Tour 2021: Spremljali smo v živo

Van der Poel zmagovalec, Pogačar prehitel Rogliča

Ekspolizven zaključek z Van der Poelom v glavni vlogi. Pogačar je na ciljni črti prehitel Rogliča.
Fotografija: Nevejetna zmaga, neverjetnega Van der Poela. FOTO: Stephane Mahe Pool Via Reuters
Odpri galerijo
Nevejetna zmaga, neverjetnega Van der Poela. FOTO: Stephane Mahe Pool Via Reuters

Spremljali smo v živo


17:50
Mathieu Van der Poel je s to zmago oblekel celo rumeno majico! Zmaga ob kateri sta se celo Pogačar in Roglič pogledala.

17:42
Mathieu Van der Poel
je deklasiral vse!

17:41
Quintana
je napadel. Colbrelli je zraven. 

17:40
Zaključni klanec se je začel...

17:38
Samo še trije kilometri!

17:36
Mohorič je na čelu glavnine. 

17:35
Van der Poel
je še vedno v ospredju. Bo še enkrat napadel?

17:32
Ineos Grenadiers na čelu. Roglič je ostal sam.

17:30
Zadnjih 10 km. Mohorič, Pogačar in Roglič se vozijo skupaj. 

17:28
Zdaj je jasno, da so vsi varčevali z močmi zaradi zahtevnega zaključka. Tudi Mohorič je blizu, v ospredju. Dirka se bo odločila v zadnjih dveh kilometrih. Še sedem kolesarjev Ineosa je spredaj.

17:24
Van der Poel je dobil osem sekund bonifikacij. Za njim sta tudi Roglič in Pogačar. Glavnina je razpadla. Tole bo še pestro do cilja. Van der Poel je Rogliču ukradel osem sekund. Roglič in Pogačar sta razred zase!

17:23
Van der Poel je sam spredaj. Nihče ga ne lovi. Daleč je do cilja!

17:22
Mathieu Van der Poel
je napadel 16 km do cilja!

17:20
Tudi Edward Theuns je ujet! Nikogar ni več na cesti pred glavnino.

17:16
Edward Theuns (Trek-Segafredo) je skočil Jérémyu Cabotu (TotalEnergies). Glavnina gre na vso moč. Zdaj bodo prvič prečkali ciljni klanec Mur-De-Bretagne Guerledan.

17:12
No, zdaj so stopili na pedale, hitrost se je v kilometru povečala na tekmovalno raven. Celo Cavendish se je prikazal na čelu. Vse je pripravljeno za Alaphilippa.  Ubežnika imata še minuto prednosti.

17:10
Slovenci so varno v glavnini. Roglič je na stavnicah danes prvi favorit za zmago v etapi. Drugi je Alaphilippe ...

17:05
Že dolgo nismo na Touru videli tako neaktivno drugo etapo. Vedno je bil to festival hitrosti. Danes je bila velika hitrost samo na začetku, dokler se ni šest kolesarjev organiziralo v pobeg. Dokaj razumljivo po taki etapi, kot so jo doživeli kolesarji včeraj.

17:00
Taka vožnja prav kliče padec. Upajmo, da se ne bo zgodil včerajšnji scenarij. Do cilja je še 30 km.

16:55
Še vedno je strnjena glavnina, ki za ubežnikoma zaostaja dve minuti.

16:50
image_alt
Po festivalu padcev v rumenem Alaphilippe

16:45

16:40
V glavnini je vse mirno. Za ubežnikoma zaostajajo dve minuti, do cilja je 46 km. Kaže da vse moči varčujejo za zaključne kilometre in zadnji vzpon.

16:37

16:35
Ubežnika Edward Theuns (Trek-Segafredo) in Jérémy Cabot (TotalEnergies) se ne predata.
FOTO: Anne-Christine Poujoulat/Afp
FOTO: Anne-Christine Poujoulat/Afp

16:30
Tour kot v najboljših časih
FOTO: Benoit Tessier Reuters
FOTO: Benoit Tessier Reuters

FOTO: Benoit Tessier Reuters
FOTO: Benoit Tessier Reuters

FOTO: Benoit Tessier Reuters
FOTO: Benoit Tessier Reuters

16:25
Peloton je videti, kot bi ga bilo strah. Umirjeno, strnjeno, napredujejo proti cilju. Ogromno gledalcev je ob cesti. Samo, da se ne ponovi včerajšnja neumnost. 

16:20
Tudi danes bodo vsi, ki načrtujejo dobro uvrstitev v skupnem seštevku, morali biti zraven, vendar bo to težko, ker je taka etapa namenjena »puncheurjem«, kolesarjem specialistom za tako valovit teren posut s kratkimi in strmimi klanci, ki komaj čakajo na takle zaključek, kot jih čaka danes. Kdo bo zmagal? Še vedno smo prepričana v Van der Poela, seveda, če odštejemo Slovence.
Wout van Aert?
FOTO: Benoit Tessier Reuters
FOTO: Benoit Tessier Reuters

16:15
Glavnina je še vedno strnjena, ne lovijo dveh ubežnikov, ki imata 1:38 prednosti. Edward Theuns (Trek-Segafredo) in Jérémy Cabot (TotalEnergies) se ne predata. Cilj se bliža, samo še 60 km kolesarje loči do ciljne črte.
FOTO: Benoit Tessier Reuters
FOTO: Benoit Tessier Reuters

16:12
Vsi ubežniki razen Theunsa so potonili v glavnini. Dirka, druga etapa se začenja znova.

16:10
Videli smo prvi današnji padec, Simon Clarke (Qhubeka-Nexthash) je zdrsnil v ovinku, vendar nadaljuje. Edward Theuns (Trek-Segafredo) prvi čez tretji gorski cilj. Še 68 km do cilja, glavnina zaostaja 1:37 min.

16:05
Edward Theuns
(Trek-Segafredo) se je med ubežniki odločil za solo vožnjo. Nihče ga ne lovi. 

16:00

15:55
Moštvo UAE je na čelu glavnine. Čudno, nismo jih še videli čisto spredaj. Van der Poel je dobil defekt na zadnji gumi. Glavnina se še vedno ne trudi z lovom.

15:50
Glavnina je strnjena. Še vedno dežuje, zaostajajo 1:44. Zdaj bodo krenili v resnejši lov za šestimi ubežniki. Kmalu bo že naslednji klanec. ki je dolg samo 1 km.

15:48
Kakšen boj med Perezom in Schellingom!?! Slednji je dobil eno točko na drugem gorskem cilju.

15:45
Začel se je drugi današnji klanec. Gledamo obračun med Anthonyem Perezom (Cofidis) in Ide Schellingom (Bora-Hansgrohe), ki brani pikčasto majico.

15:40
Côte de Pordic je drugi kategorizirani klanec v današnji, drugi etapi. Dolg je 2,1 km, povprečen naklon je 3,2-odstoten, sodi v četrto težavnostno kategorijo. Peter Sagan ni videti dobre volje v dežju. 

15:35
Do cilja je še 90 km, povprečna hitrost v etapi je padla na 43 km/h. Šest ubežnikov ima še 1:20 min. prednosti. Spet je začelo deževati, kolesarji so na drugi okrepni postaji. Vsi Slovenci so še vedno v glavnini. Roglič je včeraj izjavil, da kdor pade v prvi etapi, bo srečen v Parizu. 

15:30
Prizori iz včerajšnje bitke:
FOTO: Anne-Christine Poujoulat/Afp
FOTO: Anne-Christine Poujoulat/Afp

FOTO: Anne-Christine Poujoulat/Afp
FOTO: Anne-Christine Poujoulat/Afp

FOTO: Benoit Tessier Pool Via Reuters
FOTO: Benoit Tessier Pool Via Reuters

15:25

image_alt
Štirideset točk, kako premagati Pogačarja

15:20
Do cilja je še 100 km. Šest ubežnikov: Anthony Perez (Cofidis), Edward Theuns (Trek-Segafredo), Simon Clarke (Qhubeka-Nexthash), Jonas Koch (Intermarché-Wanty Gobert), Ide Schelling (Bora-Hansgrohe) in Jérémy Cabot (TotalEnergies) ima 3:00 prednosti. 

15:15
Štiri moštva od 23 so ostala brez enega kolesarja, torej jih imajo zdaj namesto osem, sedem. Movistar je ostal brez svojega favorita Marca Solerja, Groupama-FDJ brez Ignatasa Konovalovasa, Team DSM brez Jashe Sütterlina, Team DSM brez veterana Cyrila Lemoinea.
FOTO: Anne-Christine Poujoulat/Afp
FOTO: Anne-Christine Poujoulat/Afp

15:10
Izmed letošnjih udeležencev na Touru ima največ etapnih zmag Mark Cavendish, ki jih je nabral kar 30. Več, 34, jih ima samo še Eddy Merckx. Peter Sagan je zmagal 12-krat, Andre Greipel 11-krat. Chris Froome 7. Vincenzo NIbali 6 ...

15:05
Povprečna hitrost po sedemdesetih klometrih v drugi etapi je 44 km/h! Najhitrejša etapa v zgodovini Toura se je zgodila leta 1999. Od Lavala do Bloisa (194,5 km) so imeli povprečno hitrost 50,4 km/h! Zmagal je Mario Cipollini. 

15:00
Neumorni Tim Declercq  (Deceuninck-QuickStep) je še vedno na čelu pelotona. Včasih se sprašujem, zakaj to počne? Za njim so vsi fantje iz Ineosa, on je pred njimi in vleče glavnino 50 km/h! Včasih je kolesarska taktika nerazumljiva.

14:55
Včerajšnji posnetki bitke za rumeno majico!
FOTO: Anne-Christine Poujoulat/Afp
FOTO: Anne-Christine Poujoulat/Afp

Ranjenci na Touru. FOTO: Anne-christine Poujoulat/Afp
Ranjenci na Touru. FOTO: Anne-christine Poujoulat/Afp

FOTO: Anne-Christine Poujoulat/Afp
FOTO: Anne-Christine Poujoulat/Afp


14:50
Kdo bo zmagal v današnji drugi etapi? Mathieu Van der Poel? Včeraj je bil zelo razočaran. Danes je zaključni klanec krajši in položnejši. Pogačar?

14:45
Včerajšnje etape nista zaznamovala samo dva huda padca, ampak tudi ponovitev slike, ki jo gledamo že tretje leto: Pogačar je Rogličeva senca in obratno. Spet sta bila drug za drugim, ko je šlo najbolj zare. Pogi je sicer popustil v zadnjih metrih, a Rogliču ni dal dihati brez, da bi čutil njegove sape za ovratnikom. 

14:40
Jérémy Cabot
(TotalEnergies) je zelo zanimiv kolesar, prvič na Touru, šele drugo leto v World Touru, pri svojih 30-letih. Najprej je študiral, diplomiral in potem šele se je 100-odstotno posvetil kolesarjenju. Torej v obratnem vrstnem redu, kot smo vajeni med športniki.

14:35
Še vedno je visoka povprečna hitrost. Šest ubežnikov: Anthony Perez (Cofidis), Edward Theuns (Trek-Segafredo), Simon Clarke (Qhubeka-Nexthash), Jonas Koch (Intermarché-Wanty Gobert), Ide Schelling (Bora-Hansgrohe) in Jérémy Cabot (TotalEnergies) ima 3:30 prednosti. 

14:30

14:25
Tim Declercq 
 (Deceuninck-QuickStep) se je zapeljal pred ves Ineos in vleče glavnino, ki zdaj zaostaja štiri minute. 

14:20

14:17
Začelo je deževati! Samo še tega se jim je manjkalo na tako živčni dirki. Vremenska napoved je boljša, kot trenutno kaže. Trenutna povprečna hitrost v drugi etapi je 47 km/h, do cilja je še 140 km.
Luka Mezgec danes praznuje rojstni dan, dočakal je Kristusova leta. Deloven dan bo in upajmo zelo srečen. FOTO: Letour.fr  
Luka Mezgec danes praznuje rojstni dan, dočakal je Kristusova leta. Deloven dan bo in upajmo zelo srečen. FOTO: Letour.fr  

14:15
Najvišje uvrčeni med ubežniki je Anthony Perez (Cofidis), ki za rumeno majico zaostaja 5:43. Kmalu bodo prečkali prvi gorski cilj.

14:10
Kolesarji Ineosa Grenadiersa so na čelu glavnine. Pomagajo jim tudi kolesarji Alpecin-Fenixa, ki so spet v svojih tradicionalnih barvah dresa. Ineos ni zdržal dolgo, preden je prevzel pelotonsko taktirko. Včeraj niso bili dejavni na čelu, danes kažejo drugačno taktiko. Jumbo Visma se drži v ozadju, viseti so, kot bi ravnokar prišli iz urgentnega bloka. 

14:05
Med včerajšnjimi nesrečniki sta bila tudi Richie Porte, ki imata v skupnem seštevku že 1:59 in Tao Geoghegan Hart 5:43.
Šest ubežnikov ima že štiri minute prednosti.

14:00
image_alt
Po festivalu padcev v rumenem Alaphilippe

13:55
Videli bomo enak scenarij kot včeraj, upam samo, da brez padcev. Ubežniki povečujejo prednost, zdaj znaša že 2:30. Glavnina jih bo spustila na tri ali štiriminutno razdaljo, potem pa se bo pognala v lov. Kako je videti tak lov smo videli včeraj, živčna vojna za vsak centimeter ceste pri vrtoglavi hitrosti. 

13:52
Dam glavnina je dala zeleno luč šestim ubežnikom: Anthony Perez (Cofidis), Edward Theuns (Trek-Segafredo), Simon Clarke (Qhubeka-Nexthash), Jonas Koch (Intermarché-Wanty Gobert), Ide Schelling (Bora-Hansgrohe) in Jérémy Cabot (TotalEnergies) imajo že 1:30 prednosti.
 
13:50
Prvih deset v skupnem seštevku po prvi etapi:
1.Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck-QuickStep 4:38:55
2. Michael Matthews (Aus) Team BikeExchange 0:00:12
3. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 0:00:14
4. Jack Haig (Aus) Bahrain Victorious 0:00:18
5. Wilco Kelderman (Niz) Bora-Hansgrohe
6. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates
7. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ
8. Sergio Higuita Garcia (Kol) EF Education-Nippo
9. Bauke Mollema (Niz) Trek-Segafredo
10. Geraint Thomas (VB) Ineos Grenadiers

13:45
Štirje kolesarji iz štirih različnih klubov so v begu. Pikčasta majica jih še vedno lovi. Glavnina jih je kot kaže izpustila. Kaže, da so ubežniki Kock, Perez, Clarke in Theuns ...

13:40
Štirje kolesarji imajo rahlo prednost. Ide Schelling, nosilec pikčaste majice se trudi priključiti štirim ubežnikom.

13:35
Roglič
je včeraj prišel do tretjega mesta na izposojenem kolesu. Po prvem masovnem padcu mu ga je posodil moštveni kolega Jonas Vingegaard, ki vozi dva centimetra manjše kolo!

13:30
Luka Mezgec
danes praznuje 33. rojstni dan. Želimo mu zdravja in seveda sreče, ki je bo potreboval še veliko do Pariza. Napadi se že vrstijo, nikomur še ni uspelo pobegniti. 

13:25
Danes je vreme veliko prijaznejše za dirkanje. Spet nas čaka dramatična etapa. Upajmo, da ne bo podobnih padcev, kot so se zgodili včeraj. Današnja etapa ima 2154 višincev!

13:20
Dirka se je začela, Christian Prudhomme je dal znak za začetek druge etape od Perros-Guiereca do Mur-De-Bretagne Guerledan. Dolga je 183,5 kilometra. Spet ima štiri gorske cilje četrte kategorije in dva tretje, vmes še en leteči cilj.

13:15
Druga etapa se je začela. Spet bo cilj na vrhu klanca. Med favoriti so Alaphilippe, Van der Poel in Roglič. Kolesarji imajo še dva kilometra zaprte vožnje. Potem se začne zares.


***
Prva etapa letošnjega Toura, naj se nikoli več ne ponovi. Primož Roglič je bil že na tleh, zdaj je v skupnem seštevku že na tretjem mestu.
image_alt
Volk Alaphilippe prvi v volčjem brlogu, Roglič tretji

Do tretjega mesta je prišel na izposojenem kolesu. Po prvem masovnem padcu mu ga je posodil moštveni kolega Jonas Vingegaard, ki vozi dva centimetra manjše kolo! Jumbo Visma je moštvo, ki je pri prvem padcu utrpelo največ poškodb. V cilju so polovico ekipe odpeljali na rentgensko slikanje. Tony Martin, ki se je nesrečno zaletel v neprevidno navijačico, je skupil hude odrgnine, skupaj z vodjo ekipe Richardom Pluggejem sta navijačem sporočila, naj bolj spoštujejo kolesarje na dirki in s tem bolj pazijo, kako in kje navijajo.
image_alt
Po festivalu padcev v rumenem Alaphilippe

Današnja etapa je podobna včerajšnji, torej spet lahko pričakujemo napetost in nervozo od štarta do cilja. Druga etapa od Perros-Guiereca do Mur-De-Bretagne Guerledan je dolga 183,5 kilometra. Spet ima štiri gorske cilje četrte kategorije in dva tretje, vmes še en leteči cilj.
Ranjenci na Touru. FOTO: Anne-christine Poujoulat/Afp
Ranjenci na Touru. FOTO: Anne-christine Poujoulat/Afp

Zaključna dva kilometra sta na klancu Mur-De-Bretagne Guerledan, s 6,9-odstotnim naklonom, ki ga bodo morali pred ciljnim vzponom prevoziti dvakrat. Na 115-kilometru bodo kolesarji vozili skozi Saint Brieuc, rojstno mesto petkratnega zmagovalca in zadnjega Francoza, ki je leta 1985 zmagal na Touru. Etapa na Touru se je tu končala tudi leta 2018, takrat je zmagal Dan Martin, Cadel Evans je na tem klancu zmagal leta 2011 in potem na Touru celo zmagal.
Pogi je že v beli majici. FOTO: Benoit Tessier Pool Via Reuters
Pogi je že v beli majici. FOTO: Benoit Tessier Pool Via Reuters

Ali lahko Julian Alaphilippe še enkrat pokaže svojo moč, kajti zaključek mu je spet pisan na nogi. Ali pa bo Primož Roglič, tokrat, upajo s svojim kolesom, pokazal, kdo je glavni favorit za rumeno majico? Luka Mezgec danes praznuje rojstni dan, dočakal je Kristusova leta. Deloven dan bo in upajmo zelo srečen.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije