OTROŠKA LIČILA

S tem darilom boste močno zgrešili, otrokom tega nikar ne kupujte

Zveza potrošnikov Slovenije je ocenjevala ličila, namenjena otrokom.
Fotografija: Naj vas reklame in darilne škatle nikar ne zavedejo, na trgu je dovolj igrač, da najdete kaj primernega za svojega otroka. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Naj vas reklame in darilne škatle nikar ne zavedejo, na trgu je dovolj igrač, da najdete kaj primernega za svojega otroka. FOTO: Thinkstock

December je tu in s tem tudi manjša skrb za starše, kaj otrokom položiti pod smrekico. Reklame naj vas nikar ne zavedejo, na trgu je namreč dovolj igrač, da najdete kaj primernega za svojega otroka. Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je pod drobnogled vzela otroška ličila.


Dobre izbire žal ni


Ocenili so enajst izdelkov, za katere so odšteli od 2,19 do 22,58 evra. Pregledali so kemijsko sestavo ličil za otroke, ocenili informacije, ki so na voljo potrošnikom pred nakupom, in preverili, ali je izdelek v potratni embalaži. Analiza je skrb vzbujajoča, saj prav nobeno ličilo nima sestave, ki bi jo lahko ocenili kot otrokom prijazno.
 

Noben od teh kompletov ni primeren za otroke. FOTO: ZPS, posnetek zaslona
Noben od teh kompletov ni primeren za otroke. FOTO: ZPS, posnetek zaslona
Mineralna olja vsebujejo rakotvorne snovi


»V deseti kompletih izmed enajstih izdelki za ustnice vsebujejo mineralna olja, v nekaterih izdelkih so tudi potencialni hormonski motilci metilparaben in/ali propilparaben, prav vsi izdelki pa vsebujejo dišave, ki so potencialni alergeni. Problem je v tem, da mineralna olja, ki niso zadosti prečiščena, vsebujejo rakotvorni MOAH,« piše ZPS.

Poleg mineralnih olj nekateri izmed pregledanih izdelkov vsebujejo metilparaben in/ali propilparaben. V vseh izdelkih so tudi dodane dišave, ki so z vidika kakovosti in učinkovitosti izdelka popolnoma nepotreben dodatek. »Pravzaprav sestavo kozmetičnega izdelka poslabšujejo in po nepotrebnem prispevajo k dnevnemu koktajlu kemikalij,« je poudarila Urša Šmid Božičevič.


Bleščice – nepotrebna mikroplastika


Med nevarne kemikalije spadata tudi benzil benzoat in polietilen tereftalat, iz katerega so najverjetneje bleščice v ličilih.

Pri otrocih je prisotnost neželenih kemikalij, kot so mineralna olja, hormonski motilci in alergeni, še posebej problematična zaradi njihove majhne teže, torej je obremenitev s kemikalijami večja. FOTO: ZPS, posnetek zaslona
Pri otrocih je prisotnost neželenih kemikalij, kot so mineralna olja, hormonski motilci in alergeni, še posebej problematična zaradi njihove majhne teže, torej je obremenitev s kemikalijami večja. FOTO: ZPS, posnetek zaslona

Rok trajanja izdelka: pomanjkljivo označevanje


Prav nobeden izmed izdelkov nima informacije o roku trajanja, torej datuma, do kdaj je izdelek uporaben. Pravila za označevanje kozmetičnih izdelkov namreč določajo, da mora biti poleg roka uporabnosti (piktogram s številko mesecev, v katerih je izdelek uporaben po odprtju) na izdelkih otroške kozmetike zapisan tudi rok trajanja izdelka, piše ZPS.


Potratna embalaža


Skoraj z vsakim nakupom prispevamo k obremenjevanju okolja, če kupujemo izdelke, ki jih ne potrebujemo (kar otroška ličila nedvomno so), pa še posebej, zato so tokrat ocenili tudi embalažo. Žal je več kot polovica izdelkov v potratni embalaži, torej preveliki za vsebino, ki je v njih. Res je, da 'veliko darilo' naredi vtis, a prispeva tudi k nepotrebnemu obremenjevanju okolja.

ZPS staršem odsvetuje nakup otroških ličil z zdravstvenega vidika, prav tako pa pravijo, da več argumentov govori v prid temu, da komplet ličil sploh ni primerno darilo za deklice.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije