Van der Poel v rumenem, a Pogačar in Roglič že letita proti vrhu

Nizozemski zvezdnik je francoski rodbini Poulidor prikolesaril prvo rumeno majico, slovenska asa pa sta tik za njim.
Fotografija: Tadej Pogačar (desno) in Primož Roglič sta bila v uvodnih etapah močnejša od tekmece za končno zmago. Foto Michael Steele/AFP
Odpri galerijo
Tadej Pogačar (desno) in Primož Roglič sta bila v uvodnih etapah močnejša od tekmece za končno zmago. Foto Michael Steele/AFP

Na srečo se v 2. etapi Toura, ki je bila po prerezu sila podobna 1., ni ponovila zgodba s padci. Lahko smo uživali v izjemnem kolesarskem spektaklu. Še posebej v zadnjih 25 km, ko so v ospredje prišli vsi glavni kandidati za vrh v skupnem seštevku, tudi Primož Roglič in Tadej Pogačar. Karavana se je dvakrat povzpela na Mûr de Bretagne in obakrat je bila na vrhu prva trojica ista: Mathieu van der Poel pred Pogačarjem in Rogličem.

Klobuk dol pred Van der Poelom. Kar je dosegel nizozemski zvezdnik iz ekipe Alpecin Fenix, ne vidimo prav pogosto. Na štart Toura je prišel z željo, da dobi uvodno etapo in obleče rumeno majico. Na ta način bi se najbolje priklonil sovjemu leta 2019 preminulemu dedku, nekoč najbolj priljubljenemu francoskemu kolesarju Raymondu Poulidorju, ki je Tour osemkrat končal na odru za zmagovalce (tri 2. in pet 3. mest), vendar nikoli ni zmagal in nikoli ni nosil rumene majice. Imel je smolo, da je dirkal v časih dveh serijskih zmagovalcev Jacquesa Anquetila in Eddyja Merckxa.Van der Poelu se prva računica ni izšla, v 1. etapi je bil Alaphilippe premočan, prikolesaril si je 18 sekund prednosti. Zato je moral nizozemski as danes napasti dvakrat. Prvič, ko je bilo do cilja še 16 km, je skočil, da je na vrhu Mûr de Bretagne dobil osem odbitnih sekund. Drugič pa je skočil še za etapno zmago, ki mu je z desetimi odbitnimi sekundami obetala prevzem vodstva. Vsakega kolesarskega Zemljana bi prvi napad že tako izmučil, da mu ne bi ostalo streliva za še en skok. Vendar je 26-letni šampion iz Kapellena potrdil, kar kolesarski svet ve že nekaj let – v njegovih nogah se skriva dinamit.
 

Igra odbitnih sekund Pogačarju


Njegovi eksploziji moči nista mogla slediti niti Pogačar (UAE) in Roglič (Jumbo Visma). Morda bi se bolj odločno pognala za njim, če bi bil Nizozemec nevaren tudi v boju za končno zmago, tako pa sta slovenska asa ponovila vajo iz prvega dne. V ključnih trenutkih sta drug drugemu sledila kot lastni senci in igrala igro odbitnih sekund. V 1. etapi je bil uspešnejši Roglič, ki je za 3. mesto prejel 4 (Pogačar za 6. mesto nobene). V 2. etapi pa je bil boljši Pogačar, ki je na prvem vzponu na Mûr de Bretagne za 2. mesto dobil 5 odbitnih sekund (Roglič za 3. mesto 2), za 2. mesto v etapi pa 6 sekund (Roglič za 3. mesto 4).

Mathieu van der Poel v rumeni majici. FOTO: Stephane Mahe/AFP
Mathieu van der Poel v rumeni majici. FOTO: Stephane Mahe/AFP


V skupnem seštevku je tako Pogačar na 3. mestu za sekundo prehitel rojaka. Za rumeno majico Pogi zaostaja 13 sekund, Rogla 14. Vmes je še Alaphilippe, ki je z etapnim 5. mestom zdrsnil na 2. v skupni razvrstitvi (0:08).

Z opravljenim v uvodnih etapah pa sta brez dvoma lahko zadovoljna tako Roglič kot Pogačar. Oba že letita proti vrhu, odveč so bile skrbi, da kateri izmed njiju na štart Toura ne bi prišel vrhunsko pripravljen. Doslej sta prikazala več kot na papirju najmočnejši tekmeci iz Ineosa. Aduta iz ozadja Richia Porta in Taa Geoghegana Harta sta iz igre izločila že večminutna zaostanka po padcih v 1. etapi, sekunde izgubljata tudi prva moža britanskega kolesarskega imperija Richard Carapaz (0:31 za rumeno majico) in Geraint Thomas (0:41).

Tadej Pogačar, ki še naprej nosi belo majico najboljšega mladega kolesarja, je Mathieuju van der Poelu čestital za zmago. FOTO: Daniel Cole/AFP
Tadej Pogačar, ki še naprej nosi belo majico najboljšega mladega kolesarja, je Mathieuju van der Poelu čestital za zmago. FOTO: Daniel Cole/AFP


»Za nas je bil to dober dan, kljub padcem v 1. etapi smo vsi iz ekipe štartali, kar nas je razveselilo. Zelo dobro sem se počutil, zelo zadovoljen sem z 2. mestom. Zmagal je fenomen Mathieu, 2. mesta pa sem res zelo vesel,« je povedal Pogačar.
Podobno redkobeseden je bil Roglič. »Prišli smo skozi brez padcev, zato smo zadovoljni, ne gre veliko razlagati, od začetka do konca je šlo na vso moč. Bolečin od sobotnega padca med etapo nisem čutil, saj so bolele noge. Nekaj dni pa bom še potreboval, da bodo vse posledice padca mimo,« je za TV Slovenija povedal kapetan Jumba Visme.

Slovenska asa jutri bržčas čaka nekoliko lažje delo, na sporedu je prva šprinterska etapa.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije