BREZ NAKUPOVANJA

Pozor, ta vikend skoraj vse trgovine zapirajo svoja vrata

Objavljeno 07. junij 2019 10.22 | Posodobljeno 07. junij 2019 13.48 | Piše: Ma. M.

V nedeljo so binkošti (dúhovo).

Fotografija je simbolična.  FOTO: Getty Images
LJUBLJANA – V nedeljo, 9. junija, so se vse večje trgovske verige odločile, da zaprejo svoja vrata. Tako bodo zaprte trgovine in hipermarketi Mercator, nakupovalna središča E.Leclerc, vse trgovine Spar in Interspar. Prav tako o zaprtih trgovinah obveščajo pri Lidlu in Hoferju. Na binkoštno nedeljo bodo zaprete tudi vse trgovine Tuš po Sloveniji.
 
Binkoštna nedelja sicer ni državni praznik, je pa  dela prost dan. Binkošti ali praznik svetega Duha (dúhovo, tudi praznik tednov)
image
Lidl kupce obvešča tudi na vhodnih vratih trgovin. FOTO: S. N.
so praznični dan v cerkvenem koledarju. Beseda binkošti izvira iz grške besede pentekoste, kar pomeni petdeseti. Na 50. dan po veliki noči rimokatoličani praznujejo prihod svetega Duha, ki je simboliziran tudi z rdečo barvo v bogoslužju (drugače od siceršnje bele barve). Sveti Duh naj bi se po Lukovem poročilu (Apostolska dela 2,2-13) z ognjem in viharjem spustil na zbrane apostole. Sveti Duh je zbranim apostolom dal dar govorjenja v različnih jezikih: po tem so govorili tako, da so jih lahko hkrati razumeli govorci različnih jezikov in narečij. Carigrajski koncil je kot podobo svetega Duha priznal goloba. V pravoslavnih cerkvah praznujejo na 50. dan po veliki noči praznik svete Trojice, praznik svetega Duha pa šele naslednji (51.) dan. Binkoštna nedelja je dela prost dan. Binkoštni ponedeljek, ki je v nekaterih državah dela prost dan, v Sloveniji ni.
 
image
E Leclerc bo zaprt v nedeljo v Ljubljani in Mariboru. FOTO: Zaslonski posnetek

V Sloveniji pa v soboti obeležujemo še en praznik: dan Primoža Trubarja, ki ni dela prost dan, je pa državni praznik.

Dan Primoža Trubarja
Je slovenski državni praznik, ki se praznuje 8. junija, vendar pa ni dela prost dan. Praznik je namenjen obeležitvi osrednje osebnosti slovenskega protestantizma v 16. stoletju in hkrati najpomembnejše osebnosti v razvijanju temeljev za oblikovanje slovenskega naroda Primoža Trubarja, ki naj bi se po nekaterih virih rodil 8. junija 1508. Sprejet je bil leta 2010 na posredno pobudo tržaškega pisatelja Borisa Pahorja

Vir: Wikipedija
Imate zgodbo za nas? Pišite nam! V spodnjem obrazu nam lahko posredujete tudi fotografije ali video.
Deli s prijatelji