SKOKI

Avstrijec in Čeh že žanjeta sadove

Objavljeno 14. januar 2020 11.55 | Posodobljeno 14. januar 2020 11.55 | Piše: Miha Šimnovec

Nemški skakalni as Karl Geiger v Predazzu oblekel rumeno majico. Slovenci v pokalu narodov ostajajo na šestem mestu.

Karl Geiger ima veliko razlogov za veselje. FOTO: Reuters
Skakalna trenerja Stefan Horngacher in Michal Doležal, ki sta se po koncu prejšnje zime spoprijela z novimi izzivi, po začetnih težavah že žanjeta uspehe. Horngacher, ki je lani zapustil poljsko skakalno vrsto in se preselil na čelo nemške reprezentance, je minuli konec tedna v dolini Fiemme popeljal bavarskega inženirja Karla Geigerja do dveh zmag in obenem do rumene majice vodilnega v svetovnem pokalu.

»Bil je že skrajni čas, da se Karl zavihti na vrh. Že med novoletno turnejo je skakal dobro, v Predazzu pa je končno v celoti unovčil vrhunsko pripravljenost,« je 50-letni Avstrijec pohvalil Geigerja in druge varovance; v soboto so se namreč med osmerico prebili kar štirje Nemci – ob 26-letnem Bavarcu še petouvrščenega Constantina Schmida, šestouvrščenega Stephana Leyheja in Piusa Paschkeja (8.).
 

Dobro formo potrdil tudi Dawid Kubacki


V zadnjem obdobju ima obilo razlogov za zadovoljstvo tudi Horngacherjev nekdanji pomočnik Doležal, ki je lansko pomlad postal glavni trener v poljski izbrani vrsti. Po ne najboljšem startu v sezono se je 41-letni Čeh že znašel na udaru kritik, vendar pa jih je utišal najpozneje med nedavno novoletno turnejo, na kateri je v vsem sijaju zablestel Dawid Kubacki, ki si je na koncu v šampionskem slogu izbojeval zlatega orla. Mustaf, kakor kličejo 29-letnega asa iz Novega Targa na jugu Poljske, je dobro formo potrdil tudi v Italiji, kjer je na obeh preizkušnjah zaostal le za Geigerjem in Avstrijcem Stefanom Kraftom.
Nemec ima že 120 točk naskoka
Skupni vrstni red (13/31):
1. K. Geiger (Nem) 819
2. S. Kraft (Avs) 699
3. R. Kobajaši (Jap) 655
9. P. Prevc (Slo) 373
11. A. Lanišek (Slo) 309
19. D. Prevc (Slo) 201
24. T. Zajc (Slo) 131
34. C. Prevc (Slo) 37
34. R. Justin (Slo) 37
62. T. Bartol (Slo) 3
65. A. Semenič (Slo) 1


Tekmi v Predazzu, kjer se je moral sprijazniti zgolj s 26. in 25. mestom, pa bo poskušal čim prej pozabiti japonski zvezdnik Rjoju Kobajaši, ki je po zanj slabih nastopih izgubil vodstvo v skupni razvrstitvi. Še več; ob Geigerju ga je v točkovanju prehitel tudi Kraft. Očitno se pozna, da ne sodeluje več s finskim strokovnjakom Jannejem Väätäinenom, ki medtem pomaga Kitajcem.

Slovenci so se v dolini Fiemme predstavili v lepi moštveni luči. Potem ko si je v soboto točke priskakalo vseh šest naših reprezentantov, so se v nedeljo s Petrom Prevcem (7.), Anžetom Laniškom (9.), Domnom Prevcem (14.) in Cenetom Prevcem (15.) kar štirje prebili med najboljšo petnajsterico.

V pokalu narodov so izbranci selektorja Gorazda Bertonclja na dosedanjih 15 tekmah osvojili 1542 točk, kar je 493 več kot v enakem obdobju lani, vendar kljub temu na lestvici ostajajo prikovani na šesto mesto. Z več kot 200 točkami zaostanka za petouvrščenimi Japonci, medtem ko jih od vodilnih Avstrijcev loči že več kot tisoč točk.
Deli s prijatelji