NOGOMET

Ankaran se za obstanek bori z igralci in odvetniki

Slabi obeti za preživetje nogometašev Ankarana v prvi ligi. Borijo se za 9. mesto in tekmovalno licenco za novo sezono.
Fotografija: Predsednik Ankarana Sebastjan Dvojmoč kaže veliko vztrajnost in spretnost v turbulentni sezoni. Foto: NK Ankaran-Hrvatini
Odpri galerijo
Predsednik Ankarana Sebastjan Dvojmoč kaže veliko vztrajnost in spretnost v turbulentni sezoni. Foto: NK Ankaran-Hrvatini

LJUBLJANA – Medtem ko nogometaši Olimpije in Maribora bijejo oster boj za naslov prvaka, za obstanek v prvoligaški druščini trepetajo pri Ankaranu in Triglavu. Ankaran je imel po 31 krogih dve točki prednosti pred Triglavom (21:19), dobro razpoloženje in velike upe za dodatne kvalifikacije za obstanek z drugouvrščenim drugoligašem pa je Primorcem pokvarila vest z Nogometne zveze Slovenije. Na prvi stopnji so jim namreč zavrnili dodelitev tekmovalne licence za prihodnjo sezono prve lige. Predsednik Ankarana Sebastjan Dvojmoč s svojo ekipo odvetnikov pripravlja pritožbo, ki jo mora oddati do 15. maja, saj je prepričan, da njegov klub izpolnjuje vse kriterije za prvoligaški status; vključno s finančnim (poplačani vsi dolgovi za leto 2017) in infrastrukturnim (kot domicilni stadion so prijavili Športni center Dravograd). Kamen spotike naj bi bil bolj kot ne formalnopravne narave, suka pa se okoli mlajših selekcij. Te so Ankarančni po izgubi doma v Ankaranu in začasnega gostoljubja v Kopru naknadno prijavili v sodelovanju z NK Posojna, menda pa se zdaj zapleta okrog datuma, ko so to izpolnili.

Očitno so zdaj na NZS pri tem pikolovski in nadvse strogi, saj si verjetno še v eni sezoni ne želijo več prvoligaškega brezdomca. Dolgoročno res ni vzdržno, da v elitni druščini tekmuje klub brez lastnega doma in podmladka. Toda Dvojmoč in njegovi sodelavci imajo občutek, da bi jih radi v krovni organizaciji preprosto izbrisali, potem ko so lani kot tretji v 2. ligi rešili legitimnost prvoligaškega tekmovanja, saj drugouvrščeni Dob ni hotel napredovati (prvo mesto je osvojil Triglav). Sicer so mnogi, tudi v vrhu NZS, pričakovali, da se bosta Ankaran in Koper, ki je zaradi nedodelitve licence pristal v najnižji ligi, ekspresno združila, a so to ostale neuresničene sanje tudi za koprskega župana Borisa Popoviča, ki je zato sosedom odrekel gostoljubje na Bonifiki in bo s svojimi kozlički po prevladi v primorski ligi napredoval v tretjo ligo. Medtem je Dvojmoč z Ankaranom ostal prepuščen samemu sebi, verjetno v NZS ne more več računati na nikakršno resno podporo. V takšnih razmerah ni možno pričakovati niti spodobnega drugoligaškega življenja, bolj verjeten je mrk kluba. Kljub mizernim obetom velja Ankaranu čestitati za športne borbe, vse boljše igre in konkurenčnost v prvi ligi ter poslovno ambicioznost. Toda splet nesrečnih okoliščin zahteva svoje.

In kakšen je program rivalov za deveto mesto v 1. SNL? Ankaran bo po včerajšnji tekmi s Krškim v prihodnjem krogu gostoval pri Olimpiji, nato gosti Celje, potem bo na severnem Primorskem v vlogi gosta proti Gorici, v zadnjem krogu pa se bo pomeril še z Aluminijem; spet v Novi Gorici. Triglav po današnjem obračunu s Celjem (ob 16. uri) čaka gostovanje pri Gorici, nato bodo gorenjski orli dve tekmi zapored odigrali na domačem stadionu, proti Aluminiju in Domžalam, v 36. krogu pa bodo sezono končali z gostovanjem pri velenjskem Rudarju. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije