Dirka po Baskiji

Roglič ob majico dan pred kraljevsko etapo

Od prve do pete etape dirke po Baskiji je bil Primož Roglič v rumenem, zdaj pred njim Belgijec Evenepoel.
Fotografija: Primož Roglič je še vedno v boju za tretjo lovoriko na dirki po Baskiji. FOTO: Franck Fife/AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič je še vedno v boju za tretjo lovoriko na dirki po Baskiji. FOTO: Franck Fife/AFP

Kanček neprevidnosti zadostuje, da ti slečejo rumeno majico, je v cilju povedal Primož Roglič, potem ko je s prvega mesta v skupnem seštevku zdrsnil na osmo. Pred včerajšnjo etapo se je zdelo, da je Roglič najresnejši kandidat za zmago na letošnji dirki po Baskiji, ki jo je dobil že leta 2018 in lani. V soboto sledi ključna zadnja bitka.

Šestdnevna dirka se je v ponedeljek začela z Rogličevo »tornado zmago« v posamičnem kronometru. Roglič je nakazal, da je najmočnejši na dirki. V prvih petih etapah je bil absolutni vladar pelotona. Morda je letos v formi kariere, za zdaj mu gre po načrtih. Rumeno majico vodilnega je oblekel že po prvi etapi in je ni slekel do včerajšnje predzadnje.

Popustil v zaključku etape

Če smo Rogliču prej očitali, da razmetava z močmi, lahko letos napišemo, da dirka bolj načrtno in varčno. V prvi etapi ni bilo videti tako. V kronometru (7 km) je pred tekmeci ustvaril neverjetno velike razlike. Samo mladi Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) je bil pet sekund za njim, kar pa na tako kratki razdalji pomeni veliko. To je priznal tudi Belgijec, ki je v cilju, preden je etapo končal Primož, izjavil, da je prevozil svoj življenjski kronometer.

V naslednjih etapah je Roglič s svojim moštvom uspešno nadzoroval dirko od prvega do zadnjega kilometra. Prvič doslej se Roglič ne sili biti ves čas prvi, kar je presenetilo vso kolesarsko javnost. Videti je bilo, da ga srbijo noge, a se je obvladal. Francoz, svetovni prvak Julian Alaphilippe, je izjavil, da je Roglič videti najmočnejši doslej. Ko dirka poka po šivih, ima on še vedno zaprta usta, nogi pa se mu vrtita, kot bi ne imel verige na kolesu. Le v peti etapi je skušal pridobiti nekaj bonifikacijskih sekund v cilju, a so ga tekmeci neprevidno zaprli in etapo je končal na četrtem mestu.

Kraljevska, zadnja, šesta etapa dirke po Baskiji. FOTO: Itzulia.eus
Kraljevska, zadnja, šesta etapa dirke po Baskiji. FOTO: Itzulia.eus

Petkova peta etapa od Zamudia do Mallabija je bila dolga 164 kilometrov. Kar štiri gorske cilje so morali premagati, vendar nobenega prve kategorije. Zadnjih 300 metrov je kolesarje čakala brutalna »rampa« z največjo, kar 28-odstotno strmino. Jumbo Visma z Rogličem v zavetrju je imela do zadnjih 30 kilometrov vse pod nadzorom. Glavna naloga je bila varno pripeljati rumeno majico do cilja, a je niso izpolnili. Konkurenti so prav tako varčevali moči za zadnjo strmino in za sobotno zadnjo kraljevsko etapo; razen Španca Marca Solerja (UAE), ki je s pobegom dneva hotel dirko obrniti na glavo.

Še 25 kilometrov pred ciljem je bil v virtualni rumeni majici. Skupaj s Carlosom Rodriguezom (Ineos Grenadiers) sta bežala najdlje. Tri kilometre pred vrhom zadnjega kategoriziranega klanca je napadel Evenepoel. S sabo je potegnil še nekaj za skupni seštevek nevarnih kolesarjev, med njimi tudi Rogličevega moštvenega kolega Jonasa Vingegaarda in Aleksandra Vlasova (Bora Hansgrohe). Najprej so ujeli ubežnika Solerja, potem so se pognali v lov še za Rodriguezom. Roglič je ostal v glavnini in počasi že slačil rumeno majico. Veliki beg mladega Španca Rodrigueza je uspel. V cilj grozovite strmine, ki jo je zalila še ploha, je prišel le nekaj sekund pred moštvenim kolegom Danielom Martinezom. Vingegaardu je na spolzki strmini zdrsnilo, skupaj z Vlasovom sta pripešačila v cilj. Roglič je izgubil minuto in petnajst sekund in tako zdrsnil na osmo mesto.

Kraljevska etapa odločilna

Primož Roglič je v cilju izjavil, da je utrujen, ampak, da gre moštvu vse po načrtih. »V zadnji etapi se bo videlo, kakšne noge bom imel in kaj bo prinesla kraljevska etapa«, je dejal Roglič. Sobotna kraljevska etapa bo odločilna. Evenepoel ima dve sekundi prednosti pred ​Martinezom. Ion Izaggire (Cofidis) je tretji, zaostaja 21 sekund. Se bo Roglič podredil Vingegaardu ali bo napadel v zadnji etapi, ki je posuta s kar sedmimi kategoriziranimi klanci? Trije so prve kategorije, tudi ciljni vzpon na Usurtzo. Lahko le ugibamo, ali gre za Rogličevo taktično potezo ali drugačen načrt moštva Jumbo Visma. Po zaostanku na zadnjem klancu petkove etape je videti, da je mogoče utrujen, saj je v cilj prispel z veliko muko. Nismo ga vajeni takšnega.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije