NOSEČNOST

Ste vedeli, zakaj dojenčki brcajo v trebuhu?

Raziskujejo okolico in svoje telo.
Fotografija: Nosečnice prve gibe ploda začutijo med 16. in 24. tednom. FOTO: FB
Odpri galerijo
Nosečnice prve gibe ploda začutijo med 16. in 24. tednom. FOTO: FB

Le kaj počne tam notri, se pogosto sprašujejo nosečnice, medtem ko čutijo brce še nerojenega otroka. Temu vprašanju so se podrobno posvetili tudi znanstveniki in ugotovili, da že v trebuhu na tak način raziskujejo svoje telo in okolico.

Študijo so naredili ob merjenju možganskih valov pri 19 novorojenčkih, ki so bili prezgodaj rojeni in so zato zanje predvidevali, da se tudi »zunaj« prve dni po rojstvu še obnašajo tako kot v trebuhu. Vsaka brca naj bi spodbudila veliko možganskih signalov, ob pomoči katerih počasi začenjajo zaznavati svoje telo. Ti posebni možganski valovi, ki so jih merili v spanju, naj bi bili še posebej intenzivni v zadnjem trimesečju nosečnosti, medtem ko se nekaj tednov po rojstvu ne sprožajo več. Te spontane gibe so sicer že opazovali tudi pri podganah.

Z brcami dojenčki že pred rojstvom dobivajo tudi odziv okolice in se s tem že zelo zgodaj umeščajo v prostor. Ker so tako varno ugnezdeni v maminem trebuhu, so tudi po rojstvu radi v svojem »gnezdu«, da čutijo površino, ko brcnejo.

Prve brce mamice večinoma občutijo med 16. in 24. tednom nosečnosti.

Novorojenček rad čuti, da brca v povšino. FOTO: Srisakorn, Getty Images, Istockphoto
Novorojenček rad čuti, da brca v povšino. FOTO: Srisakorn, Getty Images, Istockphoto

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije