Spremljamo dogajanje

Svetovalna skupina za covid-19 za nadzor nad samotestiranjem

V prispevku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec/Delo

18.03  Strokovnjaki napovedujejo, da bo kmalu zadovoljeno svetovno povpraševanje po cepivih proti covidu-19

Podatkovni strokovnjaki so danes v Ženevi napovedali, da bodo imele ZDA, Kanada, Velika Britanija in Evropska unija do konca meseca na voljo toliko odmerkov cepiv proti covidu-19, da bodo lahko drugim državam namenile približno 500 milijonov odmerkov, ne da bi pri tem kakorkoli škodovale lastnim kampanjam cepljenja. Britansko podjetje Airfinity, ki je specializirano za podjetniške in znanstvene podatke, je tudi napovedalo, da bodo cepiva proti covidu-19 postala dostopnejša, saj bo do konca leta na voljo 12 milijard odmerkov cepiv. Približno polovico teh odmerkov bodo proizvedli kitajski proizvajalci, drugo polovico pa zahodna podjetja. Trenutno je proti covidu-19 statistično gledano polno cepljen skoraj vsak tretji Zemljan.

Najnovejši podatki še kažejo, da so cepiva proti virusu sars-cov-2 zelo učinkovita proti okužbam in zlasti varujejo pred hudim potekom covida-19. To velja tudi za okužbe z različico novega koronavirusa delta, so še sporočili iz Airfinityja. Ob tem je vodja Airfinityja Rasmus Bech Hansen izpostavil, da je bil v senci vprašanja cepiv proti covidu-19 dosežen napredek tudi pri zdravljenju covida-19. Trenutno je tako na voljo osem splošno priznanih terapij. Ta razvoj je po njegovih besedah rešil milijone življenj.

17.34 Švedska bo konec meseca odpravila skoraj vse omejitve zaradi koronavirusa

Švedska bo konec septembra odpravila skoraj vse omejitve, ki so jih uvedli za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Kot je danes sporočila vlada, so se za ta korak odločili, ker cepljenje dobro napreduje, epidemiološke razmere pa so dobre. Po 29. septembru bodo veljala le še splošna higienska priporočila ter priporočilo o vzdrževanju razdalje na javnih krajih. Za dogodke, kjer se zbere veliko ljudi, pa nameravajo uvesti covidno potrdilo. Od konca meseca tudi ne bo več v veljavi priporočilo o delu od doma. »Naš cilj je bil vedno odpraviti omejitve, takoj ko bo mogoče,« je na novinarski konferenci v Stockholmu dejala ministrica za zdravje Lena Hallengren, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Zahvaljujoč kampanji cepljenja smo naredili velik korak naprej pri soočanju s pandemijo,« je dodala. Pojasnila je, da večina tistih, ki so zdaj tako bolni, da morajo v bolnišnico, ni bila cepljena.

17.04 Svetovalna skupina za covid-19 za nadzor nad samotestiranjem

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je za STA potrdila, da so vladi predlagali spremembo pri samotestiranju na okužbo z novim koronavirusom, tako da bi bilo to nadzorovano. Po njihovem mnenju samotestiranje ne sodi v domače okolje, razen na področju šolstva. Tako predlagajo, da bi samotestiranje potekalo v sklopu delovne organizacije, pri čemer bi tisti, ki bi bil za to odgovoren, tudi nadzoroval testiranje. Druga možnost je opravljanje hitrih antigenskih testov pri za to pooblaščenih izvajalcih.

Kot je dejala za STA, jih k takemu predlogu niso vodili podatki o morebitnih zlorabah samotestiranja, pač pa na ta način izgubljajo podatke o epidemiji, poleg tega pa želijo, da tisto, kar je predpisano, ne ostane le na papirju, ampak se dejansko izvaja. Poleg tega vladi predlagajo, naj se na vseh nivojih izenači pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT), pri čemer bi veljavnost testa povsod trajala 48 ur v primeru hitrih testov oz. 72 ur za PCR-teste.

14.57 Izraelska študija: cepivo mRNA pred okužbo z novim koronavirusom učinkovito ščiti tudi nosečnice

Cepivo mRNA proti covidu-19 proizvajalca Pfizer/Biontech pred okužbo z novim koronavirusom ter bolnišničnim zdravljenjem dobro ščiti tudi nosečnice. Učinkovitost cepiva je pri nosečnicah primerljiva s splošno populacijo, je pokazala raziskava, ki so jo opravili v Izraelu, njene ugotovitve pa objavili v strokovni reviji Nature Medicine. V raziskavi inštituta Clalit iz Tel Aviva so obdelali podatke več kot 21.000 cepljenih in necepljenih nosečnic, starejših od 16 let, iz Izraela, kjer proti covidu-19 cepijo zgolj s cepivom Pfizer/Biontech. V skupini cepljenih nosečnic so potrdili 131 okužb z virusom sars-cov-2, v skupini necepljenih pa 235. Skupini sta bili sicer primerljivi po številnih dejavnikih, kot so starost, mesec nosečnosti, izvor in kraj prebivanja. Znanstveniki pa ob tem niso raziskovali morebitnih reakcij in stranskih učinkov cepljenja, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


Ob tem so znanstveniki poudarili, da bi lahko dokazi o učinkovitosti cepiva prispevali tudi k večji naklonjenosti cepljenju proti covidu-19 med nosečnicami. Podatke za raziskavo so sicer pridobili iz obdobja, ko je v Izraelu krožila predvsem različica novega koronavirusa alfa. Trenutno v državi, podobno kot drugod po svetu, prevladuje bolj nalezljiva različica delta, cepiva proti njej pa so nekoliko manj učinkovita. V Sloveniji je Združenje za perinatalno medicino izdalo mnenje, da je na podlagi trenutnih dokazov strokovno upravičeno cepljenje nosečnic proti covidu-19 s cepivi mRNA.

14.14 Bruselj se pripravlja na izdajo zelenih obveznic za financiranje okrevanja po pandemiji

Evropska komisija je danes sprejela okvir za izdajo zelenih obveznic za financiranje gospodarskega okrevanja po pandemiji covida-19. Prve obveznice namerava izdati oktobra, cilj pa je zbrati do 250 milijard evrov ali 30 odstotkov vseh sredstev za okrevanje. Evropska komisija je danes sprejela okvir za zelene obveznice, kar ji bo omogočilo izdajo zelenih obveznic v vrednosti do 250 milijard evrov v tekočih cenah ali 30 odstotkov celotne izdaje obveznic v okviru instrumenta za okrevanje NextGenerationEU, v katerem bo za financiranje okrevanja evropskega gospodarstva na voljo več kot 800 milijard evrov. Komisija načrtuje, da bo v oktobru v imenu EU izdala prvi sveženj zelenih obveznic in zbrala del obljubljenih 250 milijard evrov za financiranje projektov v okviru načrtov za okrevanje držav članic. Gre za cilj, ki ga je komisija določila septembra lani.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


13.43  OZS za brezplačno samotestiranje zaposlenih in tudi potrošnikov

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) pozivajo, naj država omogoči brezplačno (samo)testiranje zaposlenim, pa tudi potrošnikom, sicer se bo število strank, potem ko je pogoj PCT po novem obvezen za številne dejavnosti, zmanjšalo za polovico. Če se to ne bo zgodilo, se bodo dejavnosti izvajale na črno in brez ustrezne zaščite, opozarjajo. »Zapiranje malega gospodarstva nikakor ne pride v poštev. Obrtniki in podjetniki želimo delati, pri čemer upoštevamo vse zaščitne ukrepe, vendar pa mora biti poslovanje rentabilno. Vztrajamo pri tem, da mora stroške testov za zaposlene kriti država, in ne delodajalec,« je jasen predsednik OZS Branko Meh, ki obenem poziva vse, da se cepijo, da se čim prej vrnemo v normalno življenje.

09.44 Včeraj v Sloveniji 877 novih okužb, pozitivnih 22,2 odstotka testov

Včeraj so na območju države ponovno potrdili porast števila novih okužb. Kot je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) objavil na svojem portalu, jih je bilo kar 877. Toliko jih je bilo nazadnje na začetku maja.Včeraj so opravili 3943 testov po metodi PCR, hitrih antigenskih testov pa je bilo 37.331. NIJZ ocenjuje, da je trenutno na območju države 7276 aktivnih primerov okužb, tedensko povprečje se je povzpelo na 599, 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev pa trenutno znaša 342.

Delež pozitivnih testov po metodi PCR je po najnovejših podatkih 22,2 odstotka. Število bolnikov s covidom-19, ki so hospitalizirani v mreži slovenskih bolnišnic, znaša 229, od teh jih 54 potrebuje intenzivno terapijo. Umrla sta dva obolela.

 

Kot piše STA, so v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) v zadnjem obdobju, od 23. do 29. avgusta, sekvencirali genome 384 vzorcev s potrjeno okužbo z novim koronavirusom. Potrdili so 382 primerov različice delta, kar predstavlja 99,5 odstotka sekvenciranih vzorcev, piše na spletni strani NLZOH. Preostalih treh različic s statusom različice posebnega pomena – alfa, beta in gama – v zadnjem obdobju niso potrdili. Med 13.226 vzorci iz leta 2021 so v NLZOH zaznali 78 različic novega koronavirusa.

Skupaj z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani so do zdaj v Sloveniji potrdili 5367 primerov različice delta in 11 primerov različice delta plus, 10.800 primerov različice alfa, 29 primerov različice beta in devet primerov različice gama. Različico eta so potrdili v 48 primerih, različico jota v sedmih primerih in različico B.1.1.318 v 19 primerih. Različica delta je bolj nalezljiva kot preostale različice, zato tudi v nacionalnem laboratoriju pozivajo vse prebivalce, ki še niso polno cepljeni, naj se cepijo čim prej, saj polno cepljeni razvijejo visoko zaščito tudi proti tej različici.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije