ELEKTRIČNI AVTOMOBILI

Petrolove nove polnilnice

Petrol je postavil nove polnilnice za električne avtomobile doma in na Hrvaškem; njihova mreža zdaj obsega že 42 hitrih DC in 81 običajnih AC-polnilnic.
Fotografija: Nove Petrolove polnilnice za električne avtomobile. FOTO: Petrol
Odpri galerijo
Nove Petrolove polnilnice za električne avtomobile. FOTO: Petrol

Petrol je v središču Ljubljane postavili šest novih polnilnic za električna vozila, poleg tega zgodbo e-mobilnosti prvič resno širi tudi na Hrvaško. Tam so pred nedavnim postavili pet hitrih DC-polnilnic. Mreža Petrolovih električnih polnilnic zdaj obsega že 42 hitrih DC- in 81 običajnih AC-polnilnic.


Hitra DC-polnilnica FOTO: Petrol
Hitra DC-polnilnica FOTO: Petrol
Petrol je vključen v evropska projekta Urban-E in Next-E, v sklopu katerih gradi mrežo polnilnih postaj in razvija storitve mobilnosti. Med turistično sezono, ko je opazno povečanje polnjenja zaradi turistov, je mreža električnih polnilnic ključnega pomena. V Ljubljani na Tržaški cesti je Petrol marca odprl prvo javno mini vozlišče za polnjenje električnih vozil v Sloveniji. Zdaj sta za uporabnike na voljo dve takšni tudi na Hrvaškem, in sicer na bencinskem servisu Karlovac Banija in Zagreb Resnik Čulinečka. Mini vozlišče namesto ene polnilnice ponuja dve ali več.

Mreža polnilnic po Evropi

Projekt Next-E predstavlja model enkratnega sodelovanja v sektorju elektrike, nafte in plina, ki so združile sile s proizvajalci avtomobilov, da bi ustvarili omrežje napajanja električnih vozil. Konzorcij sestavljajo Petrol, skupina E.ON (Slovaška, Češka, Madžarska in Romunija), skupina MOL, Hrvaško elektrogospodarstvo ter Nissan in BMW. Mreža 222 hitrih in 30 ultrahitrih polnilnic za električna vozila bo povezovala šest držav srednje in vzhodne Evrope ob glavnih cestah v osrednji prometni mreži Evropske unije. V sklopu projekta bo Petrol v Sloveniji zgradil 16 hitrih in štiri ultrahitre polnilnice ter 12 hitrih in dve ultrahitri na Hrvaškem.

Zemljevid polnilnic FOTO: Petrol
Zemljevid polnilnic FOTO: Petrol

Projekt Urban-E je prav tako usmerjen v gradnjo infrastrukture za razvoj alternativnih oblik mobilnosti. Sodelujejo Petrol kot vodja konzorcija ter mesta Ljubljana, Zagreb in Bratislava. V Ljubljani bo postavljenih do 50 polnilnic za električna vozila in več manjših polnilnih postajališč na glavnih vpadnicah. Projekt bo trajal do konca leta 2020. Med drugim bodo oblikovali taksi službo z električnimi vozili.

Brezplačno polnjenje

Običajna AC-polnilnica FOTO: Petrol
Običajna AC-polnilnica FOTO: Petrol
Polnjenje na klasičnih električnih AC-polnilnicah je še vedno brezplačno. Na hitrih DC-polnilnicah pa je polnjenje prek aplikacije onecharge za neregistrirane uporabnike četrt evra na minuto, za registrirane uporabnike aplikacije in imetnike Petrolove klubske plačilne kartice elektromobilnosti pa je na električnih DC-polnilnicah cena 20 centov na minuto.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije