

Marc Marquez se je prešerno razveselil jubileja na Sachsenringu. FOTO: Reuters
SACHSENRING – Če bo Marc Marquez nadaljeval v takšnem slogu, bo lahko v drugi polovici sezone vozil kar vzvratno, pa mu še vedno nihče ne bo mogel do živega, so se šalili gledalci na VN Nemčije. Hondin motociklistični as je namreč na Sachsenringu zmagal še desetič zapored, sedmič v razredu motoGP, in vnovič spravil v obup izzivalce. Najbolj sta se mu približala Maverick Viñales in Cal Crutchlow, drugi so končali dirko z dolgimi obrazi.

Marquez je bil najhitrejši že v kvalifikacijah in nato prekrižaril na prvem mestu vseh 30 krogov. Delo so mu dodatno olajšale težave zasledovalcev. Nadobudni Francoz Fabio Quartararo, ki je bil na prejšnjih dveh dirkah drugi in tretji ter je tokrat startal z drugega položaja, je padel že v drugem krogu, Alex Rins 12 krogov pred ciljem. Največji italijanski aduti, ki so preizkušnjo začeli na 11., 12. in 13. mestu, pa so se ubadali sami s seboj. Valentino Rossi je bil osmi z ogromnimi 19 sekundami zaostanka, Danilo Petrucci pa dolgo ni vedel, ali naj slepo upošteva moštveno hierarhijo in vozi za prvim Ducatijevim orožjem Andreo Doviziosom ali naj ga prehiti, dokler se ni naveličal in se prebil na četrto mesto, a skoraj 17 sekund za neprekosljivim zmagovalcem.

Mislil tudi na brata

»Nisem najbolje startal, a sem ostal v ospredju in nato počakal dva kroga, da so se mi gume ogrele na delovno temperaturo. Takrat sem začel povečevati prednost. Ko je v 14. krogu narasla na več kot tri sekunde, sem začel uživati. Razmišljal sem o najrazličnejših stvareh, tudi o današnji zmagi mojega brata Alexa v razredu moto2, in brez zapleta uresničil taktični načrt. Lepo je pričakati enomesečni premor v SP z 58 točkami prednosti pred Dovijem,« je po novi izjemni predstavi poudaril Marquez, ki je v devetih dirkah sezone petkrat zmagal in trikrat osvojil drugo mesto. Če ne bi v ZDA zapravil prvega mesta s padcem, bi imel kar 96 točk naskoka. Španec pri 26 letih nadaljuje lov za najrazličnejšimi rekordi. Njegov niz na VN Nemčije je tretji najdaljši v zgodovini kraljevske konkurence (pred njim je le Giacomo Agostini z devetimi zaporednimi uspehi v Imatri in osmimi s Spaju), s skupno 49 zmagami v motoGP pa se je še bolj približal Michaelu Doohanu (54) na tretjem mestu večne lestvice. Če bo nadaljeval v takšnem slogu, ga bo dohitel še pred koncem sezone. Agostini (68) in Valentino Rossi (89) sta za letos predaleč, a ne bosta prav dolgo.
Deli s prijatelji