NA ŽLICO

Uvajanje goste hrane pri dojenčkih: kaj in kdaj?

Hitro in enostavno pripravite dobre otroške obroke za uvajanje prvih okusov.
Fotografija: Uvajanje goste hrane naj bo postopno. FOTO: Halfpoint Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Uvajanje goste hrane naj bo postopno. FOTO: Halfpoint Getty Images/istockphoto

Po dopolnjenem 17. tednu (ustreza dopolnjeni starosti 4 mesecev) je čas za uvajanje novih živil in goste hrane (dopolnilna prehrana). Uvajanje goste hrane pred to starostjo se odločno odsvetuje, saj dojenčkova prebavila še niso dovolj zrela, da bi se lahko spopadla s sestavljeno hrano. Pomembno je tudi, da z uvajanjem ne odlašamo predolgo. Pri vseh dojenčkih moramo začeti uvajanje goste hrane do 26. tedna starosti.

Kaj ponuditi?

Žita (ena vrsta naenkrat) (6 mesecev starosti), raven železa, ki se je nalagala v času bivanja v maternici, po porodu zelo pade, najnižja je okoli devetega meseca starosti. Žita so z železom bogata, zato so najprimernejša za otrokovo prvo hrano. Zmešajte žličko žitnih kosmičev s 4 do 5 žličkami svojega ali umetnega mleka. Ko se otrok te teksture navadi in jo zlahka pogoltne, lahko mešanici pričnete dodajati več kosmičev in jo s tem zgoščevati.

Dobro pretlačena zelenjava, sadje in meso (6–8 mesecev starosti). Nekateri zdravniki trdijo, da bo otrok, če mu sadje predstavimo pred zelenjavo, do konca življenja raje užival sladko hrano. Te trditve sicer ne potrjuje nobena raziskava, zato je odvisno predvsem od vaše odločitve, ali bo vaš otrok najprej poskusil banano ali korenček.

Nasekljana ali zmleta hrana (9–12 mesecev starosti). Če otrok na ta korak še ni pripravljen, ni nič narobe, če še nekaj časa ostanete pri dobro pretlačeni hrani. Ko je pripravljen, pa mu ponudite dobro nasekljano ali zmleto hrano s koščki, ki jo bo lahko jedel z rokami – poskusite s krekerji, mehkim sadjem in zelenjavo ali zmletim mesom. Na tej točki je tudi popolnoma varno otroku ponuditi mehak kuhan riž ali testenine.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije