SAMOZADOSTNOST SLOVENIJE

Farmacevti sporočajo, kako bo z zdravili, če bo kriza trajala

Objavljeno 30. marec 2020 20.40 | Posodobljeno 30. marec 2020 19.12 | Piše: Ma. M.

Velja poseben režim za dobavo zdravil, zato skrbi med ljudmi ne bi smelo biti. Povpraševanje pa se je povečalo v času pandemije koronavirusa. 

Za oskrbo z zdravili naj ne bi bilo straha, pravijo v dveh slovenskih farmacevtskih podjetjih. FOTO: Igor Zaplatil
Novomeška Krka ne skrbi le za slovensko založenost z zdravili, marveč za večji del Evrope, kjer v domala vseh državah vladajo izredne razmere, prav tako so zaprte številne meje. »Generična zdravila, ki bolnikom v Evropi zagotavljajo zdravje, predstavljajo okoli 80 % zdravil. Delež Krkinih izdelkov je med vodilnimi, zato za Krko kot eno vodilnih mednarodnih generičnih farmacevtskih podjetij neprekinjeno poslovanje in zagotavljanje zdravil za bolnike po vsem svetu ob boju s koronavirusom predstavlja veliko odgovornost. V času epidemije se tako Krkino poslovanje ni bistveno spremenilo, vsekakor pa se na vse spremembe pospešeno odzivamo in se jim prilagajamo,« so nam povedali v službi za odnose z javnostjo v Krki, tovarni zdravil, d. d., Novo mesto.

 
Težave z dobavo surovin, a Krka jih ima dovolj na zalogi

Ob nemoteni proizvodnji zdravil je zato bistvena oskrbovalna veriga, zato da do zdravil pridejo tako Slovenci kot Evropejci. »Kljub težkim pogojem pri oskrbi s surovinami, je v Krki surovin dovolj. Naši proizvodni obrati in vse druge nujne operativne službe kljub temu uspešno delujejo. Ob sicer vedno bolj zaprtih evropskih mejah je za transport z zdravili vzpostavljen poseben režim, kar kaže na izjemen pomen oskrbe trgov s farmacevtskimi izdelki.«

V Mariboru znižali ceno LEKADOLA za čas pandemije
Lekarne Maribor so petka, 20. marca, znižale ceno lekadola, ki lajša simptome okužbe s koronavirusom. Zdravilo je strankam na voljo po od 25 do 30 odstotkov nižji ceni. S tem so se odzvali na poziv mariborskega župana Saše Arsenoviča, naj se lekarne odpovejo zaslužku pri prodaji teh zdravil, so sporočili iz omenjenega javnega zavoda. Za pakiranje 20 tablet je tako treba namesto 3,40 evra odšteti 2,40 evra. Znižali so tudi pakiranja filmsko obloženih tablet. Pakiranje 18 tablet stalne 4,49 evra (do sedaj je stalo 5,86 evra), pakiranje 30 tablet pa je znižano iz 9,29 na 6,99 evra.

Ob tem so Lekarne Maribor opozorile, da želijo s tem ukrepom zagotoviti dostopnost zdravil vsem. Ukrep ni namenjen kupovanju zdravil na zalogo. Če bodo kupci zdravila kupovali na zalogo, bodo omejili količino nakupa zdravil. Zapisali so še, da župan Arsenovič apelira na Lekarniško zbornico Slovenije, naj zgledu sledijo vse lekarne po Sloveniji.

Posebna uredba vlade: eno pakiranje na osebo v lekarnah

13. marca je začela v Sloveniji s posebnim vladnim odlokom veljati odredba, po kateri lekarne lahko izdajo zdravila na recept v količini, ki ustreza zdravljenju bolnika za obdobje največ enega meseca, zdravil brez recepta pa po eno pakiranje na
image
ZAPLATIL IGOR Lekarne so odprte, a večinoma s skrajšanim delovnim časom. FOTO: Igor Zaplatil
osebo. Lekarne z uredbo s 16. marca tako kot  trgovine z živili, bencinski servisi, banke, pošte in trafike ostajajo odprte, vse druge nenujne prodajalne pa zaprte. 

Odlok z 19. marca prav tako dovoljuje izjemo za zbiranje na javnem prostoru. Določa takole: za zajezitev epidemije sta do nadaljnjega prepovedani gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah. Odlok predvideva tudi izjeme: ne velja za posamezne dejavnosti, prihod na delo, posameznikom dovoljuje denimo dostop do trgovin in lekarn, izjema so tudi ožji družinski člani.


Sunkovit skok povpraševanja

V Leku, ki sodi pod skupino Novartis, so nam povedali, da se je v zadnjih treh tednih povečalo povpraševanje po nekaterih zdravilih, tako na recept kot tudi brez recepta. »Še posebej je bilo povečano povpraševanje po zdravilih brez recepta: Lekadol, Lekadol plus C, Operil, Fluimukan, Diverin, Linex, Angal in Immunal. Povečalo se je tudi povpraševanje po zdravilih na recept.
image
ZAPLATIL IGOR Lekarne so odprte, a večinoma s skrajšanim delovnim časom. FOTO: Igor Zaplatil
Največ se je povečalo povpraševanje po antibiotikih, zdravilih za zdravljenje srčno-žilnih bolezni, zdravilih za zdravljenje urogenitalnega trakta ter zdravilih za zdravljenje anemij in preprečevanje pomanjkanja železa.« Novartisovi proizvodni obrati sicer normalno delujejo: »Zagotavljanje proizvodnje življenjsko pomembnih zdravil pa je ob upoštevanju vseh ukrepov za zajezitev širitve koronavirusa trenutno naša primarna naloga.«

Oskrba slovenskega trga z zdravili na recept in brez recepta za zdaj poteka nemoteno.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Zdravila so normalno dostopna. FOTO: Viktoriianovokhatska Getty Images/istockphoto
Deli s prijatelji