NOGOMET

Krčani s starim vodstvom in dolgovi za obstanek

Neuspeh opozicije na izredni skupščini nogometnega prvoligaša iz Posavja. Predsednik Zoran Omerzu je razkril 135.000 evrov dolga, sodni spor z JSP.
Fotografija: Francoski vezist Marco Da Silva je najvidnejši igralec Krškega, z njegovim odhodom bi lahko Posavci solidno zaslužili. FOTO: nkkrsko.com
Odpri galerijo
Francoski vezist Marco Da Silva je najvidnejši igralec Krškega, z njegovim odhodom bi lahko Posavci solidno zaslužili. FOTO: nkkrsko.com

KRŠKO – »Po tej skupščini ni zmagovalca, kar sem napovedal že pred njo. Izgubili smo precej časa za odgovore na očitke, obtožbe in kritike, ko bi se lahko bolj posvetili pripravam na spomladanski del sezone. Tako so bili na programu številni sestanki, predvsem s predstavniki sponzorjev, na katerih smo morali pojasnjevati določene zadeve. Na skupščini smo predstavili realno stanje v klubu in prejeli zaupnico članov,« je po turbulentnem dogajanju v Posavju v zadnjih tednih povedal Zoran Omerzu, predsednik zadnjeuvrščenega slovenskega nogometnega prvoligaša Krško.

Sporni novi člani kluba
Opozicija v zeleno-beli družini, ki jo predstavljata vodja Nogometne šole NK Krško Rok Zorko in nekdanji predsednik kluba Boštjan Blažinčič, je zahtevala in dobila petkovo izredno skupščino, na kateri je nameravala prevzeti vodenje kluba. A očitno so uporniki podcenili sedanje vodstvo, saj jim je bilo že na začetku zbora jasno, da preprosto nimajo dovolj glasov za spremembe. Tako so Zorko in drugi trenerji iz nogometne šole zgolj povedali svoje, podvomili o legitimnosti skupščine zaradi novih članov kluba in zapustili prizorišče, ne da bi poslušali nasprotno stran. Upravni odbor je namreč pred kratkim v svoje vrste po hitrem postopku sprejel 45 novih članov, kar mu omogoča statut kluba. Med njimi je 31 privržencev vodstva, 14 pa jih prihaja iz nogometne šole. »Upravni odbor ni utemeljil, zakaj si 31 kandidatov zasluži status člana-izjeme, ki volilno pravico dobi takoj, in ne šele po treh letih članstva, kot to določajo statut in dodatna določila kluba. NK Krško je s seznama članov brez utemeljitev ali opozoril zbrisal štiri trenerje NŠ NK Krško, ki so sodelovali na zadnjih skupščinah kluba,« opozicija vodstvu očita netransparentnost in nedemokratičnost. Na koncu je 47 prisotnih članov dvignilo roke za nadaljevanje dela Omerzujeve ekipe.

JSP Group terja 460.000 evrov

Po podatkih opozicije skupni dolg kluba znaša 764.316 evrov, a vodstvo je to zanikalo. Dolg do trenerjev in igralcev trenutno po njihovih besedah znaša 35.000 evrov, dobaviteljem so dolžni 50.000 evrov, za 50.000 evrov pa se je nabralo obveznosti starejšega datuma. Zeleno-beli šefi zatrjujejo, da ta dolg obvladujejo. Poseben primer je 460.000 evrov, ki jih je nekdanji investitor, švicarska družba JSP Group, vložila v klub v obdobju predsednika Blažinčiča. Sodelovati so začeli septembra 2016, partnerstvo so prekinili aprila 2018. »Dolg do bivšega investitorja (družbe JSP) je dejansko pogojen, vrača se v primeru prodaje igralcev članske ekipe. Glede prekinitve pogodbe je sprožen spor, kjer investitor zahteva vračilo dolga. V NK Krško smo pridobili pravna mnenja, ki potrjujejo naše mnenje v zvezi s poplačilom dolga, in zadevo rešujemo po sodni poti. NK Krško je odstopil od pogodbe zaradi bistvene kršitve pogodbe s strani investitorja,« je pojasnil Omerzu.

Cilj: obstanek v 1. ligi

Prav v tem dolgu naj bi se skrival motiv za prevzem vodenja kluba, saj naj bi bil skrivnostni vlagatelj prav JSP Group, ki si želi kar najhitreje povrniti izgubljeni vložek. »Žal mi je, da so bili starši, privrženci kluba in predstavniki sponzorjev zavedeni. Oni bi radi prevzeli in privatizirali klub, kar je nerealno in nedopustno za naše razmere. Zdaj moramo umiriti žogo, osredotočili se bomo na stabilizacijo kluba in obstanek v prvi ligi. Ob tem želimo, da člani mlajših selekcij še naprej uživajo v igri in se kakovostno razvijajo. Cilj je, da jih čim več v prihodnje obleče dres članske ekipe v prvi ligi,« se je v bližnjo prihodnost zazrl Zoran Omerzu, potem ko je z ekipo odbil prvi napad opozicije. Morda ne bo ostalo zgolj pri tem.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije