ROKOMET

Čas, da zvezdniki postanejo ekipa

Slovenci prispeli v Egipt, kjer se danes začenja SP v rokometu.
Fotografija: Ljubomir Vranješ je v Egipt odpeljal 19 rokometašev. FOTO: Andreas Hillergren/Reuters
Odpri galerijo
Ljubomir Vranješ je v Egipt odpeljal 19 rokometašev. FOTO: Andreas Hillergren/Reuters

Egipt in Čile bosta danes v največji športni dvorani v Kairu odprla 27. svetovno prvenstvo v rokometu, ki bo v vsakem primeru zgodovinsko. Bo prvo, na katerem zaradi pandemije koronavirusa ne bo gledalcev, in prvo, na katerem bo nastopilo 32 reprezentanc. Med njimi Slovenija, ena od kandidatk za najvišja mesta.

Izbranci Ljubomirja Vranješa so včeraj prispeli v mehurček v Aleksandriji, jutri ob 18. uri jih v dvorani Borg El Arab čaka uvodna tekma z Južno Korejo. Vranješ, ki je s Slovenci na lanskem EP osvojil 4. mesto, je v Severno Afriko odpeljal 19 rokometašev, med igralci, ki so bili na pripravah v Laškem in odigrali dve tekmi proti Nizozemski v kvalifikacijah za EP, je doma ostal le Tadej Mazej, ekipi se je na poti na letališče v Zagreb pridružil tudi vratar Urh Kastelic, ki je še pravočasno prebolel covid-19.

Slovensko reprezentanco zdaj sestavljajo: vratarji: Klemen Ferlin (Erlangen), Miljan Vujović (Celje PL), Kastelic (Göppingen); levi krili: Darko Cingesar (Trimo), Tilen Kodrin (Celje PL); leva zunanja: Borut Mačkovšek, Nik Henigman (oba Szeged); srednji zunanji: Dean Bombač (Szeged), Miha Zarabec (Kiel), Staš Skube (Meškov Brest), Rok Ovniček (Nantes), Domen Makuc (Barcelona); desna zunanja: Jure Dolenec (Barcelona), Nejc Cehte (Hannover); desni krili: Blaž Janc (Barcelona), Dragan Gajić (Limoges); krožni napadalci: Matej Gaber (Szeged), Blaž Blagotinšek (Veszprem), Matic Suholežnik (Benfica).

V skupini H so poleg Slovencev in Korejcev še Rusi in Belorusi, v drugi del napredujejo po tri reprezentance, ki bodo s seboj prenesle točke in se potem v Kairu srečale s tremi iz skupine G, v kateri so Švedska, Egipt, Češka in Čile. Po novih treh tekmah bosta najboljši ekipi napredovali v četrtfinale. Glede na razmerje moči je mogoče pričakovati, da bo Slovenija prišla med osmerico najboljših.

Tako menijo tudi tuje stavnice, na katerih je Slovenija uvrščena na sedmo mesto (količnik za končno zmago 16). Glavni favoriti so branilci naslova Danci (3,75), Norvežani (4,25), evropski prvaki Španci (5), Hrvati (6), Francozi (6,5) in Nemci (15). Slovenci so torej rangirani najvišje med osmimi reprezentancami v skupinah G in H.
 

Deveto SP za Slovence


Toda na drugi tekmi z Nizozemsko so se pokazale slabosti, ki jih bo morala Slovenija odpravljati in dvigovati formo. »V tem trenutku je najbolj pomembno, da smo vsi zdravi. Imamo dobre posameznike, a odlični moramo biti kot ekipa,« je poudaril Vranješ, ki ima kar pet srednjih zunanjih igralcev in jim bo moral razdeliti vloge.

Slovenija začenja svoje deveto SP, manjkala je v letih 1993, 1997, 1999, 2009, 2011 in 2019. Največji uspeh je dosegla leta 2017, ko je z Veselinom Vujovićem osvojila bron v Franciji. Na SP 2013 v Španiji je bila 4., v Katarju 2015 8., v Nemčiji 2007 10., na Portugalskem 2003 11., v Tuniziji 2005 12., v Franciji 2001 17. in na svojem prvem nastopu na Islandiji leta 1995 18.

To bo tretje SP na črni celini, po Egiptu 1999 in Tuniziji 2005. Turnir s 108 tekmami bo potekal v štirih dvoranah, v Kairu (17.000 sedežev), Novi administrativni prestolnici (7500), Mestu 6. oktobra (5200) in Borg El Arabu (5000). Sprva so prireditelji – predsednik IHF je Egipčan Hassan Moustafa – načrtovali 30-odstotno zasedenost dvoran, številko potem znižali na 20 odstotkov, po zadnjem sestanku pa je padla odločitev, da gledalcev ne bo.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije