Gašper Marguč

Marguč bo na Madžarskem zabijal in zibal

Začetek leta na Gašperju Marguču prinaša dva vrhunca: januarja si obeta dober nastop Slovenije na EP, že marca pa pričakuje prvorojenca.
Fotografija: Gašper Marguč bo v Veszpremu vsaj desetletje. FOTO: EHF
Odpri galerijo
Gašper Marguč bo v Veszpremu vsaj desetletje. FOTO: EHF

Gašper Marguč je rokometaš, kakršnega si v velikih klubih najbolj želijo: učinkovit, marljiv, neproblematičen, hladnokrven, redko poškodovan ... Zato ni čudno, da so mu v Veszpremu še za dve leti podaljšali pogodbo. Ko se bo iztekla, bo zgodba 31-letnega Celjana ob Blatnem jezeru trajala desetletje. Še leto daljša je že zdaj Gašijeva reprezentančna kariera, ki bo dobila novo poglavje na bližnjem evropskem prvenstvu na Madžarskem.

Deset let v klubu, v katerem so največja stalnica spremembe. Bi lahko iz glave našteli vse trenerje, ki so se zamenjali v Veszpremu?

Seveda lahko. Najprej je bil Carlos Ortega, potem Xavi Sabate, pa Ljubomir Vranješ, zatem le za eno tekmo Istvan Gulyas, nato je prišel David Davis, zdaj pa imamo Momirja Ilića. Kar nekaj.

Nameravate na Madžarskem končati športno pot? Za zdaj imate v življenjepisu le dva kluba, Celje Pivovarno Laško in Veszprem.

Čisto nič me ne moti, če je življenjepis bolj skop. Ustreza mi na Madžarskem, težko pa rečem, ali bom tam sklenil kariero. Po izteku pogodbe še ne nameravam končati športne poti, za naprej pa težko napovem, kaj se bo zgodilo.

Gašper Marguč bo v Veszpremu vsaj desetletje. FOTO: EHF
Gašper Marguč bo v Veszpremu vsaj desetletje. FOTO: EHF

Za Slovenijo ste prestali ognjeni krst oktobra 2010 in zbrali 115 nastopov, zadnji proti Hrvaški v Zlatorogu je bil obetaven.

Želeli smo zmagati pred domačimi navijači, ob tem pa preizkusiti določene stvari. Čeprav je bila tekma prijateljska, je bil motiv velik. Selektor je dal priložnost skoraj vsem igralcem. To ni bila maksimalna moč Slovenije in tudi ne Hrvaške. Je pa šlo za prestiž in vesel sem, da smo zmagali.

S kolegom na desnem krilu Blažem Jancem ste dosegli po sedem golov, presegli ste mejo 400. Kar veliko, mar ne?

Sprva sploh nisem vedel, da se je to zgodilo. Po tekmi mi je povedalo vodstvo reprezentance. Ponosen sem, to je kar lepa številka, upam pa, da to ne bo moj zadnji mejnik v dresu reprezentance.

Gašper Marguč je zbral že prek 400 golov za Slovenijo. FOTOO: RZS
Gašper Marguč je zbral že prek 400 golov za Slovenijo. FOTOO: RZS

V njej ste doživeli vzpone in padce, tik pred zdajci odpadli s seznama za OI v Riu 2016, pa dobili zadoščenje z bronasto kolajno na SP 2017. Kaj si obetate od leta 2022?

S športnega vidika je najpomembnejše EP, na katerem si želimo dobro uvrstitev. Drugače pa si želim zdravja zase in svojo družino, vse drugo je le plus.

Kakšne zaobljube?

Nič posebnega. V začetku leta bom prvič dobil naraščaj, morda je lahko zaobljuba, da bom dober oče.

Kdaj imata rok s Hano, s katero sta poročena od leta 2019?

Enajstega marca, fantek bo.

Torej boste na Madžarskem vzeli kolajno in potem dobili še lepše darilo ...

Da, to bi bil zares vrhunski začetek leta.

Madžarska je rokometna dežela, verjetno se kljub pandemiji covida-19 obeta dobro prvenstvo.

Na Madžarskem so ukrepi manj strogi kot v Sloveniji, verjamem, da ne bo omejitve glede števila navijačev in da bodo dvorane polne. Mi bomo sicer najprej igrali v Debrecenu, ki je precej daleč, a vseeno dosegljiv z avtom v sedmih urah, zato si obetam tudi podporo slovenskih navijačev.

Gašper Marguč je za Slovenijo debitiral leta 2010. FOTO: Ronald Gorsic/Cropix
Gašper Marguč je za Slovenijo debitiral leta 2010. FOTO: Ronald Gorsic/Cropix

Bi bilo pa lepo, če bi Slovenija igrala tudi v glavnem mestu, kjer so za ta euro zgradili novo dvorano z 20.000 sedeži, mar ne?

Seveda. Danci so nedvomno favoriti naše skupine, potem pa smo že mi, čeprav ne gre podcenjevati Makedoncev in Črnogorcev. Kakovost je vendarle na naši strani.

Že prva tekma 13. januarja proti Severni Makedoniji bo zelo pomembna. Zagotovo se spomnite hladne prhe iz Zagreba 2018.

Seveda se, tudi takrat smo bili na papirju favoriti, pa doživeli poraz z Makedonci. Izgubljeni točki sta nam potem v drugem delu preprečili boj za polfinale. Tokrat se moramo res maksimalno pripraviti na prvo nalogo.

Slovenija nima večjih težav s poškodbami in okužbami. Ljubomir Vranješ bo lahko odpeljal najmočnejšo zasedbo. Je to plus?

Moram potrkati, dobro kaže. Od nosilcev igre nam manjka le Matej Gaber. Gremo v dobri postavi, na igrišču pa moramo pokazati, iz kakšnega testa smo.

V nedeljo se vam bodo pridružili še trije igralci iz Nemčije, kje vidite glavne rezerve?

Največ lahko naredimo v obrambi, iz katere vse izhaja. V napadu smo dovolj kreativni, mogoča nam manjka kakšen strel z razdalje. Predvsem obramba je tista, ki mora biti pripravljena na Makedonce. Začeli smo že z analizo in verjamem, da bomo našli rešitve.

Je klima v ekipi takšna, kot mora biti?

Vzdušje je dobro. Precej je mlajših igralcev, ki so željni dokazovanja. Grizejo na vsakem treningu in tudi nas malce starejše ženejo naprej.

Gašper Marguč je kariero začel v Celju. FOTO: Mavric Pivk
Gašper Marguč je kariero začel v Celju. FOTO: Mavric Pivk

Kakšen je vaš cilj na EP?

Osnovni cilj je, da pridemo iz skupine. Potem bomo videli, kako bo v drugem delu. Vemo, da lahko igramo z vsakim. Ne moremo pa reči, da smo favoriti za kolajno. Če bomo odigrali par dobrih tekem, lahko prekrižamo načrte tudi ekipam, ki so na papirju boljše od nas. Tako je bilo pred dvema letoma na Švedskem.

Kje boste nocoj za silvestrovo?

Kar doma z ženo, v miru bomo dočakali novo leto.

V katerem naj bi dokončno slovo vzela korona kriza ...

Res bi bil čas, čeprav že dolgo govorimo, zdaj pa bo, pa se še kar vleče. Lepo bi se bilo vrniti v normalne tirnice. Za začetek bi si želel, da bi lahko bil prisoten pri porodu.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije