Konec skrivalnic

Slovenski non-paper obstaja, a je za javnost preveč tvegan

V Bruslju potrdili obstoj slovenskega »non-paperja« o spreminjanju meja na Balkanu, vsebina pa ostaja skrita.
Fotografija: Razkritje vsebine papirja so v generalnem sekretariatu sveta EU zavrnili z utemeljitvijo, da bi objava lahko ogrozila zaščito javnega interesa na področju mednarodnih odnosov. FOTO: Johanna Geron/Reuters
Odpri galerijo
Razkritje vsebine papirja so v generalnem sekretariatu sveta EU zavrnili z utemeljitvijo, da bi objava lahko ogrozila zaščito javnega interesa na področju mednarodnih odnosov. FOTO: Johanna Geron/Reuters

Svet Evropske unije je na zahtevo avstrijskega novinarja za dostop do informacij javnega značaja potrdil obstoj slovenskega non-paperja in slovenskih pobud, ki zadevajo novo risanje meja na območju Zahodnega Balkana. Razkritje vsebine papirja so v generalnem sekretariatu sveta EU zavrnili z utemeljitvijo, da bi objava lahko ogrozila zaščito javnega interesa na področju mednarodnih odnosov.

Slovenija goji tesne partnerske odnose z vsemi državami na Zahodnem Balkanu, dosledno zagovarja njihovo celovitost in integriteto, najostreje zavrača zamisli o novem risanju meja, ki bi lahko privedle do novih nestabilnosti v regiji, ter odločno podpira prizadevanja vseh teh držav za vključitev v Evropsko unijo.V zgornji stavek bi lahko na kratko strnili vse leporečje, ki se je članom slovenske politične elite aprila in maja zareklo in zapisalo ob najodločnejšem zanikanju obstoja neuradnega papirja ali pobude, napisane v Sloveniji, ki bi kakorkoli postavljala v negotovost sedanje meje med državami.

Iz vlade Janeza Janše so novinarje in vse druge, ki so spraševali o obstoju domnevnega slovenskega papirja ali pobud, ki bi posegale v odnose med državami Zahodnega Balkana, označevali za državi škodljive in izvoznike laži. Delovemu dopisniku iz Bruslja Petru Žerjaviču, ki je preverjal informacije o obstoju non-paperja, je slovenski premier na družbenem omrežju twitter zabrusil: »Povsem očitno ste eden bistvenih sestavnih delov te zmede. Vse, samo da bi škodili Sloveniji. In EU. Dno od dna.«

...
...


Kaj je res?


Medtem ko so slovenski politiki vsevprek zanikali obstoj domnevnega slovenskega non-paperja, ki bi vseboval zamisli o pripojitvi hrvaških delov Bosne in Hercegovine Hrvaški, Republike srbske Srbiji ter združitvi Kosova in Albanije, je novinar avstrijske tiskovne agencije APA 13. aprila na svet EU poslal zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja.Od uradnikov sveta EU, ki ga vodi Charles Michel, je zahteval, da mu razkrijejo vse dokumente, ki se nanašajo na morebitni slovenski non-paper in morebitne slovenske pobude, ki zadevajo novo risanje meja na Zahodnem Balkanu in podobne razprave.
Generalni sekretariat sveta EU je odgovoril 31. maja z dopisom, v katerem pojasnjuje, da so »identificirali samo en dokument«, ki ustreza novinarjevim kriterijem.

Razkritje vsebine dokumenta pa so zavrnili, ker bi to »lahko ogrozilo zaščito javnega interesa glede mednarodnih odnosov«.

»Nič novega nismo izvedeli, vse to se je že vedelo. Žal je to le del mozaika, v katerega Slovenijo, EU in Zahodni Balkan spravljata Janez Janša in sedanja politična garnitura. Lahko pričakujemo še kaj hujšega,« je potrditev obstoja slovenskega non-paperja pospremil Zijad Bećirović iz inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije Ifimes.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije