TOKRATNO NEURJE

Po plazovih v Idriji in Tolminu: otroke v šolo s kombiji, ki se lahko prebijejo

Vsaj tri hiše v Baški grapi so sicer trenutno neprimerne za bivanje. Posredno je zaradi plazu še vedno ogroženih tudi 22 objektov na Kneži.
Fotografija: Idrija. FOTO: Boštjan Brelih
Odpri galerijo
Idrija. FOTO: Boštjan Brelih

Obilno deževje je v minulih dneh na Idrijskem sprožilo več novih manjših plazov. Dodatni podori so se zgodili tudi na plazu med Grilčevo in Bazoviško ulico v Idriji. Občina Idrija pripravlja sanacijo, podobno pa je tudi v občini Tolmin, kjer so za silo uredili prevoz šolskih otrok čez zasute dele cest.

Čeprav naj hiši nad plazom v Idriji za zdaj ne bi bili ogroženi, so po navedbah Radia Slovenija njuni stanovalci zaskrbljeni. Konec tedna so pristojni nadaljnje plazenje ustavili z namestitvijo lesenih pilotov.

Po besedah idrijskega župana Tomaža Venclja si prizadevajo najti strokovno celovito in dolgoročno vzdržno rešitev: »Za zgornji del plazu imamo že projekte za sanacijo, za spodnji del plazu pa bodo projekti speljani do konca meseca novembra,« je dejal. Takoj zatem bodo po zagotovilih župana začeli pridobivanje izvajalcev. Skrbi pa ga, ker se je med deževji zadnje dni sprožilo več novih plazov pod cestišči, nad cestišči in tudi drugje.

Sanacije po ujmi se lotevajo tudi v Občini Tolmin. Po besedah župana Alena Červa so odseki ceste pri Hudajužni za sanacijo lažji, medtem ko je odsek med Grahovim in Knežo z geološkega vidika veliko kompleksnejši, zato bo občina z izvajalcem pripravila načrt in časovnico bodočih posegov, o kateri bodo obvestili občane.

Červ je v današnji izjavi za medije še dodal, da šolski prevoz po Baški Grapi izvajalec izvaja z manjšimi kombiji, ki se lahko prebijejo čez cesto, pri Grahovem, ki je odprta le za enosmerni promet. Od Kneže do doline pa bo prevoz potekal z avtobusi, je še pojasnil.

Vsaj tri hiše v Baški grapi so sicer trenutno neprimerne za bivanje oziroma bo zanje potrebno načrtovati določene posege, da bo možna ponovna vselitev, je dodal župan. Posredno je zaradi plazu še vedno ogroženih tudi 22 objektov na Kneži. Domove družin, ki so še vedno evakuirane, bodo v teh dneh obiskali s strokovnjaki ter naredili načrt del, ki bodo potrebna, da bodo spet varne za bivanje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije